Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ROC Friese Poort versterkt maritiem onderwijs met High Voltage Simulator

Door Nationale Transportgids
schedule 5 min
ROC Friese Poort versterkt maritiem onderwijs met High Voltage Simulator
ROC Friese Poort heeft de nieuwe High Voltage Simulator op Urk geopend. Deze hoogspanningsschakelaar, die gekoppeld is aan de machinekamersimulator, stelt studenten in staat om in een realistische simulatieomgeving te oefenen met elektrisch varen. Dit meldt de provincie Flevoland. 

Voorheen moesten studenten voor deze training naar Terschelling, maar dankzij de High Voltage Simulator kunnen zij nu lokaal in Flevoland terecht. Dit betekent een enorme vooruitgang in het regionale maritieme onderwijs en een stap vooruit naar een toekomst met duurzaam elektrisch varen.

Feestelijke opening

De opening van de High Voltage Simulator vond plaats in aanwezigheid van onder andere Jan Nico Appelman, gedeputeerde van de provincie Flevoland, Durk Bijma, directeur van de vestiging van ROC Friese Poort Emmeloord/Urk, en Alice Muller, lid van het College van Bestuur van Firda, waarin ROC Friese Poort samengaat met het Friesland College. Ook waren Klaas Zwaan en Janette Anker als docenten Techniek aanwezig om een indrukwekkende demonstratie te geven van het apparaat.

Mogelijkheden voor training

De High Voltage Simulator biedt training op twee gebieden. Ten eerste het veilig leren werken aan elektrische installaties aan boord van een schip. Ten tweede kan de hoogspanningsschakelaar los bediend worden voor trainingen aan hoogspanningsinstallaties op land. Daarnaast zijn er nieuwe oefenpanelen aangeschaft voor het vmbo-onderwijs, met de werking van waterstof, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie. 

Toekomstgericht onderwijs

Met de opening van de High Voltage Simulator wil ROC Friese Poort zich positioneren als hét maritieme opleidingsinstituut van Nederland, met een breed en innovatief aanbod voor opleiden, omscholen en bijscholen. ROC Friese Poort biedt mbo-certificaten en doorlopende leerlijnen, beginnend bij het vmbo, om zo zowel nationaal als internationaal te voorzien in de behoeften van het varen, bouwen en transporteren binnen het maritieme werkveld. Daarnaast draagt ROC Friese Poort bij aan de kenniseconomie door zich te profileren op het gebied van verduurzaming van de blauwe economie.

29 september '23 (11:22)

Strafrechtelijke vervolging Harlinger schipper vanwege dood Haagse scholiere

Een 49-jarige schipper uit Harlingen wordt strafrechtelijk vervolgd voor zijn rol bij de dood van een 12-jarige scholiere. De man wordt verweten dat de giek van zijn zeilschip in zodanig slechte staat verkeerde dat deze afbrak. Daarbij kwam het meisje uit Den Haag om het leven. Het fatale ongeluk gebeurde tijdens een schoolreisje op de Waddenzee eind augustus vorig jaar.

21 september '23 (12:07)

Opnieuw verlies voor Nederlandse kottervisserij

De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

19 september '23 ( 9:07)

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals in haven van Rotterdam

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals voor chemische producten in de haven van Rotterdam. Met die verkoop aan investeringsfonds Infracapital is een bedrag van 407 miljoen euro gemoeid. Vopak had in februari al gezegd te kijken naar de strategische opties voor de terminals.

19 september '23 ( 8:51)

Onderhoud aan brug tussen Halfweg en Zwanenburg: informatiebijeenkomst

Van november 2023 tot maart 2024 krijgt de brug Halfweg een flinke onderhoudsbeurt. Deze brug bevindt zich tussen de Oranje Nassaustraat in Halfweg en de Dennenlaan in Zwanenburg en is de belangrijkste schakel die beide dorpen met elkaar verbindt. Daarover bericht de gemeente Haarlemmermeer.

18 september '23 (11:07)

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

15 september '23 (13:22)

Minderheid gedupeerde reizigers veerdienst Holland Norway Lines valt onder garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

08 september '23 (13:07)

Vrachtschip Fremantle Highway moet half oktober Eemshaven verlaten

De laatste van de ruim 3700 auto's die zich aan boord bevonden van het vrachtschip Fremantle Highway zijn deze week van boord gehaald. "We hebben het schip weer overgedragen aan de eigenaar", zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis, dat mede belast was met het verwijderen van de lading van het schip.

07 september '23 (16:37)

Justitie eist in hoger beroep drie tot vijf jaar cel voor havenbrand in Limburg

Voor het hof in Den Bosch zijn donderdag celstraffen van drie tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het veroorzaken van een grote havenbrand in het Limburgse Ohé en Laak op 10 december 2014. De drie zouden volgens de advocaat-generaal betrokken zijn bij branden in drie woonboten. Het Openbaar Ministerie (OM) was onder meer in hoger beroep gegaan omdat een van de verdachten, Henk V., in 2018 door de rechtbank was vrijgesproken van betrokkenheid.

05 september '23 (14:07)

Faillissement Holland Norway Lines: tienduizenden reizigers de dupe

Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

05 september '23 (13:52)

Groot offshorewindproject voor Boskalis in Polen

Boskalis gaat aan de slag met een groot windmolenproject voor de kust van Polen in de Oostzee. De Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener gaat daarbij kabels aanleggen. Boskalis spreekt van een "groot contract" wat volgens het bedrijf betekent dat er meer dan 300 miljoen euro mee is gemoeid.