Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

En de Dutch Powerboat of the Year 2021 is...

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vier krachtpatsers zijn er genomineerd voor de titel Dutch Powerboat of the Year 2021: de Saxdor 320 GTO, de Boarncruiser 37 Lounge, Venegy 37 en de Flynt 956 Nova. Maar er kan er maar een de beste zijn, en dit is 'm. Dit meldt Boot van het Jaar.

Een vakjury onderwierp de vier genomineerde boten de afgelopen weken aan een kritische inspectie en voerde bovendien proefvaarten uit. Op basis daarvan is de jury tot het oordeel gekomen dat de Saxdor 320 GTO de állerbeste powerboat op dit moment is. 

Saxdor 320 GTO

 
In de Saxdor 320 GTO ziet de vakjury van de Dutch Powerboat of the Year 2021 een zeer veelzijdige en daardoor een voor een breed publiek toegankelijke boot met ook nog eens een verfrissend, innovatief ontwerp. De boot spreekt met zijn moderne vormgeving een jong publiek aan en biedt bovendien een keur aan vindingrijke oplossingen waardoor de ruimte aan boord optimaal wordt benut. Zo kunnen de banken in de open kuip op verschillende manieren worden omgeklapt waardoor je naar wens met meerdere personen in de vaarrichting mee kunt kijken, rond de eettafel achterin kunt zitten, of een groot zonnebed kunt creëren. Een uitklapbaar deel aan weerszijden van de romp maakt de open kuip in een handomdraai een meter breder.
 

Vaareigenschappen

 
De vaareigenschappen van de Saxdor 320 GTO zijn, geheel in lijn met het uiterlijk van de boot, zeer sportief. Met de maximale motorisering van 2 x 300 pk Mercury Verado noteerden wij een snelheid van 100 km/u. Hiermee is de boot echter wel zeer krachtig gemotoriseerd. Een optimale motorisering lijkt ons de optie van 2 x 225 pk. De boot is verder zeer wendbaar, laat zich gemakkelijk besturen, komt vlot in glijvaart waarbij de boeg nauwelijks omhoog komt en vaart – zelfs bij windkracht 4/5 op het IJmeer verrassend droog.
 
Door: Nationale Transportgids
 
 
12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.