Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederlands bedrijf SMIT helpt bij overpompen olie uit afbrokkelend schip

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlands bedrijf SMT helpt bij overpompen olie uit afbrokkelend schip
Het overpompen van de olie uit het afbrokkelende schip FSO Safer voor de kust van Jemen is begonnen. De operatie onder leiding van het Nederlandse bedrijf SMIT zal naar verwachting negentien dagen duren, melden de Verenigde Naties. Gevreesd wordt dat de tanker zonder ingrijpen uit elkaar zal vallen, of zelfs ontploffen. Aan deze bergingsoperatie is jaren gewerkt.

De Safer is een 362 meter lang en 70 meter breed schip dat in 1976 werd gebouwd. Het werd de laatste jaren gebruikt als opslag. Vanwege de onrust in Jemen is het schip al sinds 2015 niet meer onderhouden, waardoor de situatie steeds gevaarlijker wordt. Daarom heeft de VN een operatie opgezet om de olie over te pompen naar een ander schip, dat hier speciaal voor is gekocht. Het gaat naar schatting om 1,14 miljoen vaten olie, of 181 miljoen liter.

Kritieke volgende stap

Volgens VN-secretaris-generaal António Guterres is het overpompen van de olie "de kritieke volgende stap om een milieu- en humanitaire ramp op kolossale schaal te voorkomen". Achim Steiner van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) zegt blij te zijn dat deze stap nu gezet kan worden. "Met iedere gallon (3,8 liter, red.) olie die nu uit de Safer wordt gepompt, vermindert de dreiging van een mogelijk lek die de mensen in Jemen en eigenlijk alle landen en economieën die afhankelijk zijn van de Rode Zee boven het hoofd hing."

Grootste olielek uit geschiedenis

Als de Safer inderdaad uit elkaar zou vallen, zou volgens de VN het vier na grootste olielek uit de geschiedenis kunnen ontstaan. De VN schatte dat het 20 miljard dollar (18 miljard euro) en 25 jaar zou kosten om dat op te ruimen, nog los van de enorme problemen die het zou opleveren voor het voedsel, de veiligheid en de voorzieningen voor het toch al noodlijdende Jemen. De lopende operatie kost omgerekend zo'n 130 miljoen euro. Dat bedrag is nog niet helemaal binnen. Nederland heeft 15 miljoen euro toegezegd.

Door: ANP

19 juli '24 (13:00)

Rotterdamse haven weinig hinder van computerstoring

Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

18 juli '24 (13:15)

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

18 juli '24 (12:45)

Reddingsdiensten roepen zwemmers op niet alleen water in te gaan

De KNRM en Reddingsbrigade Nederland roepen met de zomerse temperaturen zwemmers op niet alleen het water in te gaan. "We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. "Dan heb je een groot probleem, want vaak kan dan niemand hulp voor je halen of je komen redden." De reddingsdiensten adviseren samen met andere volwassenen te zwemmen of ergens verkoeling te zoeken waar toezicht is.

16 juli '24 ( 8:35)

Vanaf half oktober ruim halfjaar werkzaamheden aan Kooybrug

Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in de maand daarna wordt de Kooybrug in de N99 bij Den Helder grondig gerenoveerd. Aannemer VolkerWessels voert de werkzaamheden aan de ruim dertig jaar oude brug uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.