Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Export China maakt groei door in oktober, prijzen containers dalen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Export China maakt groei door in oktober,  prijzen containers dalen
 China heeft vorige maand ondanks problemen met toeleveringsketens fors meer goederen uitgevoerd. De export ging ten opzichte van oktober vorig jaar met meer dan 27 procent omhoog, tot omgerekend ongeveer 260 miljard dollar. In de eerste tien maanden van dit jaar voerde China al meer goederen uit dan in heel 2020.

De wereldhandel draait dit jaar hard door nu veel landen vrijwel volledig hersteld zijn van de economische dip door de coronapandemie. China speelt daarin een belangrijke rol met veel producenten van goederen die vooral in de Verenigde Staten en Europa gretig aftrek vinden.

Dat leverde veel problemen op, onder meer op het gebied van het transport van goederen. Dat lijkt langzaam beter te gaan, want de prijs voor het vervoer van goederen per containerschip zijn wat aan het dalen.

Import

Ook de import steeg, zij het wel iets minder hard. China voerde ruim een vijfde meer goederen in dan een jaar eerder. Zo kocht China onder andere meer kolen in om daarmee het energietekort te lijf te gaan. De import van steenkolen verdubbelde bijna ten opzichte van een jaar eerder. Ook de hoeveelheid natuurlijk gas die China importeerde steeg op jaarbasis, met 22 procent.

Als onderdeel van het terugbrengen van de CO2-uitstoot zet China in op meer inzet van gas, met name in huizen. Tegelijkertijd wilde het land het opwekken van stroom met kolen verminderen. Daarom werd er ook minder steenkool uit mijnen gehaald. Toen de stroomvraag van onder meer fabrieken juist toenam ontstonden er tekorten en zag het land de noodzaak om weer meer kolen te gaan verstoken.

Recordniveau

Het handelsoverschot van China, de waarde van de export verminderd met de waarde van de import, kwam in oktober op een recordniveau van omgerekend ruim 73 miljard dollar uit. De sterke handelscijfers geven weer wat meer vertrouwen in de Chinese economie. De laatste tijd was er vooral tegenvallend nieuws te melden zoals een minder sterke groei, lagere consumentenuitgaven als gevolg van een daling van de vastgoedprijzen en nieuwe corona-uitbraken waardoor huishoudens voorzichtiger werden.

Door: ANP

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.