Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rhine-Alpine Corridor moet eerste CO2-neutrale corridor van Europa worden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland overhandigde vrijdag 3 december 2021 symbolisch het eerste exemplaar van de nieuwe Roadmap towards a carbon neutral Rhine-Alpine Corridor aan Pawel Wojciechowski, de Europese coördinator voor de Rhine-Alpine Corridor. Jeannette Baljeu, voorzitter van de Interregionale alliantie voor de Rhine-Alpine Corridor (EGTC): “Deze routekaart spreekt de ambitie uit dat de Rhine-Alpine corridor de eerste CO2-neutrale corridor van Europa wordt en koploper wordt in het vergroenen van transport en mobiliteit.” Dit meldt de provincie Zuid-Holland.
Europa kent in totaal negen transportcorridors. Gezamenlijke vormen deze corridors de basis voor een zogenaamd ‘kernnetwerk’ door alle 26 lidstaten met 94 Europese (binnen)havens, 38 luchthavens en 15.000 kilometer aan spoorlijnen die voor goederenvervoer en/of hoge snelheden zijn aangepast. De Rhine-Alpine is de drukste transportcorridor van Europa.
 

Klimaatdoelstellingen Green Deal

 
In de Roadmap beschrijft de Interregionale alliantie voor de Rhine-Alpine corridor welke specifieke stappen zij gaan zetten richting zero emissie transport voor alle vormen van vervoer en verduurzaming van de infrastructuur. Hierbij valt te denken aan nieuwe schone energiehubs en de transitie naar het gebruik van schone energie, zoals waterstof, in plaats van fossiele brandstoffen. Door het zetten van deze stappen levert de EGTC een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen, zoals vastgelegd in de Europese Green Deal, Fit for 55 en de herziening van het Europese Ten-T beleid. De roadmap van de EGTC Rhine-Alpine dient als proeftuin voor de EU en andere TEN-T-corridors.
 

Interregionale Alliantie Rhine-Alpine Corridor (EGTC)

 
De Interregionale Alliantie Rhine-Alpine Corridor EGTC is in 2015 opgericht en kent momenteel 26 leden - gemeenten, regio's en provincies, binnenhavens, zeehavens en een kamerorganisatie - uit de landen Zwitserland, Italië, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland langs de corridor. Een samenwerking met al deze partners langs de Rhine-Alpine Corridor is tot op heden uniek. Sinds mei 2021 levert de provincie Zuid-Holland de voorzitter van de EGTC; gedeputeerde Jeannette Baljeu.
 
Door: Nationale Transportgids
12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.