Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Veerpont IJplein krijgt nieuwe aanlegplaats, reistijd zal korter zijn

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Veerpont IJplein krijgt nieuwe aanlegplaats, reistijd zal korter zijn
De route van de veerpont Centraal Station - IJplein in Noord is veranderd. De aanlegplaats bij het Centraal Station is 240 meter naar het oosten verhuisd, naar De Ruijterkade Oost vlakbij de Oostertoegang en het Oosterdokseiland. De pont steekt nu in een rechte lijn over, waardoor de reistijd korter is. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

De pont zal vaker oversteken: elke 6 minuten vertrekt een pont, in plaats van elke 7-8 minuten. Dat zijn 10 ritten per uur.

Fietsroutes 

Aan de kade van het IJ komen 2 pontfuiken (aanlegsteigers) met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. De reistijd van fietsers wordt korter door een logischer aansluiting op de fietsroutes. Wij verwachten hier veel fietsers, vanwege de grote groei van bewoners en werkenden in Noord.

Einde aan jarenlange overlast 

Met deze uitbreiding hebben reizigers een keuze tussen 2 volwaardige opstapplaatsen bij het Centraal Station. Ook komt hiermee zo langzamerhand een einde aan de jarenlange overlast voor de bewoners in dit deel van de stad.

Elektrische veerpont 

Amsterdam heeft recent de aanschaf van 4 elektrische veerponten goedgekeurd die 3 dieselveerponten vervangen. In 2024 gaat de eerste elektrische veerpont varen. De bedoeling is dat de vloot groeit naar 18 pontveren over het IJ in 2030, waarvan er minimaal 7 elektrisch zijn. Elke dag reizen zo’n 70.000 reizigers met de IJ-ponten. De vloot breidt snel uit, omdat er in rap tempo meer reizigers bijkomen

Door: Nationale Transportgids 

08 december '23 (12:15)

Activisten XR protesteren tegen vervuilende haven Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade wilden de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. Grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.