Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlands bedrijf SMIT helpt bij overpompen olie uit afbrokkelend schip

Door ANP
schedule 4 min
Nederlands bedrijf SMT helpt bij overpompen olie uit afbrokkelend schip
Het overpompen van de olie uit het afbrokkelende schip FSO Safer voor de kust van Jemen is begonnen. De operatie onder leiding van het Nederlandse bedrijf SMIT zal naar verwachting negentien dagen duren, melden de Verenigde Naties. Gevreesd wordt dat de tanker zonder ingrijpen uit elkaar zal vallen, of zelfs ontploffen. Aan deze bergingsoperatie is jaren gewerkt.

De Safer is een 362 meter lang en 70 meter breed schip dat in 1976 werd gebouwd. Het werd de laatste jaren gebruikt als opslag. Vanwege de onrust in Jemen is het schip al sinds 2015 niet meer onderhouden, waardoor de situatie steeds gevaarlijker wordt. Daarom heeft de VN een operatie opgezet om de olie over te pompen naar een ander schip, dat hier speciaal voor is gekocht. Het gaat naar schatting om 1,14 miljoen vaten olie, of 181 miljoen liter.

Kritieke volgende stap

Volgens VN-secretaris-generaal António Guterres is het overpompen van de olie "de kritieke volgende stap om een milieu- en humanitaire ramp op kolossale schaal te voorkomen". Achim Steiner van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) zegt blij te zijn dat deze stap nu gezet kan worden. "Met iedere gallon (3,8 liter, red.) olie die nu uit de Safer wordt gepompt, vermindert de dreiging van een mogelijk lek die de mensen in Jemen en eigenlijk alle landen en economieën die afhankelijk zijn van de Rode Zee boven het hoofd hing."

Grootste olielek uit geschiedenis

Als de Safer inderdaad uit elkaar zou vallen, zou volgens de VN het vier na grootste olielek uit de geschiedenis kunnen ontstaan. De VN schatte dat het 20 miljard dollar (18 miljard euro) en 25 jaar zou kosten om dat op te ruimen, nog los van de enorme problemen die het zou opleveren voor het voedsel, de veiligheid en de voorzieningen voor het toch al noodlijdende Jemen. De lopende operatie kost omgerekend zo'n 130 miljoen euro. Dat bedrag is nog niet helemaal binnen. Nederland heeft 15 miljoen euro toegezegd.

Door: ANP

21 september '23 (12:07)

Opnieuw verlies voor Nederlandse kottervisserij

De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

19 september '23 ( 9:07)

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals in haven van Rotterdam

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals voor chemische producten in de haven van Rotterdam. Met die verkoop aan investeringsfonds Infracapital is een bedrag van 407 miljoen euro gemoeid. Vopak had in februari al gezegd te kijken naar de strategische opties voor de terminals.

19 september '23 ( 8:51)

Onderhoud aan brug tussen Halfweg en Zwanenburg: informatiebijeenkomst

Van november 2023 tot maart 2024 krijgt de brug Halfweg een flinke onderhoudsbeurt. Deze brug bevindt zich tussen de Oranje Nassaustraat in Halfweg en de Dennenlaan in Zwanenburg en is de belangrijkste schakel die beide dorpen met elkaar verbindt. Daarover bericht de gemeente Haarlemmermeer.

18 september '23 (11:07)

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

15 september '23 (13:22)

Minderheid gedupeerde reizigers veerdienst Holland Norway Lines valt onder garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

08 september '23 (13:07)

Vrachtschip Fremantle Highway moet half oktober Eemshaven verlaten

De laatste van de ruim 3700 auto's die zich aan boord bevonden van het vrachtschip Fremantle Highway zijn deze week van boord gehaald. "We hebben het schip weer overgedragen aan de eigenaar", zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis, dat mede belast was met het verwijderen van de lading van het schip.

07 september '23 (16:37)

Justitie eist in hoger beroep drie tot vijf jaar cel voor havenbrand in Limburg

Voor het hof in Den Bosch zijn donderdag celstraffen van drie tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het veroorzaken van een grote havenbrand in het Limburgse Ohé en Laak op 10 december 2014. De drie zouden volgens de advocaat-generaal betrokken zijn bij branden in drie woonboten. Het Openbaar Ministerie (OM) was onder meer in hoger beroep gegaan omdat een van de verdachten, Henk V., in 2018 door de rechtbank was vrijgesproken van betrokkenheid.

05 september '23 (14:07)

Faillissement Holland Norway Lines: tienduizenden reizigers de dupe

Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

05 september '23 (13:52)

Groot offshorewindproject voor Boskalis in Polen

Boskalis gaat aan de slag met een groot windmolenproject voor de kust van Polen in de Oostzee. De Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener gaat daarbij kabels aanleggen. Boskalis spreekt van een "groot contract" wat volgens het bedrijf betekent dat er meer dan 300 miljoen euro mee is gemoeid.

04 september '23 (12:07)

Aanbieder scheepsreizen naar Noorwegen definitief failliet; schip vaart niet meer

Holland Norway Lines, dat sinds vorig jaar met een ferry overtochten naar Noorwegen aanbood, is failliet verklaard. Dat bevestigt advocatenkantoor DeHaan, dat de curator leverde, na berichtgeving van RTV Noord. Volgens de regionale omroep betekent dit dat mensen die al een kaartje hadden gekocht voor de boot hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt zijn. Het schip vaart niet meer.