Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Containertraining' om havenpersoneel weerbaar te maken tegen drugsronselaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
'Containertraining' om havenpersoneel weerbaar te maken tegen drugsronselaar
Er is grote belangstelling voor een training om het personeel in de haven weerbaar te maken tegen drugsronselaars. Inmiddels is er een wachtlijst van havenbedrijven die hun medewerkers willen trainen. Dat meldt de gemeente Rotterdam. 

Meer dan 1.700 mensen zijn ondertussen geschoold en er worden er tot half juni nog eens 2.800 getraind. Daarmee staat de teller op 4.000 havenmedewerkers, zoals afgesproken in het programma Integere Haven.

Containertraining 

Criminelen gebruiken de Rotterdamse haven steeds vaker om drugs het land binnen te smokkelen. Burgemeester Aboutaleb gaf vorig jaar het startsein voor de zogeheten containertraining. In een speciaal ingerichte zeecontainer worden medewerkers bewustgemaakt van de methoden die criminelen gebruiken om mensen te ronselen. Met onder andere een VR-bril op krijgen zij allerlei praktijkvoorbeelden te zien van hoe criminelen hen kunnen benaderen. Die willen vaak via pasjes van havenmedewerkers op het terrein komen. "Dat ronselen doen ze via sociale media, maar ook door mensen te benaderen die in bedrijfskleding naar hun werk gaan", weet Ger Scheringa, teamleider Douane Rotterdam Haven. "Ook de sportclub en het café zijn plekken waar havenmedewerkers worden benaderd. Omdat ze weten dat je in die haven werkt waar zij hun 'witgoed' uit willen halen."

Werkkleding 

Een van de tips: loop als werknemer in de haven niet in werkkleding buiten het haventerrein. "Kleed je op je werk om. En als je ooit wordt benaderd is het belangrijk om direct nee te zeggen: daar wil ik niks mee te maken hebben", zegt Scheringa. Hij is blij met de belangstelling bij havenbedrijven voor de training. "Hierdoor bereiken we dat het bewustzijn bij havenmedewerkers wordt vergroot. Uiteindelijk is het van belang dat we een integere haven zijn waar we allemaal veilig kunnen werken. En waar criminaliteit geen rol speelt."

Door: Nationale Transportgids 

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

06 oktober '22 (11:14)

'Dreigend tekort aan duurzame brandstoffen raakt ook zeevaart'

Volgens een studie van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum van de TU Delft dreigt er een tekort aan grondstoffen voor duurzame brandstoffen. Vanaf 2035 zouden luchtvaartmaatschappijen daardoor minder snel kunnen vergroenen. Dat meldt ANP Expert Support.

05 oktober '22 ( 8:00)

Eerste 100 asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo'n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.

04 oktober '22 (16:46)

Renovatie sluis Maas-Waalkanaal bij Weurt duurt weken langer

Het duurt weken langer voordat de sluis bij Weurt gerenoveerd is dan aanvankelijk werd gedacht. Schippers kunnen hierdoor maar beperkt varen over het Maas-Waalkanaal. Dit meldt De Gelderlander.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).