Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cruisemaatschappij Genting keldert op beurs Hongkong

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Cruisemaatschappij Genting keldert op beurs Hongkong
De in financiële problemen verkerende cruisemaatschappij Genting is op de beurs in Hongkong ruwweg de helft van haar beurswaarde kwijtgeraakt. Beleggers schrokken donderdag namelijk van een melding dat het bedrijf mogelijk niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Ook diverse Chinese vastgoedbedrijven, waarover eveneens financiële zorgen bestaan, werden duidelijk lager gezet.

Het gaat al langer niet goed met Genting, dat net als andere reisbedrijven zwaar werd getroffen door de coronapandemie. Genting lukte het daardoor in 2020 al niet om bepaalde betalingen aan schuldeisers over te maken. Toch was er nog altijd hoop dat het bedrijf er weer bovenop zou komen. Eerder deze week waren er al tekenen dat de situatie de verkeerde kant op ging, toen voor de Duitse dochter MV Werften faillissement werd aangevraagd.

China

Voor China is Genting niet het enige grote bankroet dat dreigt, er bestaan ook al langer zorgen over bijvoorbeeld vastgoedconcern Evergrande. Dat aandeel ging zo'n 3 procent omlaag. Branchegenoten zakten ook. Zo leverde Kaisa tot bijna 7 procent in. De bedrijven gingen omlaag omdat er in de sector binnenkort weer belangrijke betalingsdeadlines aankomen.

Negatief sentiment

Op de aandelenbeurzen in Azië was het sentiment donderdag overwegend negatief. De markten verwerkten onder meer de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers. Die wakkerden de verwachting verder aan dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort snel de rente gaat verhogen.

De Chinese beurzen in Shanghai en Shenzhen leverden tussentijds tot 1,6 procent in. In Seoul en Hongkong noteerden de belangrijkste graadmeters rond de 0,4 procent lager en de Nikkei-index in Tokio sloot met een min van 1 procent op 28.489,13 punten.

PetroChina

Nieuwe voorlopige cijfers van het Chinese olieconcern PetroChina (plus 2 procent) werden wel goed ontvangen in Hongkong. Dankzij de gestegen olie- en gasprijzen is de nettowinst van PetroChina afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd.

In Sydney ging de All Ordinaries verder licht omhoog. Daar werd onder meer Crown Resorts bijna 9 procent hoger gezet. Investeerder Blackstone heeft zijn miljardenbod op de gaming- en entertainmentgroep namelijk wat verhoogd. Crown verkeert al enige tijd in moeilijkheden en de tussenkomst van Blackstone wordt gepresenteerd als beste uitweg voor de onderneming.

Door: ANP

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.