Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nog geen definitief plan voor lading voertuigen Fremantle Highway

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nog geen definitief plan voor lading voertuigen Fremantle Highway
Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de ruim 3700 auto's die werden vervoerd door het in de problemen geraakte vrachtschip Fremantle Highway. Zo'n duizend voertuigen op de onderste vier dekken lijken nog in goede staat en zijn "prima versleepbaar", zegt topman Peter Berdowski van Boskalis, een van de betrokken bergingsbedrijven. Toch staat niet vast dat deze duizend voertuigen, waarvan de helft elektrisch is, daadwerkelijk van het schip worden gehaald.

Hoewel dat wel de intentie is, ligt er nog geen concreet plan, aldus Berdowski. Er zijn experts van de betrokken autofabrikanten - Volkswagen, BMW en Mercedes - onderweg om te kijken of en op welke manier de voertuigen kunnen worden gelost. "Je wil niet dat de auto's door het verslepen opnieuw vlam vatten en alle ellende opnieuw begint", zegt Berdowski. "Bovendien gaat het om auto's met een geladen accu waar hoogspanning op zit, dat kan zeer gevaarlijk zijn."

Voor de 2700 overige auto's aan boord, die zwaar beschadigd zijn, is het al helemaal de vraag of ze van het schip worden gehaald. Berdowski benadrukt dat ook nooit is gezegd dat dat moet gebeuren in de Eemshaven, waar de Fremantle Highway vorige week naartoe is gesleept. Het gaat om uitgebrande wrakken, die op de bovendekken stonden. "Een deel van die dekken is helemaal versmolten met de auto's. De dekken zijn heel zwaar beschadigd en slecht te betreden."

Onderste dekken

Volgens Berdowski gaan auto's die niet op een verantwoorde manier van het schip kunnen worden gehaald "mee op het schip". De Fremantle Highway mag tot uiterlijk 14 oktober in de Eemshaven blijven liggen, maar zal daarna naar een andere locatie worden gebracht om te worden gerepareerd of gesloopt. "Of je nu gaat repareren of slopen, de bovenste dekken zullen toch verwijderd moeten worden", zegt Berdowski. "En als je dat gaat doen, kun je in dezelfde actie de autowrakken meenemen."

De focus ligt momenteel in ieder geval op de onderste dekken, aldus de Boskalis-topman. Hij voorziet geen problemen in de werkzaamheden daar, ondanks de enorme schade aan de bovenkant van het schip. "Het goede nieuws is dat de scheepsromp en de machinekamer relatief onbeschadigd zijn en we de motoren weer hebben kunnen starten. Die gebruiken we ook voor de elektriciteit op het schip."

Berdowski verwacht dat het nog wel even duurt voordat er een definitief plan ligt voor de lading van de Fremantle Highway. "Dat is geen kwestie van een paar dagen."

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

30 april '24 ( 7:54)

Leading Maritime Cities of the World: Rotterdam koploper in Europa

In het rapport 'Leading Maritime Cities of the World' van DNV en Menon Economics is havenstad Rotterdam uitgeroepen tot Europees koploper. Dat gebeurde ook in 2022. Op de wereldranglijst hoeft Rotterdam alleen Singapore voor zich te dulden. Dat meldt Port of Rotterdam.

23 april '24 (13:45)

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

23 april '24 ( 8:18)

Toename containeroverslag in haven Rotterdam in eerste kwartaal 2024

In de haven van Rotterdam is de totale overslag in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.