Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Containers met bestemming Rusland vast in Rotterdamse haven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Containers met bestemming Rusland staan vast in Rotterdamse haven
Verschillende containers met de bestemming Rusland staan momenteel vast in de terminals in de Rotterdamse haven. Die werden dit weekend tegengehouden vanwege onduidelijkheid over mogelijke sancties. Vanwege die Europese sancties tegen Rusland mogen bepaalde goederen niet naar Rusland worden verscheept. De vraag is nu wat er met die containers moet gebeuren.

Niet alle containers met de bestemming Rusland worden tegengehouden. Zo zijn containers met bederfelijke waren al wel vrijgegeven. Maar containers met goederen die zowel voor burger- als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, de zogeheten ‘dual-use-goederen' mogen niet door naar Rusland vanwege het Europese verbod.

De douane bekijkt nu voor alle containers of zij onder de sancties vallen. Om die controles uit te voeren zet de dienst extra personeel in, laat een woordvoerder weten. Dat heeft effect, want de hoeveelheid containers die apart wordt gezet neemt niet meer toe. Containers die momenteel worden aangeboden worden weer op de normale wijze gecontroleerd. Een kleine 10 procent van het Rotterdamse containertransport is volgens het Havenbedrijf Rotterdam gelinkt aan Rusland.

Handelsstromen

De import van energie, zoals ruwe olie, olieproducten, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en steenkool wordt op dit moment nog niet geraakt door de sancties. Het is volgens het havenbedrijf onduidelijk wat de ontwikkelingen in Oekraïne de komende tijd betekenen voor deze handelsstromen. De aanvoer kan in principe van elders komen, maar omdat het om grote hoeveelheden gaat zal dat hoogstwaarschijnlijk tot knelpunten en hogere prijzen leiden, aldus het havenbedrijf.

Rusland exporteert op zijn beurt ook producten als staal, koper, aluminium en nikkel via Rotterdam. Dit valt vooralsnog niet onder de handelsbeperkingen die door de Europese Unie zijn afgekondigd.

Boekingsstop

Ondernemersorganisatie evofenedex meldt dat bedrijven niet meer containervracht kunnen boeken voor Oekraïne en West-Rusland bij diverse rederijen voor de containerlijnvaart. Onder meer Maersk, Hapag-Lloyd, ONE, CMA CGM en MSC hebben een zogeheten boekingsstop ingevoerd voor de havens Odessa (Oekraïne) en Novorossiejsk (Rusland). Het is nog onduidelijk of andere rederijen zullen volgen, aldus evofenedex.

Door: ANP

08 december '23 (12:15)

Activisten XR protesteren tegen vervuilende haven Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade wilden de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. Grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.