Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdamse brug wereldnieuws om megajacht Bezos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Rotterdamse Koningshavenbrug is wereldnieuws geworden nu een deel van de monumentale brug tijdelijk moet worden weggehaald om een megajacht van voormalig Amazonbaas Jeff Bezos doorvaart te verlenen. Berichtgeving over De Hef, zoals de 95 jaar oude brug ook wel genoemd wordt, verscheen de afgelopen dagen onder meer in The New York Times, The Guardian en de Franse krant Le Parisien. Ook in de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse pers is er aandacht voor.

The New York Times schrijft dat Rotterdam overweegt de historische brug tijdelijk te ontmantelen als de scheepsbouwer ervoor betaalt. De Amerikaanse krant refereert aan het feit dat er in de jaren negentig grote protesten uitbraken toen de gemeente overwoog de brug, die toen al niet meer in gebruik was, af te breken. The Washington Post schrijft over het "industriële erfgoed" dat in Rotterdam, de "maritieme hoofdstad van Europa", afgebroken moet worden vanwege het megajacht.

Donderdagavond werd duidelijk dat er bij de gemeente Rotterdam nog geen vergunning is aangevraagd om het middenstuk van de ophaalbrug tijdelijk weg te halen. Dat ergens zou komende zomer moeten gebeuren om het enorme schip van Bezos, de op een na rijkste man ter wereld, te laten passeren. Met een maximale doorvaarthoogte van ruim 46 meter is De Hef niet hoog genoeg voor het megajacht.

Woelige levensloop

Le Parisien heeft aandacht voor de rol van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de "economische belangen" benadrukte in een reactie op kritiek. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldt dat De Hef het eerste bouwwerk in Rotterdam was dat werd herbouwd na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. De BBC meldt dat het Rotterdamse gemeentebestuur in 2017 na een restauratie beloofde de brug nooit meer af te breken.

El País schrijft dat een Nederlandse "historische brug plaats moet maken voor een gigantisch jacht". De Spaanse krant noemt het een "controversieel besluit". Het Italiaanse Corriere della Sera schrijft dat "een superjacht meer waard kan zijn dan een historische brug" en de Belgische krant De Standaard meldt dat de brug, die "een woelige levensloop kent", plaats moet maken voor het schip.

Ook aan de andere kant van de wereld is er aandacht voor de Nederlandse brug, met berichtgeving van onder meer Radio New Zealand en de Australische nieuwssite News.com.au.

Door: ANP

21 oktober '24 (12:00)

Cruiseschip kan doorvaren na protest XR bij sluis IJmuiden

De sluisdeuren van de Zeesluis IJmuiden zijn dicht nadat ze eerder maandagochtend werden geblokkeerd door actievoerders van Extinction Rebellion (XR). De betogers hielden daarmee het cruiseschip MSC Virtuosa tegen. Het schip kan nu, met een vertraging van zo'n 2 uur, doorvaren naar Amsterdam. De cruise-industrie is volgens XR "een grote vervuiler" en cruiseschepen een "drijvende milieuramp".

21 oktober '24 (10:15)

Politie verwijdert klimaatactivisten XR van sluis IJmuiden

De politie is begonnen met het verwijderen van klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) van de Zeesluis in IJmuiden. De actievoerders zitten en staan op een van de sluisdeuren. Meerdere betogers hebben zich vastgeketend. Zij moeten door de politie worden losgemaakt. Bij de sluis staat een touringcar klaar om de actievoerders mee te nemen.

21 oktober '24 ( 9:30)

Actievoerders Extinction Rebellion blokkeren sluizen in IJmuiden

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) zijn aangekomen bij de sluizen in IJmuiden. Ze zitten daar op de Noordersluis en de Zeesluis en hebben zich vastgeketend. De activisten hopen zo het cruiseschip MSC Virtuosa tegen te houden. De klimaatactiegroep voerde de afgelopen tijd vaker actie in de Noord-Hollandse plaats tegen "de schadelijke impact op het klimaat" van cruiseschepen.

17 oktober '24 (10:00)

Gestrand vrachtschip bij Maastricht ligt nog steeds vast

Ook de poging van woensdagavond om het bij Maastricht gestrande vrachtschip los te trekken, is niet gelukt. Laat in de avond is het werk gestaakt. De onderkant van het schip ligt nog steeds erg vast en het is niet gelukt er verdere beweging in te krijgen. Donderdagochtend volgt weer een poging, aldus Rijkswaterstaat. Een extra lier zal vanuit een andere hoek ook gaan meetrekken.

16 oktober '24 (19:15)

Woensdagavond nieuwe poging om schip bij Maastricht los te maken

Rijkswaterstaat gaat woensdagavond een nieuwe poging doen om het vrachtschip los te trekken dat zaterdag tegen de stuw bij Borgharen botste, zegt een woordvoerder. De eerste poging om het schip weg te halen mislukte dinsdag. Rijkswaterstaat heeft ondertussen verschillende stappen gezet om de tweede poging wel te laten slagen.

15 oktober '24 ( 9:08)

Baggerproject Lateraalkanaal op tijd afgerond

Het uitdiepen van de bodem van het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum is gereed. Daardoor blijft dit kanaal de komende jaren goed doorgankelijk voor de scheepvaart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

09 oktober '24 ( 8:15)

Bedrijven Rotterdamse haven willen snellere verduurzaming

Bedrijven in de Rotterdamse haven dringen aan op "nieuwe onconventionele maatregelen" om de verduurzaming van de industrie in het havengebied te versnellen en de concurrentiekracht op niveau te houden. "Alleen zo kunnen we de klimaatdoelen halen en dreigende de-industrialisatie afwenden", waarschuwt ondernemersvereniging Deltalinqs in een brief aan de Tweede Kamer.

04 oktober '24 ( 9:00)

Workshops, tijdreis en meer bij FutureLand in herfstvakantie

Bij FutureLand, het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2, vinden ook tijdens de naderende herfstvakantie tal van activiteiten plaats. Van knutselworkshops tot een fossielenexpeditie. En van instappresentaties tot een reis door honderd jaar havenontwikkeling met de FutureLand Experience. Dat meldt Port of Rotterdam.

02 oktober '24 (12:15)

MSC Cruises moet reclames schrappen vanwege misleidende klimaatclaims

MSC Cruises mag in reclames geen omstreden beweringen over de duurzaamheid van cruisereizen doen. Claims dat passagiers op een verantwoorde en groene wijze kunnen cruisen, zijn volgens de Reclame Code Commissie (RCC) misleidend.

30 september '24 (15:15)

Nederland tekent voor nieuwe onderzeeboten

Nederland heeft het contract met het Franse Naval Group getekend voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten. Die worden binnen tien jaar geleverd. Met het hele project is bijna 6 miljard euro gemoeid, waarvan ongeveer 1 miljard euro naar Nederlandse bedrijven gaat, aldus het ministerie van Defensie.