Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Internationale gemeenschap moet nu klimaatdoelen scheepvaart aanscherpen'

Door Nationale Transportgids
schedule 5 min
'Internationale gemeenschap moet nu klimaatdoelen scheepvaart aanscherpen'
Met het oog op de aanstaande MEPC 80 van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), bundelen Belgische en Nederlandse reders hun krachten om landen wereldwijd op te roepen om te kiezen voor een duidelijke, eenvoudige en ambitieuze route naar Net Zero shipping in 2050. Dit meldt KVNR.

Komende week vindt in Londen de 80ste vergadering van het “Marine Environment Protection Comittee” plaats, de IMO-commissie die zich specifiek toelegt op klimaat- en milieugerelateerde uitdagingen met betrekking tot de internationale scheepvaart. Het belangrijkste agendapunt op de vergadering volgende week is de herziening van de IMO-GHG strategie.

Net zero-doelstelling

Redersverenigingen KBRV en KVNR doen een dringende oproep aan de IMO-lidstaten om te komen tot een net zero-doelstelling voor uitstoot van broeikasgassen door de internationale scheepvaart tegen 2050. Dit betekent dat er over de hele waardeketen van een scheepsbrandstof - van bron tot verbranding in de scheepsmotor - er geen uitstoot van broeikasgassen meer is.

De huidige strategie van IMO dateert uit 2018 en had als doelstelling dat de internationale scheepvaart in 2050 vijftig procent minder broeikasgassen mag uitstoten ten opzichte van 2008. Dit kan en moet echter ambitieuzer volgens de Belgische en Nederlandse redersverenigingen. "De IMO moet haar verantwoordelijkheid nemen om het wereldwijde gelijke speelveld en concurrentievermogen zoveel mogelijk te helpen behouden."

IMO moet faciliteren zonder opleggen onredelijke regeldruk

"Naast ambitieuze doelstellingen is het essentieel dat eenvoudige en duidelijke maatregelen de doelstellingen daadwerkelijk uitvoerbaar maken. Deze maatregelen zouden moeten bestaan uit een technische maatregel, zoals een brandstofstandaard, aangevuld met een economische maatregel, zoals een brandstoftaks. De combinatie van beide moet investeringen in nieuwe technologieën en brandstoffen stimuleren", aldus KBRV en KVNR.

Bovendien moeten deze eraan bijdragen dat ook ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten worden meegenomen in de transitie. Dat komt niet alleen die landen zelf ten goede maar ook de wereldwijde infrastructuur aan wal die zo noodzakelijk is voor een internationale sector als de scheepvaart.

"Meer dan ooit is MEPC80 een kans voor de lidstaten in IMO om de verantwoordelijkheid te nemen om koers te zetten naar een duurzame maritieme toekomst."

21 september '23 (12:07)

Opnieuw verlies voor Nederlandse kottervisserij

De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

19 september '23 ( 9:07)

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals in haven van Rotterdam

Tankopslagbedrijf Vopak verkoopt drie terminals voor chemische producten in de haven van Rotterdam. Met die verkoop aan investeringsfonds Infracapital is een bedrag van 407 miljoen euro gemoeid. Vopak had in februari al gezegd te kijken naar de strategische opties voor de terminals.

19 september '23 ( 8:51)

Onderhoud aan brug tussen Halfweg en Zwanenburg: informatiebijeenkomst

Van november 2023 tot maart 2024 krijgt de brug Halfweg een flinke onderhoudsbeurt. Deze brug bevindt zich tussen de Oranje Nassaustraat in Halfweg en de Dennenlaan in Zwanenburg en is de belangrijkste schakel die beide dorpen met elkaar verbindt. Daarover bericht de gemeente Haarlemmermeer.

18 september '23 (11:07)

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

15 september '23 (13:22)

Minderheid gedupeerde reizigers veerdienst Holland Norway Lines valt onder garantiefonds

Slechts een minderheid van de gedupeerde passagiers van Holland Norway Lines kan de kosten voor hun geboekte reis vergoed krijgen vanuit het garantiefonds SGR. Dat verwacht de curator van de failliete veerdienst, Hans Silvius. Hij is nog bezig met de volledige analyse van alle gegevens rond het bankroet van de aanbieder van ferrycruises naar Noorwegen, maar verwacht dat "slechts een beperkte groep onder SGR kan claimen".

08 september '23 (13:07)

Vrachtschip Fremantle Highway moet half oktober Eemshaven verlaten

De laatste van de ruim 3700 auto's die zich aan boord bevonden van het vrachtschip Fremantle Highway zijn deze week van boord gehaald. "We hebben het schip weer overgedragen aan de eigenaar", zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis, dat mede belast was met het verwijderen van de lading van het schip.

07 september '23 (16:37)

Justitie eist in hoger beroep drie tot vijf jaar cel voor havenbrand in Limburg

Voor het hof in Den Bosch zijn donderdag celstraffen van drie tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van het veroorzaken van een grote havenbrand in het Limburgse Ohé en Laak op 10 december 2014. De drie zouden volgens de advocaat-generaal betrokken zijn bij branden in drie woonboten. Het Openbaar Ministerie (OM) was onder meer in hoger beroep gegaan omdat een van de verdachten, Henk V., in 2018 door de rechtbank was vrijgesproken van betrokkenheid.

05 september '23 (14:07)

Faillissement Holland Norway Lines: tienduizenden reizigers de dupe

Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

05 september '23 (13:52)

Groot offshorewindproject voor Boskalis in Polen

Boskalis gaat aan de slag met een groot windmolenproject voor de kust van Polen in de Oostzee. De Nederlandse baggeraar en maritiem dienstverlener gaat daarbij kabels aanleggen. Boskalis spreekt van een "groot contract" wat volgens het bedrijf betekent dat er meer dan 300 miljoen euro mee is gemoeid.

04 september '23 (12:07)

Aanbieder scheepsreizen naar Noorwegen definitief failliet; schip vaart niet meer

Holland Norway Lines, dat sinds vorig jaar met een ferry overtochten naar Noorwegen aanbood, is failliet verklaard. Dat bevestigt advocatenkantoor DeHaan, dat de curator leverde, na berichtgeving van RTV Noord. Volgens de regionale omroep betekent dit dat mensen die al een kaartje hadden gekocht voor de boot hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt zijn. Het schip vaart niet meer.