Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Justitie eist in hoger beroep drie tot vijf jaar cel voor havenbrand in Limburg

Door ANP
schedule 4 min
Justitie eist in hoger beroep drie tot vijf jaar cel voor havenbrand in Limburg
Voor het hof in Den Bosch zijn donderdag celstraffen van drie tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het veroorzaken van een grote havenbrand in het Limburgse Ohé en Laak op 10 december 2014. De drie zouden volgens de advocaat-generaal betrokken zijn bij branden in drie woonboten. Het Openbaar Ministerie (OM) was onder meer in hoger beroep gegaan omdat een van de verdachten, Henk V., in 2018 door de rechtbank was vrijgesproken van betrokkenheid.

Volgens het OM was deze V. juist de spin in het web die opdracht gaf tot de brandstichting. De twee anderen kregen in eerste instantie drie jaar cel. Tegen Henk V. eiste de advocaat-generaal drie jaar cel, tegen beide anderen vijf jaar.

Eind 2014 en begin 2015 waren er in Midden-Limburg vier havenbranden: eerst in het Roermondse kerkdorp Herten. Daarna in Ohé en Laak. Toen in Roermond, daar kwam veel asbest bij vrij. En ten slotte in Wessem, waar veertien dure woonboten in de hens gingen. Henk V. is eigenaar van de haven in Wessem. Het OM zag een verband, maar kon dat niet bewijzen.

Financieel belang

Volgens justitie had Henk V. financieel belang bij de brand in zijn haven in Wessem. Hij zou de verzekering hebben willen oplichten. De branden in Ohé en Laak, Herten en Roermond waren wellicht pogingen om het beeld te creëren van een pyromaan, denkt het OM. Maar volgens de rechtbank was er geen bewijs voor betrokkenheid van Henk V. bij de brand in Ohé en Laak.

De advocaat-generaal zag dat donderdag anders. Volgens hem is er DNA van Henk V. gevonden op een dop van een jerrycan die volgens justitie gebruikt werd bij de brandstichting. Van beide andere verdachten zijn DNA-sporen gevonden op de jerrycans of een dop van een kan, en zij zouden volgens hun mobiele telefoon bij de plek zijn geweest toen daar de brand uitbrak.

Uitspraak

De advocaten van Mikel G. en Frank V. pleitten voor vrijspraak omdat het bewijs zou rammelen, of anders om een celstraf gelijk het voorarrest of een taakstraf. Frank V. en Mikel G. hielden voor het Hof vol onschuldig te zijn. Ook de advocaat van de eerder vrijgesproken Henk V. zei dat er geen enkel bewijs van betrokkenheid van zijn cliënt is.

Uitspraak op 6 oktober.

21 september '23 (12:07)

Opnieuw verlies voor Nederlandse kottervisserij

De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

19 september '23 ( 9:07)

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals in haven van Rotterdam

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals voor chemische producten in de haven van Rotterdam. Met die verkoop aan investeringsfonds Infracapital is een bedrag van 407 miljoen euro gemoeid. Vopak had in februari al gezegd te kijken naar de strategische opties voor de terminals.

19 september '23 ( 8:51)

Onderhoud aan brug tussen Halfweg en Zwanenburg: informatiebijeenkomst

Van november 2023 tot maart 2024 krijgt de brug Halfweg een flinke onderhoudsbeurt. Deze brug bevindt zich tussen de Oranje Nassaustraat in Halfweg en de Dennenlaan in Zwanenburg en is de belangrijkste schakel die beide dorpen met elkaar verbindt. Daarover bericht de gemeente Haarlemmermeer.

18 september '23 (11:07)

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

15 september '23 (13:22)

Minderheid gedupeerde reizigers veerdienst Holland Norway Lines valt onder garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

08 september '23 (13:07)

Vrachtschip Fremantle Highway moet half oktober Eemshaven verlaten

De laatste van de ruim 3700 auto's die zich aan boord bevonden van het vrachtschip Fremantle Highway zijn deze week van boord gehaald. "We hebben het schip weer overgedragen aan de eigenaar", zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis, dat mede belast was met het verwijderen van de lading van het schip.

05 september '23 (14:07)

Faillissement Holland Norway Lines: tienduizenden reizigers de dupe

Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

05 september '23 (13:52)

Groot offshorewindproject voor Boskalis in Polen

Boskalis gaat aan de slag met een groot windmolenproject voor de kust van Polen in de Oostzee. De Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener gaat daarbij kabels aanleggen. Boskalis spreekt van een "groot contract" wat volgens het bedrijf betekent dat er meer dan 300 miljoen euro mee is gemoeid.

04 september '23 (12:07)

Aanbieder scheepsreizen naar Noorwegen definitief failliet; schip vaart niet meer

Holland Norway Lines, dat sinds vorig jaar met een ferry overtochten naar Noorwegen aanbood, is failliet verklaard. Dat bevestigt advocatenkantoor DeHaan, dat de curator leverde, na berichtgeving van RTV Noord. Volgens de regionale omroep betekent dit dat mensen die al een kaartje hadden gekocht voor de boot hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt zijn. Het schip vaart niet meer.