Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reizen met veerdienst Riveer steeds duurzamer

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Reizen met veerdienst Riveer steeds duurzamer
De veerdienst Riveer van de gemeente Gorinchem krijgt een subsidie van de provincie Zuid-Holland om de veerdienst duurzamer te maken. Met de subsidie worden de steigers in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam aangepast zodat de elektrische veren daar makkelijk en snel kunnen aanleggen. En daarnaast komt er een automatisch laadsysteem met laadarm. Dit meldt de provincie Zuid-Holland.

Dit draagt bij aan het doel van de provincie dat uiterlijk in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij moet zijn van schade­lijke uitstoot.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Mede dankzij deze subsidie is het mogelijk om het verennetwerk duurzaam in stand te houden en de bereikbaarheid van de regio te waarborgen.”

Vervoer over water 

Als provincie vinden we het belangrijk dat iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen. Daarom investeren we in alle vormen van vervoer, waaronder vervoer over water. De veerdienst Riveer vervoert reizigers tussen Boven Hardinxveld – Werkendam – Gorinchem – Sleeuwijk en Gorinchem – Woudrichem – Loevestein. Daarmee zijn de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland ook via het water met elkaar verbonden.

Voor veel inwoners van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Altena is de Riveer een belangrijke manier van vervoer naar werk, school of voor recreatie. Jaarlijks maken zo’n 365.000 passagiers gebruik van de veerdienst.

Duurzame bereikbaarheid 

Het initiatief om de Riveer duurzamer te maken komt vanuit de samenwerkende oevergemeenten Altena, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. De elektrificering van de veerboot is een innovatieve ontwikkeling die bijdraagt aan een duurzame bereikbaarheid. De 3 gemeenten brachten de afgelopen periode hun plannen in beeld bij diverse subsidieregelingen. De provincie Zuid-Holland omarmt de plannen vanwege de beoogde energietransitie en de voorbeeldwerking die de elektificering van de veerdienst kan hebben.

Baljeu: “De veerdienst dient een groot provinciaal belang. Daarnaast is de beoogde ingezette duurzame ontwikkeling van groot belang om invulling te geven aan onze doelstelling ‘zero-emissie OV in 2030’. De elektrificering van veerdienst Riveer is daarin opnieuw een waardevolle stap. Door de elektrificatie van het verennetwerk van Riveer, maar ook van de Waterbus in Rotterdam en de Drechtsteden, zetten we belangrijke stappen in het verlagen van de uitstoot van CO² en stikstof.”

Elektrificering 

De provincie Zuid-Holland ondersteunt de elektrificering van veerdienst Riveer door een subsidie te verlenen van ruim vijf ton. Met deze subsidie worden de aanpassingen aan de bestaande steigers en het automatische laadsysteem voor elektrische veren betaald.

Door: Nationale Transportgids 

08 december '23 (12:15)

Activisten XR protesteren tegen vervuilende haven Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade wilden de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. Grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.