Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Provincie Zuid-Holland maakt werk van verduurzaming watersport

Door Richard Heeres
schedule 3 min
location_on [xx]km
Provincie Zuid-Holland maakt werk van verduurzaming watersport
Waterrecreatie kan in ons land op veel belangstelling rekenen. 25 procent van alle Nederlanders beoefent een vorm van watersport. Met in totaal duizend kilometer aan vaarverbindingen komen zij ook in de provincie Zuid-Holland op dit vlak volop aan hun trekken. In samenwerking met lokale en regionale overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven werkt deze provincie voortdurend aan versterking van haar recreatieve, regionale vaarnetwerk. Dit meldt de Provincie Zuid-Holland.

Samen met Gouda Sterk aan de IJssel organiseerde de provincie hierover het gesprek tijdens de 3e Zuid-Hollandse waterconferentie in het IJsselhuis in Gouda. Gesproken werd over de laatste ontwikkelingen, innovaties voor attractieve routenetwerken en manieren om de watersport verder te verduurzamen.

Zelfbedieningsovertoom

Een van de innovaties die aan bod kwamen is de ‘zelfbedieningsovertoom’: een innovatief alternatief voor een sluis. De overtoom transporteert kleinere boten, zoals sloepen, horizontaal over de dijk. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Deze nieuwe innovatie maakt het mogelijk vaarroutes in Zuid-Holland met elkaar te verbinden. De eerste overtoom is inmiddels in aanleg bij Spakenburg. Door het plaatsen van deze overtoom is het straks mogelijk om vanaf de Rengerswetering naar de Randmeren te varen.

Beleefbaar waternetwerk

Gedeputeerde Jeanette Baljeu: "Wij zien graag dat mensen kunnen genieten van ons water. Met het beheer van onze vaarwegen zetten we daarom in op een gastvrij en beleefbaar waternetwerk. Nieuwe innovaties, zoals de zelfbedieningsovertoom, dragen daaraan bij. Dat we op de goede weg zijn bleek onlangs uit het onderzoek van platform Water ontmoet Water. 85 procent van de deelnemers aan dit onderzoek geeft aan tevreden te zijn over de provincie als vaarwegbeheerder."

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.