Rederij P&O Ferries ontslaat 800 mensen

De Britse veerbootmaatschappij P&O Ferries vaart de komende dagen niet, vanwege financiële problemen. Het bedrijf ontslaat met onmiddellijke ingang 800 medewerkers. 2200 andere personeelsleden kunnen wel in dienst blijven, mits er een oplossing wordt gevonden. P&O zegt de 800 zeevarenden extra te compenseren omdat er geen opzegtermijn in acht is genomen.

P&O stelt dat vorig jaar een verlies van 100 miljoen pond werd geleden, omgerekend zo'n 119 miljoen euro. Dat verlies werd weliswaar opgevangen door moederbedrijf DP World, maar de rederij laat weten dat de huidige situatie niet houdbaar is. DP World uit Dubai kocht P&O Ferries in 2019. De veerboten van het bedrijf varen jaarlijks ruim 30.000 keer.

Eerder werd in verschillende Britse media gemeld dat P&O Ferries honderden zeevarenden zou willen ontslaan om hen te vervangen door buitenlands personeel. De Britse vakbond voor personeel bij scheepvaart- en spoorwegbedrijven RMT raadt zijn leden bij P&O aan hun vaartuigen niet te verlaten.

Geschrokken

Ook de regering van het Verenigd Koninkrijk is geschrokken van de mediaberichten. Het ministerie van Transport wil daarom snel in gesprek met P&O Ferries.

Door reisbeperkingen vanwege de coronapandemie heeft P&O financieel zware jaren achter de rug. Daar komen de sterk gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne bovenop.

Door: ANP