Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Smyril Lines zet tweede dienst op tussen IJsland en Rotterdam

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Smyril Lines zet tweede dienst op tussen IJsland en Rotterdam
Het Deense Smyril Lines Cargo heeft een tweede dienst tussen IJsland, de Faeröer Eilanden en Rotterdam opgezet. De groei van het ladingaanbod maakt de verdubbeling mogelijk en biedt daarnaast nieuwe opties voor zowel im- als exporteurs op de genoemde eilanden en het vasteland van Europa. Dit meldt Port of Rotterdam.

De 138,5 meter lange Mykines voer al langer wekelijks tussen het IJslandse Thorlakshøfn, Tórshavn op de Faeröer en Rotterdam. Die dienst is sinds deze maand uitgebreid met een tweede omloop door de Akranes. Hoewel nogal verschillend van uiterlijk en lay-out, zijn beide schepen exact even lang. Mv Akranes is in 1998 in Noorwegen gebouwd.

Vakantiegangers

Beide schepen kunnen een grote diversiteit aan lading aan, maar worden voornamelijk ingezet voor breakbulk en ro-ro. Ook Nederlandse vakantiegangers kunnen van deze dienst gebruik maken om hun eigen auto, motorfiets of camper naar IJsland of de Faeröer Eilanden te laten verschepen.

Verduurzaming

Dankzij de verdubbeling van de dienst is er naast een afvaart op maandag, nu ook eentje op zaterdag bij de Broekman Logistics Distriport-terminal in de Rotterdamse Botlek. Op 20 november was de eerste afvaart van de Akranes. "We willen graag verder groeien en ontwikkelen, om daarmee de ambities van onze klanten te kunnen verwezenlijken", licht Rob van Dijk, Director Operations Breakbulk Terminals van Broekman Logistics toe. "De extra call van Smyril Lines Cargo is daar een mooie bevestiging van. Die ontwikkeling zit ‘m overigens ook in groei op andere terreinen. Samen met, onder andere, deze rederij nemen we bijvoorbeeld deel aan het walstroom project van het Havenbedrijf. Een goede ‘next step’ in de verduurzamingsopgave, nadat we vorig jaar al ons eigen materieel geëlektrificeerd hebben."

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Rotterdam

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.