Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Onderzoek: oevers Nederlandse rivieren bezaaid met plastic

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Onderzoek: oevers Nederlandse rivieren bezaaid met plastic
De oevers van de grote rivieren in Nederland liggen bezaaid met afval, vooral van uiteenlopende soorten plastic. Dat wordt duidelijk uit maandag gepubliceerde onderzoeksresultaten van het project Schone Rivieren. De organisaties achter het project, IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee, noemen het "dweilen met de kraan open".

Op de oevers die tienduizenden vrijwilligers jaarlijks afstruinen om troep op te ruimen, liggen gemiddeld 311 stuks afval per 100 meter. Piepschuim, folie en hard plastic vormen de top drie van meest aangetroffen soorten afval op de oevers van de Rijn, de Maas en andere rivieren. Dit plasticafval vervuilt niet alleen de oevers, maar komt ook in het rivierwater terecht en uiteindelijk in zee. "Gesteld kan worden dat de plasticsoep al in de rivieren begint", concluderen de organisaties.

Ze noemen het "noodzakelijk en urgent" om het afvalprobleem veel meer bij de bron aan te pakken. Dat zo veel vrijwilligers steeds weer helpen bij het opruimen van zwerfafval "is fantastisch, maar kan niet eindeloos doorgaan", vinden de organisaties.

Ook afval van scheepvaart

Sinds 2017 zijn ruim 3000 metingen gedaan, waarbij het afval direct werd opgeruimd. Volgens de onderzoekers komt 39 procent van dat afval van 'industriële activiteiten'. Daaronder vallen bedrijven, bouwplaatsen, de scheepvaart en de visserij.

Consumenten veroorzaken 35 procent van de troep. Dan gaat het bijvoorbeeld om verpakkingen van snoep of chips, plastic drankverpakkingen en sigarettenfilters. Ook wattenstaafjes en sanitaire doekjes worden veel gevonden. Die komen onder meer via zogeheten riooloverstorten in het water terecht. Dit soort afval vormt 7 procent van het totaal. De onderzoekers schatten verder dat 19 procent door directe dumping komt.

Statiegeld

Diverse plekken zijn sterk vervuild met nurdles, plastickorrels van enkele millimeters groot die in allerlei producten worden gebruikt. Ze liggen onder meer in de Rotterdamse haven, langs de Maas in Zuid-Limburg en langs de Westerschelde.

De invoering van statiegeld op blikjes en kleine flesjes heeft volgens de onderzoekers "nog niet tot een duidelijke afname" geleid. Ze stellen diverse maatregelen voor om het probleem beter aan te pakken. Zo kunnen overheden het voorkomen van zwerfafval opnemen in vergunningen en aanbestedingen. Om rivieren écht te ontdoen van de afvalstroom, moeten wegwerpverpakkingen plaatsmaken voor "circulaire systemen", vinden de organisaties. Ze overhandigen hun rapport dinsdag aan Tweede Kamerleden.

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.

02 november '23 (11:45)

Grote containerterminals Rotterdam gesloten tijdens storm

De haven van Rotterdam heeft alle grote containerterminals gesloten om storm Ciarán. In de kleinere terminals gaat de overslag van goederen voorlopig gewoon door.