Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ILT ontdekt overtredingen bij controles op varend ontgassen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ILT ontdekt overtredingen bij controles op varend ontgassen
Op verschillende plaatsen in het land is tijdens geplande actiedagen afgelopen weken gecontroleerd op varend ontgassen. Na meldingen door snuffelpalen (e-noses), een burgermelding en handhaving met een politiedrone is bij vier schepen aan boord nader onderzoek gedaan. In twee gevallen was na grondig onderzoek geen sprake van een overtreding van de regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADN). Een tankschip was in overtreding door in dichtbevolkt gebied op de Lek te ontgassen. Het ging daarmee door tot in stedelijk Rotterdam. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Een ander tankschip ontgaste benzinedampen in strijd met de ‘Regeling benzinevervoer in mobiele tanks 2006’. Dit schip deed dat ook nog eens in dichtbevolkt gebied. De ILT zal tegen beide veroorzakers proces-verbaal opmaken voor het varend ontgassen.

Controles drones landelijke eenheid

De Landelijke Eenheid (LE) van de politie was actief met drones op het Schelde-Rijnkanaal en het Hollandsch Diep bij de monding van de Dordtsche Kil. In totaal werden 37 tankschepen gecontroleerd, waarbij één schip door de LE bezocht werd. Dit schip voldeed aan de regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. De LE raadpleegt de inspecteurs van de ILT regelmatig over de ADN-regelgeving en de Regeling benzinevervoer.

Samenwerking provincie en landelijke diensten

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de DCMR Milieudienst Rijnmond hebben een groot aantal e-noses en geven regelmatig meldingen van mogelijk varend ontgassen door aan de ILT. De ILT werkt met andere omgevingsdiensten, waaronder Midden- en West-Brabant, aan verdergaande samenwerking om de inzet van e-noses uit te breiden. De ILT analyseert met medewerking van Rijkswaterstaat de meldingen die binnenkomen.

Wat is varend ontgassen?

Uit tankschepen -tijdens het varen- met ventilatoren ladingresten in de buitenlucht blazen is  ‘varend ontgassen’. Op deze manier verwijderen schippers restanten van een vloeibare lading en kunnen ze een nieuwe lading -met een andere stof- aan boord nemen.

Door: Nationale Transportgids

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.