Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Recreatievaarders vinden gedrag andere pleziervaarders meest storend

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Recreatievaarders vinden gedrag andere pleziervaarders meest storend
Recreatievaarders ergeren zich op het water het meest aan het gedrag van andere pleziervaarders. Alcoholgebruik aan boord, te hard varen, voorkruipen bij een sluis en gebrek aan kennis van vaarregels worden veel genoemd als reden voor ergernissen op het water. Dat staat in een belevingsonderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren. Rijkswaterstaat gaat de vaarregels deze zomer nog eens extra goed uitleggen, aldus een woordvoerster.

Het weekend na Hemelvaart is traditiegetrouw de start van het pleziervaartseizoen in Nederland. Acht op de tien recreatievaarders in Nederland zijn tevreden over de waterbeheerders. De pleziervaarders noemen de veiligheid van de inrichting van de waterwegen als positief punt (86 procent) en ook de beschikbaarheid van vaarwegen (89 procent). Er is wel behoefte aan meer en betere aanlegplaatsen met schone sanitaire voorzieningen. Ook vinden sommigen de wachttijd bij sluizen te lang, maar dat komt volgens Rijkswaterstaat omdat er soms storingen zijn die voor grote vertraging zorgen.

Rijkswaterstaat gaat deze zomer aandacht aandacht vragen voor de ongeschreven, maar bij ervaren schippers welbekende vaaretiquette. "Samen de sluiskolk passeren, elkaars lijnen vasthouden of vastmaken, netjes op je beurt wachten bij de sluis. Het gaat ook om het gebaar naar elkaar. Als je bijvoorbeeld even naar de ander zwaait zorgt dat niet alleen voor een betere sfeer, het geeft ook een seintje aan de andere schipper dat je elkaar hebt gezien. Die positie en dat overzicht op de vaarweg zijn superbelangrijk, zeker nu het steeds drukker wordt op het water", aldus de zegsvrouw van de dienst.

Etiquetteregels

Kennis van de etiquetteregels is volgens de dienst ook belangrijk voor de veiligheid op het water. "Anderen snijden met een jetski is levensgevaarlijk. Met een sloep voor een vrachtschip gaan dobberen ook. Binnenvaartschepen hebben een grote dode hoek en kunnen een klein vaartuig zomaar niet zien. Zo'n groot schip kan ook niet snel uitwijken of remmen als er ineens een sup opduikt."

De mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat gaan deze zomer extra letten op met name te hard varen en gaan ook handhaven. Rijkswaterstaat zet ook weer stewards in op drukke sluizen, zoals al enkele jaren de gewoonte is.

08 december '23 (12:15)

Activisten XR protesteren tegen vervuilende haven Europoort

Tientallen activisten van Extinction Rebellion (XR) houden vrijdag een blokkade op de Merwedeweg Rotterdam-Europoort. De actievoerders houden er vrachtwagens tegen. Met de blokkade wilden de actievoerders de aandacht vestigen op de rol van de Rotterdamse haven in de klimaatcrisis. Grote problemen leidt de actie in dit industriegebied vooralsnog niet.

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.