Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dalende waterstand Rijn heeft aandacht van Nederlandse binnenvaart

Door ANP
schedule 4 min
Dalende waterstand Rijn heeft aandacht van Nederlandse binnenvaart
De Nederlandse binnenvaart houdt de waterstand van de Rijn goed in de gaten. De waterstand van de belangrijkste waterweg van Europa voor goederenvervoer is aan het dalen en dat kan problemen veroorzaken voor binnenvaartschepen. Als het waterpeil van de rivier erg sterk daalt, kunnen schepen minder vracht vervoeren en hebben ze ook minder ruimte om te manoeuvreren.

Het waterpeil van de Rijn wordt onder meer gemeten ter hoogte van de Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz. De Duitse overheidsdienst Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung (WSV) denkt dat de waterstand deze week kan dalen tot circa 1 meter boven dit meetpunt, in vaktermen de pegel van Kaub. Er komt deze week een hittegolf aan in grote delen van Duitsland, waaronder in de regio Boven-Rijn.

Zorgelijk

Een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. "Het is wel zorgelijk, maar we zijn nog niet ontzettend zenuwachtig." Schepen kunnen namelijk nog wel varen met een waterpeil tot circa 30 centimeter, maar de grootste schepen zijn dan wel uitgevaren. Volgens KBN kunnen schippers goed anticiperen op dalende waterstanden door te kijken hoeveel lading ze mee kunnen nemen bij welke waterstand.

Weinig bewegingsruimte

Vanwege enorme droogte in augustus vorig jaar zakte de waterstand bij Kaub nog tot 30 centimeter, waardoor de binnenvaart wel ernstig werd ontregeld. Dat is onder de grenswaarde waarbij het voor schippers niet meer mogelijk is om goederen te vervoeren naar locaties ver boven Kaub. Op de Beneden- en de Midden-Rijn is dat dan nog wel mogelijk. Het stuk Rijn rond Kaub, vlakbij de bekende Lorelei-rots, is vlak en smal met dus weinig bewegingsruimte.

KBN stelt wel dat lage en ook hoge waterstanden fenomenen zijn die elk jaar terugkomen en waar schippers prima op kunnen anticiperen.

Door: ANP

21 september '23 (12:07)

Opnieuw verlies voor Nederlandse kottervisserij

De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

19 september '23 ( 9:07)

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals in haven van Rotterdam

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals voor chemische producten in de haven van Rotterdam. Met die verkoop aan investeringsfonds Infracapital is een bedrag van 407 miljoen euro gemoeid. Vopak had in februari al gezegd te kijken naar de strategische opties voor de terminals.

19 september '23 ( 8:51)

Onderhoud aan brug tussen Halfweg en Zwanenburg: informatiebijeenkomst

Van november 2023 tot maart 2024 krijgt de brug Halfweg een flinke onderhoudsbeurt. Deze brug bevindt zich tussen de Oranje Nassaustraat in Halfweg en de Dennenlaan in Zwanenburg en is de belangrijkste schakel die beide dorpen met elkaar verbindt. Daarover bericht de gemeente Haarlemmermeer.

18 september '23 (11:07)

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

15 september '23 (13:22)

Minderheid gedupeerde reizigers veerdienst Holland Norway Lines valt onder garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

08 september '23 (13:07)

Vrachtschip Fremantle Highway moet half oktober Eemshaven verlaten

De laatste van de ruim 3700 auto's die zich aan boord bevonden van het vrachtschip Fremantle Highway zijn deze week van boord gehaald. "We hebben het schip weer overgedragen aan de eigenaar", zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis, dat mede belast was met het verwijderen van de lading van het schip.

07 september '23 (16:37)

Justitie eist in hoger beroep drie tot vijf jaar cel voor havenbrand in Limburg

Voor het hof in Den Bosch zijn donderdag celstraffen van drie tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het veroorzaken van een grote havenbrand in het Limburgse Ohé en Laak op 10 december 2014. De drie zouden volgens de advocaat-generaal betrokken zijn bij branden in drie woonboten. Het Openbaar Ministerie (OM) was onder meer in hoger beroep gegaan omdat een van de verdachten, Henk V., in 2018 door de rechtbank was vrijgesproken van betrokkenheid.

05 september '23 (14:07)

Faillissement Holland Norway Lines: tienduizenden reizigers de dupe

Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

05 september '23 (13:52)

Groot offshorewindproject voor Boskalis in Polen

Boskalis gaat aan de slag met een groot windmolenproject voor de kust van Polen in de Oostzee. De Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener gaat daarbij kabels aanleggen. Boskalis spreekt van een "groot contract" wat volgens het bedrijf betekent dat er meer dan 300 miljoen euro mee is gemoeid.

04 september '23 (12:07)

Aanbieder scheepsreizen naar Noorwegen definitief failliet; schip vaart niet meer

Holland Norway Lines, dat sinds vorig jaar met een ferry overtochten naar Noorwegen aanbood, is failliet verklaard. Dat bevestigt advocatenkantoor DeHaan, dat de curator leverde, na berichtgeving van RTV Noord. Volgens de regionale omroep betekent dit dat mensen die al een kaartje hadden gekocht voor de boot hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt zijn. Het schip vaart niet meer.