Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rederijen uiten kritiek op verklaring over einde fossiele steun

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Rederijen uiten kritiek op verklaring over einde fossiele steun
Nederlandse rederijen vinden nog veel onduidelijk aan de verklaring over het einde aan staatssteun voor fossiele projecten die de regering op de klimaattop in Glasgow heeft ondertekend. Voorzitter Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) vraagt zich daarnaast af of de ondertekening zin heeft als buurlanden geen handtekening zetten.

"Er is nog zoveel onduidelijk. Je ziet bij een heleboel punten dat het kabinet de kaders nog moet bepalen", zegt Koster. Ze noemt als voorbeeld de onduidelijkheid over wat precies als fossiel project wordt aangemerkt voor de scheepvaart. "Nu staat er dat het mogelijk blijft om schepen die worden aangedreven door fossiele brandstoffen te steunen, maar het vervoer en de verwerking van fossiele brandstoffen mag niet."

De ondertekening van een verklaring waarin landen beloven geen staatssteun meer te verlenen aan fossiele projecten, heeft in Nederland vooral gevolgen voor de zogeheten exportkredietverzekeringen. Daarmee helpt de overheid bedrijven aan verzekeringen voor grote projecten in het buitenland die niet op de normale manier te verzekeren zijn.

Mondiale sector

Volgens de KNVR dreigt het stopzetten van die hulp het doel te missen nu buurlanden als Duitsland, België en Frankrijk nog niet dezelfde stappen zetten. "De zeescheepvaart is een mondiale sector en als alleen al de landen om ons heen niet meedoen, dan moet je nagaan wat daar het effect van is voor het klimaat", zegt Koster, die benadrukt dat de sector het probleem van klimaatverandering inziet. "Wij reders zijn er heel hard voorstander van dat we samen iets aan de uitstoot doen."

Staatssecretaris Hans Vijlbrief erkende in een Kamerbrief dat het tekenen van de verklaring de concurrentiepositie van Nederland kan schaden. Hij wil dan ook samen met de belanghebbenden praten over behoud van banen en kennis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) droegen exportkredietverzekeringen tussen 2018 en 2020 jaarlijks bij aan gemiddeld net geen 2000 banen.

'Symboolpolitiek'

VNO-NCW en MKB-Nederland, twee belangrijke lobbyclubs voor het Nederlandse bedrijfsleven, zijn ook kritisch over de ondertekening van de verklaring. De werkgeversorganisaties vrezen dat de maatregel zal uitdraaien op "symboolpolitiek met ondertussen negatieve gevolgen voor ons bedrijfsleven". Ze wijzen erop dat de vraag naar energie wereldwijd zal stijgen. Om echt effect te sorteren zouden Nederland en andere ondertekenaars daarom veel werk moeten maken van het opschalen van groene energie.

Door: ANP

22 juli '24 (10:15)

Na hevige regen sluizen dicht en advies om niet te varen op de Vecht

Het Waterschap Vechtstromen heeft het advies gegeven voorlopig niet te varen op de Vecht. Na de hevige regenval van zondag in vooral het oosten van het land voert de rivier zoveel water af, dat de hoge snelheid van de stroming kan leiden tot gevaarlijke situaties.

19 juli '24 (13:00)

Rotterdamse haven weinig hinder van computerstoring

Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

18 juli '24 (13:15)

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

18 juli '24 (12:45)

Reddingsdiensten roepen zwemmers op niet alleen water in te gaan

De KNRM en Reddingsbrigade Nederland roepen met de zomerse temperaturen zwemmers op niet alleen het water in te gaan. "We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. "Dan heb je een groot probleem, want vaak kan dan niemand hulp voor je halen of je komen redden." De reddingsdiensten adviseren samen met andere volwassenen te zwemmen of ergens verkoeling te zoeken waar toezicht is.

16 juli '24 ( 8:35)

Vanaf half oktober ruim halfjaar werkzaamheden aan Kooybrug

Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in de maand daarna wordt de Kooybrug in de N99 bij Den Helder grondig gerenoveerd. Aannemer VolkerWessels voert de werkzaamheden aan de ruim dertig jaar oude brug uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.