Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Veerpont IJplein krijgt nieuwe aanlegplaats, reistijd zal korter zijn

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Veerpont IJplein krijgt nieuwe aanlegplaats, reistijd zal korter zijn
De route van de veerpont Centraal Station - IJplein in Noord is veranderd. De aanlegplaats bij het Centraal Station is 240 meter naar het oosten verhuisd, naar De Ruijterkade Oost vlakbij de Oostertoegang en het Oosterdokseiland. De pont steekt nu in een rechte lijn over, waardoor de reistijd korter is. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

De pont zal vaker oversteken: elke 6 minuten vertrekt een pont, in plaats van elke 7-8 minuten. Dat zijn 10 ritten per uur.

Fietsroutes 

Aan de kade van het IJ komen 2 pontfuiken (aanlegsteigers) met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. De reistijd van fietsers wordt korter door een logischer aansluiting op de fietsroutes. Wij verwachten hier veel fietsers, vanwege de grote groei van bewoners en werkenden in Noord.

Einde aan jarenlange overlast 

Met deze uitbreiding hebben reizigers een keuze tussen 2 volwaardige opstapplaatsen bij het Centraal Station. Ook komt hiermee zo langzamerhand een einde aan de jarenlange overlast voor de bewoners in dit deel van de stad.

Elektrische veerpont 

Amsterdam heeft recent de aanschaf van 4 elektrische veerponten goedgekeurd die 3 dieselveerponten vervangen. In 2024 gaat de eerste elektrische veerpont varen. De bedoeling is dat de vloot groeit naar 18 pontveren over het IJ in 2030, waarvan er minimaal 7 elektrisch zijn. Elke dag reizen zo’n 70.000 reizigers met de IJ-ponten. De vloot breidt snel uit, omdat er in rap tempo meer reizigers bijkomen

Door: Nationale Transportgids 

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.