Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer incidenten in haven van Rotterdam door haastig aanmeren schepen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer incidenten in haven van Rotterdam door haastig aanmeren schepen
De haven van Rotterdam heeft vorig jaar meer incidenten gezien bij het aanmeren van zeeschepen. Dat komt volgens Havenmeester René de Vries veelal door haastig gedrag bij het aanmeren, wat mogelijk te maken heeft met corona omdat zeelieden daardoor langer aan boord zitten. "Er wordt veel van bemanningen gevraagd. Dat kan zijn weerslag hebben op het gedrag van de vaarweggebruikers", aldus De Vries, die de taak heeft om het scheepvaartverkeer veilig en vlot af te wikkelen.

Het gaat bijvoorbeeld om schade bij het aanmeren. "Dat vraagt van ons extra waakzaamheid, want we zijn nog niet klaar met de pandemie", aldus De Vries bij de bekendmaking van de nautische cijfers. Er waren afgelopen jaar drie ernstige ongevallen in de haven van Rotterdam, waarbij alleen materiële schade werd veroorzaakt. Zo botste een zeeschip tegen de Calandbrug, schampte een binnenvaartschip een zeeschip en kapseisde een motorsleepboot.

Al met al verwelkomde de haven van Rotterdam vorig jaar 28.876 zeeschepen. Dat waren er 28.169 een jaar eerder. Door het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar vervoer via zee toegenomen. Ten opzichte van 2019 is er wel een daling te zien, want in dat jaar kwamen er 29.492 zeeschepen in Rotterdam aan. Volgens De Vries is dat verschil grotendeels te verklaren door de schaalvergroting in de containervaart, waarbij steeds grotere containerschepen worden ingezet.

Vaccineren

Het Havenbedrijf Rotterdam is ook bezig met het vaccineren van zeevarenden tegen het coronavirus. Sinds medio juni werden bijna 25.000 vaccinaties gezet bij zeevarenden. Vorige week is officieel ook gestart met de aanvullende boostercampagne voor zeelieden. Besmette bemanningsleden werden in quarantaine geplaatst in het Wings/Fletcher hotel op Rotterdam The Hague Airport.

De Vries is verder bezorgd over de toenemende ondermijnende criminaliteit in de Rotterdamse haven, zoals het vervoer van drugs. Om criminaliteit tegen te gaan zijn er onder meer 225 camera's geplaatst op strategische locaties in het havengebied en wordt de fysieke beveiliging van haventerreinen verbeterd.

Door: ANP

19 juli '24 (13:00)

Rotterdamse haven weinig hinder van computerstoring

Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

18 juli '24 (13:15)

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

18 juli '24 (12:45)

Reddingsdiensten roepen zwemmers op niet alleen water in te gaan

De KNRM en Reddingsbrigade Nederland roepen met de zomerse temperaturen zwemmers op niet alleen het water in te gaan. "We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. "Dan heb je een groot probleem, want vaak kan dan niemand hulp voor je halen of je komen redden." De reddingsdiensten adviseren samen met andere volwassenen te zwemmen of ergens verkoeling te zoeken waar toezicht is.

16 juli '24 ( 8:35)

Vanaf half oktober ruim halfjaar werkzaamheden aan Kooybrug

Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in de maand daarna wordt de Kooybrug in de N99 bij Den Helder grondig gerenoveerd. Aannemer VolkerWessels voert de werkzaamheden aan de ruim dertig jaar oude brug uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.