Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Door Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College
Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

Goed opgeleide vakmensen zijn cruciaal voor de samenleving en de economie. Tegelijkertijd daalt de instroom in het mbo door met name demografische krimp. De minister van Onderwijs heeft samen met vertegenwoordigers van scholen, studenten, docenten, bedrijven en gemeenten de ‘werkagenda mbo’ opgesteld om het mbo te versterken. Deze werkagenda richt zich op drie prioriteiten: het bevorderen van kansengelijkheid, het versterken van kwaliteit, onderzoek en innovatie en het verbeteren van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Verbinding tusen opleidingsaanbod en arbeidsmarkt

Het STC en de overkoepelende STC Group zorgen ervoor dat er een goede verbinding is tussen het opleidingsaanbod en de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Als beroepscollege voor vmbo, mbo, hbo en volwassenenonderwijs zet STC zich ervoor in om studenten te laten leren door praktijkervaring en samenwerkingen met de sector. De studenten leveren op hun beurt met kennis en innovatieve ideeën een bijdrage aan de ontwikkeling van bedrijven in en om de haven. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs waarvan beide partijen profiteren.

Tijdens het werkbezoek brengen de Koning en de minister een bezoek aan het emissieloze opleidingsschip Ab Initio. Dit schip is ontworpen door leerlingen, studenten en medewerkers van STC en medegefinancierd door het bedrijfsleven en de overheid. Na een introductie op het onderwijs en de aandachtspunten in het mbo krijgen Koning Willem-Alexander en minister Dijkgraaf een rondleiding over het schip. Studenten, docenten en instructeurs lichten daarbij de totstandkoming en de duurzame en innovatieve aspecten van de Ab Initio toe.

Maritiem Tech Platform

Tevens spreken de Koning en de minister met vertegenwoordigers van het Maritiem Tech Platform over de samenwerking tussen de maritieme industrie en het onderwijs in de regio. In het Skillslab Maritiem tonen studenten vervolgens hoe zij schepen ontwerpen, prototypes maken en testen. In een afsluitend gesprek gaan de Koning en de minister met onder meer vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs dieper in op de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, de uitdagingen die daarbij komen kijken en de vraag hoe het beroepsonderwijs ingezet kan worden voor maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie.

Afbeelding: Bart Maart - RVD

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.