Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Smyril Lines zet tweede dienst op tussen IJsland en Rotterdam

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Smyril Lines zet tweede dienst op tussen IJsland en Rotterdam
Het Deense Smyril Lines Cargo heeft een tweede dienst tussen IJsland, de Faeröer Eilanden en Rotterdam opgezet. De groei van het ladingaanbod maakt de verdubbeling mogelijk en biedt daarnaast nieuwe opties voor zowel im- als exporteurs op de genoemde eilanden en het vasteland van Europa. Dit meldt Port of Rotterdam.

De 138,5 meter lange Mykines voer al langer wekelijks tussen het IJslandse Thorlakshøfn, Tórshavn op de Faeröer en Rotterdam. Die dienst is sinds deze maand uitgebreid met een tweede omloop door de Akranes. Hoewel nogal verschillend van uiterlijk en lay-out, zijn beide schepen exact even lang. Mv Akranes is in 1998 in Noorwegen gebouwd.

Vakantiegangers

Beide schepen kunnen een grote diversiteit aan lading aan, maar worden voornamelijk ingezet voor breakbulk en ro-ro. Ook Nederlandse vakantiegangers kunnen van deze dienst gebruik maken om hun eigen auto, motorfiets of camper naar IJsland of de Faeröer Eilanden te laten verschepen.

Verduurzaming

Dankzij de verdubbeling van de dienst is er naast een afvaart op maandag, nu ook eentje op zaterdag bij de Broekman Logistics Distriport-terminal in de Rotterdamse Botlek. Op 20 november was de eerste afvaart van de Akranes. "We willen graag verder groeien en ontwikkelen, om daarmee de ambities van onze klanten te kunnen verwezenlijken", licht Rob van Dijk, Director Operations Breakbulk Terminals van Broekman Logistics toe. "De extra call van Smyril Lines Cargo is daar een mooie bevestiging van. Die ontwikkeling zit ‘m overigens ook in groei op andere terreinen. Samen met, onder andere, deze rederij nemen we bijvoorbeeld deel aan het walstroom project van het Havenbedrijf. Een goede ‘next step’ in de verduurzamingsopgave, nadat we vorig jaar al ons eigen materieel geëlektrificeerd hebben."

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Rotterdam

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.