Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cruisemaatschappij Genting keldert op beurs Hongkong

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Cruisemaatschappij Genting keldert op beurs Hongkong
De in financiële problemen verkerende cruisemaatschappij Genting is op de beurs in Hongkong ruwweg de helft van haar beurswaarde kwijtgeraakt. Beleggers schrokken donderdag namelijk van een melding dat het bedrijf mogelijk niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Ook diverse Chinese vastgoedbedrijven, waarover eveneens financiële zorgen bestaan, werden duidelijk lager gezet.

Het gaat al langer niet goed met Genting, dat net als andere reisbedrijven zwaar werd getroffen door de coronapandemie. Genting lukte het daardoor in 2020 al niet om bepaalde betalingen aan schuldeisers over te maken. Toch was er nog altijd hoop dat het bedrijf er weer bovenop zou komen. Eerder deze week waren er al tekenen dat de situatie de verkeerde kant op ging, toen voor de Duitse dochter MV Werften faillissement werd aangevraagd.

China

Voor China is Genting niet het enige grote bankroet dat dreigt, er bestaan ook al langer zorgen over bijvoorbeeld vastgoedconcern Evergrande. Dat aandeel ging zo'n 3 procent omlaag. Branchegenoten zakten ook. Zo leverde Kaisa tot bijna 7 procent in. De bedrijven gingen omlaag omdat er in de sector binnenkort weer belangrijke betalingsdeadlines aankomen.

Negatief sentiment

Op de aandelenbeurzen in Azië was het sentiment donderdag overwegend negatief. De markten verwerkten onder meer de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers. Die wakkerden de verwachting verder aan dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort snel de rente gaat verhogen.

De Chinese beurzen in Shanghai en Shenzhen leverden tussentijds tot 1,6 procent in. In Seoul en Hongkong noteerden de belangrijkste graadmeters rond de 0,4 procent lager en de Nikkei-index in Tokio sloot met een min van 1 procent op 28.489,13 punten.

PetroChina

Nieuwe voorlopige cijfers van het Chinese olieconcern PetroChina (plus 2 procent) werden wel goed ontvangen in Hongkong. Dankzij de gestegen olie- en gasprijzen is de nettowinst van PetroChina afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd.

In Sydney ging de All Ordinaries verder licht omhoog. Daar werd onder meer Crown Resorts bijna 9 procent hoger gezet. Investeerder Blackstone heeft zijn miljardenbod op de gaming- en entertainmentgroep namelijk wat verhoogd. Crown verkeert al enige tijd in moeilijkheden en de tussenkomst van Blackstone wordt gepresenteerd als beste uitweg voor de onderneming.

Door: ANP

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.

02 november '23 (11:45)

Grote containerterminals Rotterdam gesloten tijdens storm

De haven van Rotterdam heeft alle grote containerterminals gesloten om storm Ciarán. In de kleinere terminals gaat de overslag van goederen voorlopig gewoon door.

31 oktober '23 (14:00)

Provincie Zuid-Holland trekt lering uit probleemveerdienst Maassluis-Rozenburg

De provincie Zuid-Holland heeft lessen getrokken uit alle perikelen rond de veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg. Gedeputeerde Jeannette Baljeu (water) schetst in een rapport van zo'n dertig pagina's hoe een herhaling hiervan voorkomen kan worden. "Laten we met zijn allen lering trekken uit de gebeurtenissen rondom het veer Maassluis-Rozenburg, zodat we situaties als deze in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen en we beter gesteld staan mochten ze zich toch voordoen", schrijft Baljeu aan Provinciale Staten.

30 oktober '23 (11:56)

Niels Vaessen vanaf 1 november nieuwe CEO van Heesen Yachts

Heesen Yachts uit het Brabantse Oss heeft per 1 november een nieuwe CEO. Niels Vaessen is sinds 2012 werkzaam bij de jachtbouwer, eerst als Finance Manager en een jaar later als CFO. Nu neemt hij het stokje over van Arthur Brouwer en gaat hij aan de slag als CEO. Dit meldt Heesen Yachts. 

26 oktober '23 (15:45)

Nederland moet veel schepen weer zelf gaan bouwen

Het kabinet moet ingrijpen om te voorkomen dat de scheepsbouwsector in Nederland verdwijnt. Gezant 'sectoragenda maritieme maakindustrie' Marja van Bijsterveldt wil dat Nederland weer een land van scheepsbouwers wordt, en denkt dat veel meer typen schepen weer op Nederlandse bodem kunnen worden ontworpen, gebouwd en onderhouden. Daar is nadrukkelijk wel regie door en steun van de overheid voor nodig, want doordat de overheid de afgelopen decennia scheepswerven amper heeft gesteund, zijn de problemen groot.