Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdamse haven kan veel meer waterstof leveren dan eerder gedacht

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Rotterdamse haven kan veel meer waterstof leveren dan eerder gedacht
De haven van Rotterdam kan Noordwest-Europa in 2030 waarschijnlijk voorzien van ten minste 4,6 miljoen ton waterstof. Dat is bijna een kwart van wat er in heel Europa nodig is volgens Europese doelstellingen en ook veel meer dan eerder voor mogelijk werd gehouden, meldt het Havenbedrijf Rotterdam in een doorrekening van wat de haven kan betekenen voor de overgang naar duurzame energie.

Waterstof wordt gezien als een alternatief voor het gebruik van olie en aardgas. In Latijns-Amerika of Australië gemaakte waterstof kan volgens de haven op grote schaal naar Rotterdam worden verscheept. Steeds meer bedrijven in Rotterdam zijn ook al bezig met projecten om met behulp van groene stroom waterstof te maken.

Deze groeiende interesse was reden voor het havenbedrijf om een optelsom te maken van concrete projecten en realistische plannen waar bedrijven en exporterende landen nu mee bezig zijn. Een jaar terug was de prognose nog dat er in 2030 ongeveer 1 miljoen ton tot 1,5 miljoen ton waterstof kon worden geleverd.

Klimaatverandering

Het gebruik van 4,6 miljoen ton waterstof zou gelijk staan aan het besparen van 46 miljoen ton CO2. Volgens topman Allard Castelein van het havenbedrijf kan Rotterdam zo "substantieel" bijdragen aan de Europese doelstellingen om klimaatverandering te beperken en wat betreft energie minder afhankelijk te worden van bijvoorbeeld Rusland.

De uitkomsten worden aangeboden aan Eurocommissaris Frans Timmermans, die in Brussel gaat over klimaat. De boodschap aan hem is dat "het kan" om zoveel waterstof te leveren. Maar daarvoor is het cruciaal om de waterstofeconomie snel op gang te krijgen, zeggen de Rotterdamse haven en zo'n zeventig betrokken organisaties, met daarbij grote bedrijven als Shell en Vopak.

Subsidies

Als voorwaarde stellen ze dat van buiten Europa geïmporteerde groene waterstof hier als groen wordt erkend. Ook zouden er nog stappen gezet moeten worden om het gebruik van groene energie en waterstof financieel aantrekkelijker te maken. Dat zou kunnen met subsidies uit Brussel. "Want zolang van fossiele grondstoffen gemaakte energie goedkoper is dan duurzame, krijgen productie en gebruik van groene waterstof niet de vaart die nodig is om de Europese doelstellingen te halen."

In Rotterdam is dinsdag ook een groot waterstofcongres. Luchtvaartmaatschappij easyJet en GKN Aerospace, moederconcern van het Nederlandse technologiebedrijf GKN Fokker, kondigden daar aan samen te gaan werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de luchtvaart door de ontwikkeling van technologieën op basis van waterstof.

Door: ANP

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

06 oktober '22 (11:14)

'Dreigend tekort aan duurzame brandstoffen raakt ook zeevaart'

Volgens een studie van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum van de TU Delft dreigt er een tekort aan grondstoffen voor duurzame brandstoffen. Vanaf 2035 zouden luchtvaartmaatschappijen daardoor minder snel kunnen vergroenen. Dat meldt ANP Expert Support.

05 oktober '22 ( 8:00)

Eerste 100 asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo'n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.

04 oktober '22 (16:46)

Renovatie sluis Maas-Waalkanaal bij Weurt duurt weken langer

Het duurt weken langer voordat de sluis bij Weurt gerenoveerd is dan aanvankelijk werd gedacht. Schippers kunnen hierdoor maar beperkt varen over het Maas-Waalkanaal. Dit meldt De Gelderlander.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).