Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Onderzoek: oevers Nederlandse rivieren bezaaid met plastic

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Onderzoek: oevers Nederlandse rivieren bezaaid met plastic
De oevers van de grote rivieren in Nederland liggen bezaaid met afval, vooral van uiteenlopende soorten plastic. Dat wordt duidelijk uit maandag gepubliceerde onderzoeksresultaten van het project Schone Rivieren. De organisaties achter het project, IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee, noemen het "dweilen met de kraan open".

Op de oevers die tienduizenden vrijwilligers jaarlijks afstruinen om troep op te ruimen, liggen gemiddeld 311 stuks afval per 100 meter. Piepschuim, folie en hard plastic vormen de top drie van meest aangetroffen soorten afval op de oevers van de Rijn, de Maas en andere rivieren. Dit plasticafval vervuilt niet alleen de oevers, maar komt ook in het rivierwater terecht en uiteindelijk in zee. "Gesteld kan worden dat de plasticsoep al in de rivieren begint", concluderen de organisaties.

Ze noemen het "noodzakelijk en urgent" om het afvalprobleem veel meer bij de bron aan te pakken. Dat zo veel vrijwilligers steeds weer helpen bij het opruimen van zwerfafval "is fantastisch, maar kan niet eindeloos doorgaan", vinden de organisaties.

Ook afval van scheepvaart

Sinds 2017 zijn ruim 3000 metingen gedaan, waarbij het afval direct werd opgeruimd. Volgens de onderzoekers komt 39 procent van dat afval van 'industriële activiteiten'. Daaronder vallen bedrijven, bouwplaatsen, de scheepvaart en de visserij.

Consumenten veroorzaken 35 procent van de troep. Dan gaat het bijvoorbeeld om verpakkingen van snoep of chips, plastic drankverpakkingen en sigarettenfilters. Ook wattenstaafjes en sanitaire doekjes worden veel gevonden. Die komen onder meer via zogeheten riooloverstorten in het water terecht. Dit soort afval vormt 7 procent van het totaal. De onderzoekers schatten verder dat 19 procent door directe dumping komt.

Statiegeld

Diverse plekken zijn sterk vervuild met nurdles, plastickorrels van enkele millimeters groot die in allerlei producten worden gebruikt. Ze liggen onder meer in de Rotterdamse haven, langs de Maas in Zuid-Limburg en langs de Westerschelde.

De invoering van statiegeld op blikjes en kleine flesjes heeft volgens de onderzoekers "nog niet tot een duidelijke afname" geleid. Ze stellen diverse maatregelen voor om het probleem beter aan te pakken. Zo kunnen overheden het voorkomen van zwerfafval opnemen in vergunningen en aanbestedingen. Om rivieren écht te ontdoen van de afvalstroom, moeten wegwerpverpakkingen plaatsmaken voor "circulaire systemen", vinden de organisaties. Ze overhandigen hun rapport dinsdag aan Tweede Kamerleden.

15 oktober '24 ( 9:08)

Baggerproject Lateraalkanaal op tijd afgerond

Het uitdiepen van de bodem van het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum is gereed. Daardoor blijft dit kanaal de komende jaren goed doorgankelijk voor de scheepvaart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

09 oktober '24 ( 8:15)

Bedrijven Rotterdamse haven willen snellere verduurzaming

Bedrijven in de Rotterdamse haven dringen aan op "nieuwe onconventionele maatregelen" om de verduurzaming van de industrie in het havengebied te versnellen en de concurrentiekracht op niveau te houden. "Alleen zo kunnen we de klimaatdoelen halen en dreigende de-industrialisatie afwenden", waarschuwt ondernemersvereniging Deltalinqs in een brief aan de Tweede Kamer.

04 oktober '24 ( 9:00)

Workshops, tijdreis en meer bij FutureLand in herfstvakantie

Bij FutureLand, het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2, vinden ook tijdens de naderende herfstvakantie tal van activiteiten plaats. Van knutselworkshops tot een fossielenexpeditie. En van instappresentaties tot een reis door honderd jaar havenontwikkeling met de FutureLand Experience. Dat meldt Port of Rotterdam.

02 oktober '24 (12:15)

MSC Cruises moet reclames schrappen vanwege misleidende klimaatclaims

MSC Cruises mag in reclames geen omstreden beweringen over de duurzaamheid van cruisereizen doen. Claims dat passagiers op een verantwoorde en groene wijze kunnen cruisen, zijn volgens de Reclame Code Commissie (RCC) misleidend.

30 september '24 (15:15)

Nederland tekent voor nieuwe onderzeeboten

Nederland heeft het contract met het Franse Naval Group getekend voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten. Die worden binnen tien jaar geleverd. Met het hele project is bijna 6 miljard euro gemoeid, waarvan ongeveer 1 miljard euro naar Nederlandse bedrijven gaat, aldus het ministerie van Defensie.

25 september '24 (10:30)

Raad van State: Amsterdam moet rondvaartbeleid aanpassen

Amsterdamse reders van rondvaartboten krijgen gelijk in hun verzet tegen het vergunningenstelsel van de gemeente. De Raad van State heeft in 28 zaken bepaald dat de wijziging van het systeem "onevenredig bezwarend" is voor met name kleine reders. De gemeente moet beter motiveren dat het stellen van een maximum aantal vergunningen voor de passagiersvaart noodzakelijk is, zo stelt de raad.

20 september '24 ( 8:45)

In Rotterdamse haven al vijfhonderdduizend containers vrijgegeven via Vertrouwensketen

Deze week is in de haven van Rotterdam de vijfhonderdduizendste importcontainer veilig en betrouwbaar digitaal vrijgegeven via de Vertrouwensketen. Een mijlpaal. Voor deze containers verstrekken rederijen geen fraudegevoelige pincodes meer. Dat meldt Port of Rotterdam.

18 september '24 (17:15)

Ook Nederlandse binnenvaartschippers vast in Oostenrijk door hoogwater

Tientallen binnenvaartschepen en riviercruiseschepen zitten vast in Oostenrijk door het hoge water in de Donau. Een deel van die rivier in Oostenrijk is afgesloten voor scheepvaart, meldt het Oostenrijkse ministerie voor Klimaatbescherming en Mobiliteit. Te hoge waterstanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen in de scheepvaart, bijvoorbeeld doordat er te weinig ruimte onder bruggen blijft.

13 september '24 ( 9:11)

Dam2Dam Shuttle verbindt havens van Rotterdam en Amsterdam via duurzame spoorverbinding

De havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam verstevigen hun samenwerking. Dit doen ze door de Dam2Dam Shuttle officieel toe te voegen aan het landelijke netwerk van Joint Corridors Off-Road. Deze nieuwe treinservice biedt een efficiënte, duurzame oplossing voor containertransport tussen beide havenregio’s. Dat meldt Port of Rotterdam.

11 september '24 (15:15)

Douane ziet voorlopig af van aankoop containerscanners

De douane ziet voorlopig af van de aankoop van vijf mobiele scanners waarmee drugs kunnen worden opgespoord in containers. De aanbesteding die daarvoor al liep, is ingetrokken. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Nora Achahbar aan de Tweede Kamer.