Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer incidenten in haven van Rotterdam door haastig aanmeren schepen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Meer incidenten in haven van Rotterdam door haastig aanmeren schepen
De haven van Rotterdam heeft vorig jaar meer incidenten gezien bij het aanmeren van zeeschepen. Dat komt volgens Havenmeester René de Vries veelal door haastig gedrag bij het aanmeren, wat mogelijk te maken heeft met corona omdat zeelieden daardoor langer aan boord zitten. "Er wordt veel van bemanningen gevraagd. Dat kan zijn weerslag hebben op het gedrag van de vaarweggebruikers", aldus De Vries, die de taak heeft om het scheepvaartverkeer veilig en vlot af te wikkelen.

Het gaat bijvoorbeeld om schade bij het aanmeren. "Dat vraagt van ons extra waakzaamheid, want we zijn nog niet klaar met de pandemie", aldus De Vries bij de bekendmaking van de nautische cijfers. Er waren afgelopen jaar drie ernstige ongevallen in de haven van Rotterdam, waarbij alleen materiële schade werd veroorzaakt. Zo botste een zeeschip tegen de Calandbrug, schampte een binnenvaartschip een zeeschip en kapseisde een motorsleepboot.

Al met al verwelkomde de haven van Rotterdam vorig jaar 28.876 zeeschepen. Dat waren er 28.169 een jaar eerder. Door het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar vervoer via zee toegenomen. Ten opzichte van 2019 is er wel een daling te zien, want in dat jaar kwamen er 29.492 zeeschepen in Rotterdam aan. Volgens De Vries is dat verschil grotendeels te verklaren door de schaalvergroting in de containervaart, waarbij steeds grotere containerschepen worden ingezet.

Vaccineren

Het Havenbedrijf Rotterdam is ook bezig met het vaccineren van zeevarenden tegen het coronavirus. Sinds medio juni werden bijna 25.000 vaccinaties gezet bij zeevarenden. Vorige week is officieel ook gestart met de aanvullende boostercampagne voor zeelieden. Besmette bemanningsleden werden in quarantaine geplaatst in het Wings/Fletcher hotel op Rotterdam The Hague Airport.

De Vries is verder bezorgd over de toenemende ondermijnende criminaliteit in de Rotterdamse haven, zoals het vervoer van drugs. Om criminaliteit tegen te gaan zijn er onder meer 225 camera's geplaatst op strategische locaties in het havengebied en wordt de fysieke beveiliging van haventerreinen verbeterd.

Door: ANP

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.

22 maart '24 (10:15)

Provincie Limburg uit zorgen over maandenlange afsluiting Julianakanaal

De provincie Limburg is "zeer bezorgd" over de maandenlange afsluiting van het Julianakanaal voor de scheepvaart. De provincie spreekt bovendien van een "geheel eenzijdige afweging".

21 maart '24 ( 8:55)

Medewerkers Havenbedrijf Rotterdam doneren aan goede doelen

Stichting Gaarkeuken van Rotterdam, het Familiehuis Daniël den Hoed en Stichting 010 Zwerfie hebben drie cheques van respectievelijk € 3.005, € 2.610 en € 1.010 ontvangen van personeel van Havenbedrijf Rotterdam. Dat meldt Port of Rotterdam.