Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Samenwerking haven Rotterdam en SmartPort verlengd tot 2026

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Samenwerking haven Rotterdam en SmartPort verlengd tot 2026
De samenwerkende partners van SmartPort zetten hun samenwerking voort en verlengen hun verbintenis tot en met 2026.  Partijen binnen de kennishub SmartPort werken sinds 2015 aan de innovatievraagstukken van de Rotterdamse haven. De energietransitie, digitalisering en automatisering binnen de roadmaps energie & industrie, logistiek en  maritieme infrastructuur vragen om kennis om uiteindelijk tot de juiste investeringsbeslissingen te komen. SmartPort draagt bij aan het ontwikkelen van deze kennis met als doel een emissieloze, efficiënte en competitieve haven in 2050. Dit meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vraaggedreven onderzoek heeft in de afgelopen 6 jaar mede door SmartPort impact opgeleverd. Door het uitvoeren van ruim 100 onderzoeken sinds 2015 zijn de trends die op de haven afkomen helder in beeld gebracht. In de vorm van het agenderen, coalities vormen enhet leveren van de juiste beslisinformatie heeft de kennishub indirect en direct bijgedragen aan het versnellen van de innovatie van de haven. Zicht op de komst van digitale boekingsplatformen, de explosieve groei van de haven van Duisburg, het breed gedragen project Gridmaster, het belang van sociale innovatie, kennis over cyberveiligheid zijn slechts een greep uit de onderzoeken die SmartPort heeft geïnitieerd. De recent gedeelde resultaten van het ruimtevraagstuktonen aan dat de haven uit zijn jasje groeit. Zonder coherente samenwerking is extra fysieke ruimte noodzakelijk voor het realiseren van de energietransitie blijkt uit het recent gepubliceerde rapport. Hier legt o.a. elektrificatie en de ontwikkeling van e-fuels vooral een druk legt op de bestaande ruimte.

SmartPort

SmartPort is in het leven geroepen door de samenwerkende partners in 2015; het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft en sinds 2018 TNO, Marin en Deltares en ondersteund door Provincie Zuid Holland en TKI Dinalog. Door het samenbrengen van het havenbedrijfsleven, de overheid en de wetenschap, waarbij onderzoek enkel wordt uitgevoerd als er meerdere behoefstenstellers uit het bedrijfsleven zijn, kan er waardevolle kennis worden gegenereerd.

Door: Nationale Transportgids 

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.

02 november '23 (11:45)

Grote containerterminals Rotterdam gesloten tijdens storm

De haven van Rotterdam heeft alle grote containerterminals gesloten om storm Ciarán. In de kleinere terminals gaat de overslag van goederen voorlopig gewoon door.

31 oktober '23 (14:00)

Provincie Zuid-Holland trekt lering uit probleemveerdienst Maassluis-Rozenburg

De provincie Zuid-Holland heeft lessen getrokken uit alle perikelen rond de veerdienst tussen Maassluis en Rozenburg. Gedeputeerde Jeannette Baljeu (water) schetst in een rapport van zo'n dertig pagina's hoe een herhaling hiervan voorkomen kan worden. "Laten we met zijn allen lering trekken uit de gebeurtenissen rondom het veer Maassluis-Rozenburg, zodat we situaties als deze in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen en we beter gesteld staan mochten ze zich toch voordoen", schrijft Baljeu aan Provinciale Staten.

30 oktober '23 (11:56)

Niels Vaessen vanaf 1 november nieuwe CEO van Heesen Yachts

Heesen Yachts uit het Brabantse Oss heeft per 1 november een nieuwe CEO. Niels Vaessen is sinds 2012 werkzaam bij de jachtbouwer, eerst als Finance Manager en een jaar later als CFO. Nu neemt hij het stokje over van Arthur Brouwer en gaat hij aan de slag als CEO. Dit meldt Heesen Yachts. 

26 oktober '23 (15:45)

Nederland moet veel schepen weer zelf gaan bouwen

Het kabinet moet ingrijpen om te voorkomen dat de scheepsbouwsector in Nederland verdwijnt. Gezant 'sectoragenda maritieme maakindustrie' Marja van Bijsterveldt wil dat Nederland weer een land van scheepsbouwers wordt, en denkt dat veel meer typen schepen weer op Nederlandse bodem kunnen worden ontworpen, gebouwd en onderhouden. Daar is nadrukkelijk wel regie door en steun van de overheid voor nodig, want doordat de overheid de afgelopen decennia scheepswerven amper heeft gesteund, zijn de problemen groot.