Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Containertraining' om havenpersoneel weerbaar te maken tegen drugsronselaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Containertraining' om havenpersoneel weerbaar te maken tegen drugsronselaar
Er is grote belangstelling voor een training om het personeel in de haven weerbaar te maken tegen drugsronselaars. Inmiddels is er een wachtlijst van havenbedrijven die hun medewerkers willen trainen. Dat meldt de gemeente Rotterdam. 

Meer dan 1.700 mensen zijn ondertussen geschoold en er worden er tot half juni nog eens 2.800 getraind. Daarmee staat de teller op 4.000 havenmedewerkers, zoals afgesproken in het programma Integere Haven.

Containertraining 

Criminelen gebruiken de Rotterdamse haven steeds vaker om drugs het land binnen te smokkelen. Burgemeester Aboutaleb gaf vorig jaar het startsein voor de zogeheten containertraining. In een speciaal ingerichte zeecontainer worden medewerkers bewustgemaakt van de methoden die criminelen gebruiken om mensen te ronselen. Met onder andere een VR-bril op krijgen zij allerlei praktijkvoorbeelden te zien van hoe criminelen hen kunnen benaderen. Die willen vaak via pasjes van havenmedewerkers op het terrein komen. "Dat ronselen doen ze via sociale media, maar ook door mensen te benaderen die in bedrijfskleding naar hun werk gaan", weet Ger Scheringa, teamleider Douane Rotterdam Haven. "Ook de sportclub en het café zijn plekken waar havenmedewerkers worden benaderd. Omdat ze weten dat je in die haven werkt waar zij hun 'witgoed' uit willen halen."

Werkkleding 

Een van de tips: loop als werknemer in de haven niet in werkkleding buiten het haventerrein. "Kleed je op je werk om. En als je ooit wordt benaderd is het belangrijk om direct nee te zeggen: daar wil ik niks mee te maken hebben", zegt Scheringa. Hij is blij met de belangstelling bij havenbedrijven voor de training. "Hierdoor bereiken we dat het bewustzijn bij havenmedewerkers wordt vergroot. Uiteindelijk is het van belang dat we een integere haven zijn waar we allemaal veilig kunnen werken. En waar criminaliteit geen rol speelt."

Door: Nationale Transportgids 

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

30 april '24 ( 7:54)

Leading Maritime Cities of the World: Rotterdam koploper in Europa

In het rapport 'Leading Maritime Cities of the World' van DNV en Menon Economics is havenstad Rotterdam uitgeroepen tot Europees koploper. Dat gebeurde ook in 2022. Op de wereldranglijst hoeft Rotterdam alleen Singapore voor zich te dulden. Dat meldt Port of Rotterdam.

23 april '24 (13:45)

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

23 april '24 ( 8:18)

Toename containeroverslag in haven Rotterdam in eerste kwartaal 2024

In de haven van Rotterdam is de totale overslag in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.