Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdamse brug wereldnieuws om megajacht Bezos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Rotterdamse Koningshavenbrug is wereldnieuws geworden nu een deel van de monumentale brug tijdelijk moet worden weggehaald om een megajacht van voormalig Amazonbaas Jeff Bezos doorvaart te verlenen. Berichtgeving over De Hef, zoals de 95 jaar oude brug ook wel genoemd wordt, verscheen de afgelopen dagen onder meer in The New York Times, The Guardian en de Franse krant Le Parisien. Ook in de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse pers is er aandacht voor.

The New York Times schrijft dat Rotterdam overweegt de historische brug tijdelijk te ontmantelen als de scheepsbouwer ervoor betaalt. De Amerikaanse krant refereert aan het feit dat er in de jaren negentig grote protesten uitbraken toen de gemeente overwoog de brug, die toen al niet meer in gebruik was, af te breken. The Washington Post schrijft over het "industriële erfgoed" dat in Rotterdam, de "maritieme hoofdstad van Europa", afgebroken moet worden vanwege het megajacht.

Donderdagavond werd duidelijk dat er bij de gemeente Rotterdam nog geen vergunning is aangevraagd om het middenstuk van de ophaalbrug tijdelijk weg te halen. Dat ergens zou komende zomer moeten gebeuren om het enorme schip van Bezos, de op een na rijkste man ter wereld, te laten passeren. Met een maximale doorvaarthoogte van ruim 46 meter is De Hef niet hoog genoeg voor het megajacht.

Woelige levensloop

Le Parisien heeft aandacht voor de rol van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de "economische belangen" benadrukte in een reactie op kritiek. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldt dat De Hef het eerste bouwwerk in Rotterdam was dat werd herbouwd na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. De BBC meldt dat het Rotterdamse gemeentebestuur in 2017 na een restauratie beloofde de brug nooit meer af te breken.

El País schrijft dat een Nederlandse "historische brug plaats moet maken voor een gigantisch jacht". De Spaanse krant noemt het een "controversieel besluit". Het Italiaanse Corriere della Sera schrijft dat "een superjacht meer waard kan zijn dan een historische brug" en de Belgische krant De Standaard meldt dat de brug, die "een woelige levensloop kent", plaats moet maken voor het schip.

Ook aan de andere kant van de wereld is er aandacht voor de Nederlandse brug, met berichtgeving van onder meer Radio New Zealand en de Australische nieuwssite News.com.au.

Door: ANP

22 juli '24 (10:15)

Na hevige regen sluizen dicht en advies om niet te varen op de Vecht

Het Waterschap Vechtstromen heeft het advies gegeven voorlopig niet te varen op de Vecht. Na de hevige regenval van zondag in vooral het oosten van het land voert de rivier zoveel water af, dat de hoge snelheid van de stroming kan leiden tot gevaarlijke situaties.

19 juli '24 (13:00)

Rotterdamse haven weinig hinder van computerstoring

Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

18 juli '24 (13:15)

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

18 juli '24 (12:45)

Reddingsdiensten roepen zwemmers op niet alleen water in te gaan

De KNRM en Reddingsbrigade Nederland roepen met de zomerse temperaturen zwemmers op niet alleen het water in te gaan. "We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. "Dan heb je een groot probleem, want vaak kan dan niemand hulp voor je halen of je komen redden." De reddingsdiensten adviseren samen met andere volwassenen te zwemmen of ergens verkoeling te zoeken waar toezicht is.

16 juli '24 ( 8:35)

Vanaf half oktober ruim halfjaar werkzaamheden aan Kooybrug

Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in de maand daarna wordt de Kooybrug in de N99 bij Den Helder grondig gerenoveerd. Aannemer VolkerWessels voert de werkzaamheden aan de ruim dertig jaar oude brug uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.