Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven van Rotterdam vindt goede optie voor omzetten waterstof in bruikbare variant

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Haven van Rotterdam vindt goede optie voor omzetten waterstof in bruikbare variant
De haven van Rotterdam heeft een goede optie gevonden om geïmporteerd waterstof om te zetten naar een bruikbare variant. Uit onderzoek van adviesbureau Fluor, in opdracht van het Havenbedrijf en zeventien andere ondernemingen, is gebleken dat een grootschalige 'kraker'-installatie de beste optie is om ammoniak weer te verhitten tot waterstof. De stof ammoniak wordt tijdelijk als vorm gebruikt omdat die makkelijker te verschepen is dan waterstof.

De grote kraker kan per jaar 1 miljoen ton waterstof opleveren. De haven van Rotterdam zet al langer vol in op waterstof, waarvan verwacht wordt dat het een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de energietransitie. Een miljoen ton groene waterstof kan volgens de haven ongeveer 10 miljoen ton CO2-reductie opleveren. Ter vergelijking: Nederland heeft nog zeker een reductie van 22 miljoen ton CO2 nodig, berekenden ambtenaren eerder, om het doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 te halen.

Kleinere krakers

Andere onderzochte opties waren om verschillende kleinere krakers te plaatsen. Eén grote locatie in de haven bleek echter relatief minder te kosten door het benutten van schaalvoordelen. Volgens een woordvoerder van de haven gaat het niet om een immense installatie, maar om een chemische fabriek die lijkt op de gebouwen die al op het terrein staan.

De betrokken bedrijven, waaronder olieconcerns Shell en BP, gaan aan de hand van dit onderzoek verder in gesprek over de te nemen stappen. Het plan werd eind vorig jaar gepresenteerd.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.