Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Provincie Zeeland wil uitstel visserijverbod in deel Voordelta

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Provincie Zeeland wil uitstel visserijverbod in deel Voordelta
Gedeputeerde Staten van Zeeland willen dat demissionair minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof het voorgenomen verbod vanaf 5 oktober op bodemroerende visserij in de Voordelta uitstelt. Het verbod treft onder meer de Zeeuwse garnalen- en schelpdiervissers en mosselkwekers die actief zijn in een deel van de Voordelta tussen Neeltje Jans en de Tweede Maasvlakte.

De minister maakte in juli in een ontwerpbesluit bekend dat alle vormen van bodemroerende visserij worden verboden in een gebied van 24.550 hectare. De totale Voordelta is 83.500 hectare groot. Door de aanleg van Maasvlakte II zijn natuurwaarden verloren gedaan en het visserijverbod is daarvoor een compensatiemaatregel. In een zienswijze stellen GS dat de Maasvlakte "niet direct een Zeeuwse component heeft, terwijl de gevolgen nu wel direct voor rekening van de Zeeuwse vissers komen".

Natuurherstel

Verder vragen GS zich af of het visserijverbod wel tot het beoogde natuurherstel leidt. "Het kan dus zo zijn dat nu een maatregel genomen wordt die grote gevolgen heeft voor Zeeuwse vissers, terwijl niet duidelijk is of deze maatregel ook het gewenste effect zal hebben."

Compensatiemaatregelen

Daarom willen de provinciebestuurders uitstel van het visserijverbod, zodat alternatieve compensatiemaatregelen kunnen worden onderzocht. En als er dan toch een verbod komt, dan zouden GS graag zien dat dit tijdelijk is, tot uit metingen is gebleken of de maatregel bijdraagt aan het herstel van de natuurwaarden.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.