Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Werk gemaakt van uitbreiding walstroom in zeehavens

Door Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Werk gemaakt van uitbreiding walstroom in zeehavens
Het ministerie van Infrastructuur trekt de komende jaren 140 miljoen euro uit om te helpen walstroominstallaties in zeehavens te realiseren. Daar wordt vanuit het klimaatfonds nog eens 40 miljoen euro aan toegevoegd. Door aangemeerde schepen de gelegenheid te bieden om ‘aan de stekker’ te liggen, hoeven vervuilende dieselgeneratoren op de schepen niet te draaien en wordt er ook minder geluidsoverlast veroorzaakt. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag een intentieovereenkomst met de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) ondertekend, waarin de publiek-private afspraken over de uitrol van walstroom zijn vastgelegd. Dit meldt Rijksoverheid. 

Met de aankomende Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) zijn de Europese havens vanaf 2030 verplicht om zogenoemde AFIR-schepen van walstroom te voorzien. Het gaat om containerschepen, cruiseschepen, passagiersschepen, en gecombineerde passagiers- en vrachtschepen vanaf 5000 GT (gross tonnage, waarmee het formaat van een schip wordt aangeduid). Dit zijn allemaal grote schepen, die ook aan de kade veel energie verbruiken.

De middelen voor walstroom zijn met name bedoeld voor terminals waar AFIR-schepen aanmeren, maar ook  andere walstroomprojecten voor de zeevaart gaan in aanmerking komen voor subsidie. 

Walstroomvermogen

De BOZ heeft eerder berekend dat er de komende jaren voor de AFIR-schepen zo’n 270 megawatt aan walstroomvermogen zal moeten worden geïnstalleerd in de havens om aan de aankomende verplichting te voldoen, met een benodigde investering van meer dan 300 miljoen euro. Daarbij gaat de brancheorganisatie uit van ruim 220 kiloton CO2-reductie per jaar (gelijk aan circa 75.000 huishoudens van het gas af), en 2,5 kiloton NOx-reductie. Wanneer ook walstroom wordt aangeboden aan schepen die niet onder de verplichting gaan vallen, wordt het potentieel en de milieuwinst nog veel groter.

Door walstroomvoorzieningen te realiseren wordt niet alleen milieuwinst geboekt en geluidsoverlast teruggedrongen: er ontstaat mogelijk ook stikstofruimte voor klimaatprojecten in de haven.

5 grote zeehavens

De 5 grote zeehavens van nationaal belang werken samen met IenW en de terminals aan de walstroomopgave in de respectievelijke havens. Het gaat om de havens van Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Moerdijk en North Sea Port (Vlissingen, Terneuzen en Gent).

10 juni '25 ( 9:18)

Nieuwe Marifoonkaart maakt recreatievaart nog veiliger

De veiligheidscampagne 'Varen doe je Samen!' heeft een nieuwe Marifoonkaart gepresenteerd: een praktische, spatwaterdichte vouwkaart die schippers helpt om de marifoon veilig en correct te gebruiken. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juni '25 ( 8:47)

Invaaroperatie Nettelhorsterbrug in Lochem uitgesteld

Naar verwachting wordt vandaag meer duidelijk over de nieuwe datum waarop de Nettelhorsterbrug in Lochem wordt ingevaren. Dat zou vrijdag 6 juni en zaterdag 7 juni 2025 gebeuren. Maar vanwege de weersverwachting heeft de provincie Gelderland besloten de geplande werkzaamheden uit te stellen. Daarover bericht de gemeente Lochem.

04 juni '25 ( 9:38)

SAIL 2025: vaarregels en miljoenen bezoekers

Van 20 tot en met 24 augustus 2025 vormen het IJ en het Noordzeekanaal het decor van het grootste evenement van Nederland: SAIL 2025. Gedurende deze periode worden schepen, bemanningen en bezoekers vanuit de hele wereld ontvangen in Amsterdam. Dat meldt Rijkswaterstaat.

03 juni '25 ( 8:36)

Havenbedrijf Rotterdam start pilot met elektrisch draagvleugelschip

Sinds kort is in de haven van Rotterdam een bijzonder nieuw schip te zien: het volledig elektrische draagvleugelpatrouillevaartuig van Havenbedrijf Rotterdam. Dit vaartuig is onderdeel van een pilot voor de vlootvernieuwing van de vaartuigen van het Havenbedrijf. Dat meldt Port of Rotterdam.

30 mei '25 ( 7:57)

Renovatie Papendrechtsebrug: in 2026 hinder voor wegverkeer en hoge scheepvaart

De Papendrechtsebrug in de N3 is vanwege grootscheepse renovatiewerkzaamheden vanaf juli 2026 negen maanden dicht voor wegverkeer. De hoge scheepvaart kan vanaf juni 2026 ruim veertien maanden lang ongeveer één keer per maand de brug passeren. Voor fietsers en voetgangers wordt een pont ingezet. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 mei '25 (11:05)

Defensie wil gebruikmaken van Maasvlakte 2

Maasvlakte 2 is een van de tientallen extra locaties in Nederland waarvan het ministerie van Defensie gebruik wil kunnen maken. Dit blijkt uit het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Concreet gaat het Defensie om terminalcapaciteit voor het laden en lossen van schepen met militaire lading en om een locatie voor amfibische oefeningen. Dat meldt Port of Rotterdam.

26 mei '25 (21:44)

Rotterdamse haven kan in zee met duizend hectare uitgebreid worden

De haven van Rotterdam zou op zee met maximaal 1000 hectare uitgebreid kunnen worden. Dat blijkt uit een technische verkenning die het Rijk, de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf hebben uitgevoerd. Het rapport wordt over een paar weken gepubliceerd, maar tijdens een conferentie op het provinciehuis in Den Haag over zeewaartse uitbreiding van de haven kwamen de mogelijkheden al ter sprake.

23 mei '25 (12:54)

Vrachtschip veilig in haven Stavoren na lozen van schelpen

Het vrachtschip dat donderdagmiddag 22 mei vast kwam te zitten voor de ingang van de haven van Stavoren, is inmiddels veilig aangekomen in de haven zelf. Het binnenvaartschip was vlak voor de haven vastgelopen. Dat meldt Omroep Friesland.

23 mei '25 ( 8:34)

Invaren Nettelhorsterbrug in Lochem via webcam te zien

Vrijdag 6 juni en zaterdag 7 juni 2025 wordt de Nettelhorsterbrug in Lochem op zijn plek gevaren. Belangstellenden kunnen dit thuis volgen via een webcam. Ook is er een kijkplek voor publiek. Daarover bericht de provincie Gelderland.

22 mei '25 (17:36)

OVV: hulpoperatie Fremantle Highway moeizaam door communicatie

De blus- en reddingsoperatie van het brandende Panamese autoschip Fremantle Highway in 2023 verliep moeizaam door gebrekkige communicatie tussen de verschillende hulpdiensten en trage besluitvorming. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De verbrokkeling van de verschillende diensten ging "ten koste van de snelheid van handelen".