Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

De Hef kan onder strenge voorwaarden uit elkaar voor megajacht Bezos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De Hef kan onder strenge voorwaarden uit elkaar voor megajacht Bezos
Hoewel de vergunning voor de passage van het megajacht van Jeff Bezos nog niet is aangevraagd, kan het middenstuk van de Rotterdamse brug De Hef onder strenge voorwaarden wel maximaal twee keer per jaar worden weggehaald om grote schepen door te laten. Dat heeft het Rotterdams college in 2017 besloten nadat scheepswerven daar om vroegen, aldus de Rotterdamse wethouder (Buitenruimte) Vincent Karremans.

Karremans benadrukte dat de gemeente Rotterdam nog geen vergunningsaanvraag binnen heeft voor de passage van het schip en nog geen besluit over de kwestie heeft genomen. De commotie ging onder meer over de vraag of het verantwoord was het middenstuk van de historische brug opnieuw weg te halen. In 2017 was dat bij een renovatie van drie jaar al het geval, maar volgens de wethouder zijn de risico’s op vervolgschade als het middenstuk opnieuw wordt uitgehaald "verwaarloosbaar".

Het college besloot in 2017 om scheepswerven uit de regio, die vrije doorvaart naar zee moeten hebben voor hun steeds grotere schepen, tegemoet te komen en stelde hierop strenge voorwaarden op voor De Hef, die een maximale doorvaarthoogte heeft van 46 meter. Medio 2021 kreeg de gemeente zo'n verzoek van een scheepsbouwer, waarna werd begonnen aan een draaiboek en een gezamenlijke overeenkomst met scheepswerven. Als dat allemaal af is, kan er gekeken worden naar de vergunning, die overigens nog niet is aangevraagd, aldus de wethouder. "Die vergunning behandelen we als elke andere, het maakt voor de beoordeling niet uit wie de eigenaar van het schip is." Ook zijn kosten van de operatie voor de scheepsbouwer en niet voor de klant.

Fouten

Een vermeende belofte van de gemeente uit 2017 om de Koningshavenbrug, zoals de brug officieel heet, na de laatste renovatie nooit meer uit elkaar te halen weersprak hij. "Daar kunnen we nergens wat over vinden." Vorige week meldde Stadsbeheer dat de gemeente na het maken van een afweging tussen economische en werkgelegenheidsbelangen enerzijds en zorg voor de brug anderzijds zou hebben ingestemd met het verzoek voor het tijdelijk demonteren van De Hef. Een dag later liet de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb weten dat hiervoor nog geen vergunning is aangevraagd. Karremans erkende dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie en dat er "een verkeerde suggestie is gewekt".

De gemeenteraad wilde donderdag opheldering van wethouder Karremans over De Hef, na alle ophef die er over monumentale spoorwegbrug was ontstaan. De brug was vorige week even wereldnieuws toen bekend werd dat deze mogelijk tijdelijk wordt gedemonteerd deze zomer om een megajacht van Bezos, oud-Amazonbaas en een van de rijkste mensen ter wereld, door te laten. Het debat was aangevraagd door de Rotterdamse GroenLinks-fractie. "Het gaat hierbij alleen om een unieke 'experience', waarbij de stad als 'dickpic' wordt ingezet om te zien wat de superrijken voor elkaar kunnen krijgen", aldus GroenLinks-raadslid Stephan Leewis.

Door: ANP

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.