Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

En de Dutch Powerboat of the Year 2021 is...

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vier krachtpatsers zijn er genomineerd voor de titel Dutch Powerboat of the Year 2021: de Saxdor 320 GTO, de Boarncruiser 37 Lounge, Venegy 37 en de Flynt 956 Nova. Maar er kan er maar een de beste zijn, en dit is 'm. Dit meldt Boot van het Jaar.

Een vakjury onderwierp de vier genomineerde boten de afgelopen weken aan een kritische inspectie en voerde bovendien proefvaarten uit. Op basis daarvan is de jury tot het oordeel gekomen dat de Saxdor 320 GTO de állerbeste powerboat op dit moment is. 

Saxdor 320 GTO

 
In de Saxdor 320 GTO ziet de vakjury van de Dutch Powerboat of the Year 2021 een zeer veelzijdige en daardoor een voor een breed publiek toegankelijke boot met ook nog eens een verfrissend, innovatief ontwerp. De boot spreekt met zijn moderne vormgeving een jong publiek aan en biedt bovendien een keur aan vindingrijke oplossingen waardoor de ruimte aan boord optimaal wordt benut. Zo kunnen de banken in de open kuip op verschillende manieren worden omgeklapt waardoor je naar wens met meerdere personen in de vaarrichting mee kunt kijken, rond de eettafel achterin kunt zitten, of een groot zonnebed kunt creëren. Een uitklapbaar deel aan weerszijden van de romp maakt de open kuip in een handomdraai een meter breder.
 

Vaareigenschappen

 
De vaareigenschappen van de Saxdor 320 GTO zijn, geheel in lijn met het uiterlijk van de boot, zeer sportief. Met de maximale motorisering van 2 x 300 pk Mercury Verado noteerden wij een snelheid van 100 km/u. Hiermee is de boot echter wel zeer krachtig gemotoriseerd. Een optimale motorisering lijkt ons de optie van 2 x 225 pk. De boot is verder zeer wendbaar, laat zich gemakkelijk besturen, komt vlot in glijvaart waarbij de boeg nauwelijks omhoog komt en vaart – zelfs bij windkracht 4/5 op het IJmeer verrassend droog.
 
Door: Nationale Transportgids
 
 
01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.

02 november '23 (11:45)

Grote containerterminals Rotterdam gesloten tijdens storm

De haven van Rotterdam heeft alle grote containerterminals gesloten om storm Ciarán. In de kleinere terminals gaat de overslag van goederen voorlopig gewoon door.

31 oktober '23 (14:00)

Provincie Zuid-Holland trekt lering uit probleemveerdienst Maassluis-Rozenburg

De provincie Zuid-Holland heeft lessen getrokken uit alle perikelen rond de veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg. Gedeputeerde Jeannette Baljeu (water) schetst in een rapport van zo'n dertig pagina's hoe een herhaling hiervan voorkomen kan worden. "Laten we met zijn allen lering trekken uit de gebeurtenissen rondom het veer Maassluis-Rozenburg, zodat we situaties als deze in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen en we beter gesteld staan mochten ze zich toch voordoen", schrijft Baljeu aan Provinciale Staten.

30 oktober '23 (11:56)

Niels Vaessen vanaf 1 november nieuwe CEO van Heesen Yachts

Heesen Yachts uit het Brabantse Oss heeft per 1 november een nieuwe CEO. Niels Vaessen is sinds 2012 werkzaam bij de jachtbouwer, eerst als Finance Manager en een jaar later als CFO. Nu neemt hij het stokje over van Arthur Brouwer en gaat hij aan de slag als CEO. Dit meldt Heesen Yachts. 

26 oktober '23 (15:45)

Nederland moet veel schepen weer zelf gaan bouwen

Het kabinet moet ingrijpen om te voorkomen dat de scheepsbouwsector in Nederland verdwijnt. Gezant 'sectoragenda maritieme maakindustrie' Marja van Bijsterveldt wil dat Nederland weer een land van scheepsbouwers wordt, en denkt dat veel meer typen schepen weer op Nederlandse bodem kunnen worden ontworpen, gebouwd en onderhouden. Daar is nadrukkelijk wel regie door en steun van de overheid voor nodig, want doordat de overheid de afgelopen decennia scheepswerven amper heeft gesteund, zijn de problemen groot.