Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In Rotterdamse Maashaven moet voor vergroening Mandelapark komen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In Rotterdamse Maashaven moet voor vergroening Mandelapark komen
Rotterdam heeft het masterplan voor de aanleg van een groot stadspark in de Rotterdamse Maashaven gepresenteerd. Aan de kop van de stadshaven in Rotterdam-Zuid komt het zeven hectare grote Nelson Mandelapark.

In het park moeten ontspannen, bewegen en ontmoeten centraal komen te staan. Twee hoge heuvels zorgen voor uitzicht over de Maashaven. Aan de oostzijde komt een stadsboulevard en aan de westzijde blijft de huidige aanlegplaats voor binnenvaartschepen bestaan. Voor de Maassilo komt een plein voor kleine en grote evenementen.

Er komen meerdere mogelijkheden om te wandelen en hard te lopen en samen met omwonenden wordt invulling gegeven aan zogeheten urban sports, zoals bootcamp, skateboarden, voetbal en basketbal.

Baggeren en dempen 

Dit jaar wordt gestart met het baggeren en dempen van een deel van de Maashaven, het park moet in 2026 klaar zijn.

Vergroenen 

Vanwege de bouw van duizenden huizen, wil Rotterdam de stad grondig vergroenen. In de wijken rond de Maashaven, zoals Katendrecht, de Afrikaanderwijk en Charlois is een tekort aan openbaar groen en ruimte om te bewegen. Door de bevolkingsgroei van Rotterdam-Zuid groeit de behoefte daaraan nog verder.

Het park in de Maashaven is onderdeel van een reeks vergroeningsprojecten die de komende jaren worden gerealiseerd. Naast de Maashaven wordt ook in de naastgelegen Rijnhaven, rond het Hofplein, de Westblaak, de Hofbogen en het Prins Alexanderplein gewerkt aan het groener maken van de stad. Ook in de plannen voor Feyenoord-City staat de aanleg van een park aan de Nieuwe Maas ingetekend.

Kosten voor aantal projecten gestegen 

De in 2020 geraamde kosten van de projecten van 278 miljoen euro vallen inmiddels tientallen miljoenen euro's hoger uit. Dat komt volgens Rotterdam doordat de kosten van uitvoer en bouw voor een aantal projecten zijn gestegen. Ook zijn de prijzen van materiaal en arbeid afgelopen jaar aan inflatie onderhevig geweest. De raadsfractie van DENK heeft het college van burgemeester en wethouders om uitleg gevraagd en wil donderdag een debat hierover.

Door: ANP

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.