Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reizen met veerdienst Riveer steeds duurzamer

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Reizen met veerdienst Riveer steeds duurzamer
De veerdienst Riveer van de gemeente Gorinchem krijgt een subsidie van de provincie Zuid-Holland om de veerdienst duurzamer te maken. Met de subsidie worden de steigers in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam aangepast zodat de elektrische veren daar makkelijk en snel kunnen aanleggen. En daarnaast komt er een automatisch laadsysteem met laadarm. Dit meldt de provincie Zuid-Holland.

Dit draagt bij aan het doel van de provincie dat uiterlijk in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij moet zijn van schade­lijke uitstoot.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Mede dankzij deze subsidie is het mogelijk om het verennetwerk duurzaam in stand te houden en de bereikbaarheid van de regio te waarborgen.”

Vervoer over water 

Als provincie vinden we het belangrijk dat iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen. Daarom investeren we in alle vormen van vervoer, waaronder vervoer over water. De veerdienst Riveer vervoert reizigers tussen Boven Hardinxveld – Werkendam – Gorinchem – Sleeuwijk en Gorinchem – Woudrichem – Loevestein. Daarmee zijn de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland ook via het water met elkaar verbonden.

Voor veel inwoners van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Altena is de Riveer een belangrijke manier van vervoer naar werk, school of voor recreatie. Jaarlijks maken zo’n 365.000 passagiers gebruik van de veerdienst.

Duurzame bereikbaarheid 

Het initiatief om de Riveer duurzamer te maken komt vanuit de samenwerkende oevergemeenten Altena, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. De elektrificering van de veerboot is een innovatieve ontwikkeling die bijdraagt aan een duurzame bereikbaarheid. De 3 gemeenten brachten de afgelopen periode hun plannen in beeld bij diverse subsidieregelingen. De provincie Zuid-Holland omarmt de plannen vanwege de beoogde energietransitie en de voorbeeldwerking die de elektificering van de veerdienst kan hebben.

Baljeu: “De veerdienst dient een groot provinciaal belang. Daarnaast is de beoogde ingezette duurzame ontwikkeling van groot belang om invulling te geven aan onze doelstelling ‘zero-emissie OV in 2030’. De elektrificering van veerdienst Riveer is daarin opnieuw een waardevolle stap. Door de elektrificatie van het verennetwerk van Riveer, maar ook van de Waterbus in Rotterdam en de Drechtsteden, zetten we belangrijke stappen in het verlagen van de uitstoot van CO² en stikstof.”

Elektrificering 

De provincie Zuid-Holland ondersteunt de elektrificering van veerdienst Riveer door een subsidie te verlenen van ruim vijf ton. Met deze subsidie worden de aanpassingen aan de bestaande steigers en het automatische laadsysteem voor elektrische veren betaald.

Door: Nationale Transportgids 

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.