Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Internationale gemeenschap moet nu klimaatdoelen scheepvaart aanscherpen'

Door Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Internationale gemeenschap moet nu klimaatdoelen scheepvaart aanscherpen'
Met het oog op de aanstaande MEPC 80 van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), bundelen Belgische en Nederlandse reders hun krachten om landen wereldwijd op te roepen om te kiezen voor een duidelijke, eenvoudige en ambitieuze route naar Net Zero shipping in 2050. Dit meldt KVNR.

Komende week vindt in Londen de 80ste vergadering van het “Marine Environment Protection Comittee” plaats, de IMO-commissie die zich specifiek toelegt op klimaat- en milieugerelateerde uitdagingen met betrekking tot de internationale scheepvaart. Het belangrijkste agendapunt op de vergadering volgende week is de herziening van de IMO-GHG strategie.

Net zero-doelstelling

Redersverenigingen KBRV en KVNR doen een dringende oproep aan de IMO-lidstaten om te komen tot een net zero-doelstelling voor uitstoot van broeikasgassen door de internationale scheepvaart tegen 2050. Dit betekent dat er over de hele waardeketen van een scheepsbrandstof - van bron tot verbranding in de scheepsmotor - er geen uitstoot van broeikasgassen meer is.

De huidige strategie van IMO dateert uit 2018 en had als doelstelling dat de internationale scheepvaart in 2050 vijftig procent minder broeikasgassen mag uitstoten ten opzichte van 2008. Dit kan en moet echter ambitieuzer volgens de Belgische en Nederlandse redersverenigingen. "De IMO moet haar verantwoordelijkheid nemen om het wereldwijde gelijke speelveld en concurrentievermogen zoveel mogelijk te helpen behouden."

IMO moet faciliteren zonder opleggen onredelijke regeldruk

"Naast ambitieuze doelstellingen is het essentieel dat eenvoudige en duidelijke maatregelen de doelstellingen daadwerkelijk uitvoerbaar maken. Deze maatregelen zouden moeten bestaan uit een technische maatregel, zoals een brandstofstandaard, aangevuld met een economische maatregel, zoals een brandstoftaks. De combinatie van beide moet investeringen in nieuwe technologieën en brandstoffen stimuleren", aldus KBRV en KVNR.

Bovendien moeten deze eraan bijdragen dat ook ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten worden meegenomen in de transitie. Dat komt niet alleen die landen zelf ten goede maar ook de wereldwijde infrastructuur aan wal die zo noodzakelijk is voor een internationale sector als de scheepvaart.

"Meer dan ooit is MEPC80 een kans voor de lidstaten in IMO om de verantwoordelijkheid te nemen om koers te zetten naar een duurzame maritieme toekomst."

01 juli '25 (11:09)

Radiosystemen van de kustwacht werken niet door storing

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.

01 juli '25 (10:44)

Kustwacht niet te bereiken op noodnummer vanwege een storing

Kustwacht Nederland heeft een probleem met het radiosysteem vanwege een storing. De Kustwacht kan nu geen berichten ontvangen of verzenden. Dat meldt NH Nieuws.

30 juni '25 (13:11)

Haven Rotterdam luidt dinsdag Nationaal Industrie Alarm

De haven van Rotterdam laat dinsdag het Nationaal Industrie Alarm afgaan om aandacht te vragen voor de problemen waarmee de industrie in de haven kampt. Daarbij wordt op verschillende plekken getoeterd door trucks, gaan alarmsignalen af en worden scheepsbellen geluid.

27 juni '25 (11:19)

Westerscheldetunnel houdt 14 miljoen euro over aan recordjaar

De Westerscheldetunnel heeft 14,2 miljoen euro overgehouden aan het recordjaar 2024, bijna een miljoen meer dan begroot. De winst valt hoger uit, omdat afgelopen jaar meer voertuigen dan verwacht gebruikmaakten van de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. In 2019 was het nettoresultaat nog beter, ruim 15 miljoen euro.

25 juni '25 (14:44)

Schipper vaart onder een te lage brug door en sloopt daarmee de kajuit

Aan het begin van de middag is er een boot tegen de onderkant van de Oosterdoksbrug in Amsterdam gevaren. De schipper dacht dat hij onder de brug bij het Centraal Station kon varen, maar daarbij sloopte hij wel zijn kajuit. Dat meldt NH Nieuws.

24 juni '25 (14:55)

Overeenkomst over baggeren havens Moerdijk

Donderdag 19 juni 2025 hebben havenbedrijf Moerdijk en Van den Herik Sliedrecht een meerjarige overeenkomst ondertekend voor het uitvoeren van onderhoudsbaggerwerkzaamheden in de havens van Port of Moerdijk. CEO Paul Dirix van het havenbedrijf en directeur Jan Huijbers van Van den Herik markeerden de start van de samenwerking met een tekenmoment. Dat meldt Port of Moerdijk.

20 juni '25 (13:56)

Twee zwaargewonden Waalhaven buiten levensgevaar

De twee mensen die bij het ongeluk in de Rotterdamse Waalhaven donderdag zwaargewond naar het ziekenhuis werden gebracht, zijn vrijdag buiten levensgevaar. Dat meldt hun werkgever, havenbedrijf C. Steinweg Group. Twee andere medewerkers kwamen om bij het ongeval.

20 juni '25 (13:54)

Bijzonder schip Boreas gedoopt in Rotterdam

Woensdag 18 juni 2025 heeft de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten het nieuwe offshorewindinstallatieschip Boreas van maritiem aannemer Van Oord gedoopt. Dat meldt Port of Rotterdam.

19 juni '25 (11:50)

Luxe schepen mochten wel door kapotte sluis varen omdat Rijkswaterstaat bang was voor claim

Rijkswaterstaat heeft eind maart 2025 drie splinternieuwe, luxe jachten door de kapotte sluis bij Lith laten varen. Rijkswaterstaat deed dit vanwege de angst voor een claim van scheepsbouwer Heesen Yachts uit Oss. Al het andere scheepvaartverkeer kan al maanden niet via Lith varen. Voor deze dure jachten werd een speciale constructie gemaakt voor in de kapotte sluis. Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '25 ( 9:33)

Ernstig bedrijfsongeval Waalhaven Rotterdam

In Rotterdam zijn vanochtend vroeg bij een bedrijfsongeval in de Waalhaven twee mensen overleden en twee mensen zwaargewond geraakt. Dat meldt NU.nl na een bericht van de politie op X.