Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam: verduurzaming gebeurt ook zonder extra regels

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Haven Rotterdam: verduurzaming gebeurt ook zonder extra regels
Bedrijven in de haven van Rotterdam hebben voldoende plannen en voornemens om te verduurzamen en willen die vooral uitvoeren. De overheid zou daarom niet met extra regels moeten komen voor de overgang naar schoner energieverbruik, maar deze partijen bijstaan met de uitvoering van alle investeringen in duurzaamheid. Die boodschap hadden topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam en Victor van der Chijs van Deltalinqs, het ondernemersnetwerk van het havengebied, op een congres.

Volgens Van der Chijs was er bij bedrijven die hij sprak "behoorlijk wat chagrijn" over een interdepartementaal rapport van ministeries over het klimaatbeleid, tot stand gekomen onder leiding van AFM-baas Laura van Geest. De commissie stelde onder andere dat er meer regels en heffingen nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. "Ik zie daarin de reflex dat als klimaatdoelen niet worden gehaald, het wel aan het beleid zal liggen. Maar de uitvoering is nu veel belangrijker dan nieuwe regeltjes verzinnen", zei hij tijdens het Havencongres Rotterdam van Management Producties.

Voorbeelden zijn het sneller verlenen van vergunningen en het snel aanleggen van voldoende aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk, waar nu nog grote krapte is. Veel ondernemers hebben last van vertragingen bij het verkrijgen van een elektriciteitsaansluiting, wist Van der Chijs.

Klimaatdoelen 2030

"De plannen zijn er, dus ga dan geen nieuw beleid maken", vulde Allard Castelein aan, die daarbij onder andere wijst op het CO2-opslagproject Porthos en de vele plannen om het gebruik van waterstof in de haven aan te jagen. Volgens hem zijn juist bedrijven er goed in alle verduurzamingsopgaves uit te voeren. "Dus als een bedrijf zegt, we hebben elektriciteit, vergunningen of een pijpleiding nodig, dan moet je daar als overheid op zeggen: dat gaan we doen."

Castelein benadrukte dat het Havenbedrijf Rotterdam en veel ondernemers in het havengebied hebben beloofd te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, waarvoor in 2030 de helft minder broeikasgassen de lucht in mogen dan in 1990. De haven van Rotterdam zit nu op zo’n 16 à 20 procent minder.

Vertrouwen in verduurzamingsopdracht

Maar uiteindelijk verwacht hij dat het havengebied, waar veel olie- en chemiebedrijven zitten, een groot deel van de hele verduurzamingsopdracht van Nederland voor zijn rekening kan nemen. "Geen enkel ander industrieel complex is zo goed gepositioneerd om de energietransitie waar te maken. Wij kunnen 40 procent van de klimaatdoelen voor Nederland in Rotterdam afleveren. Als we ons richten op het uitvoeren van die doelen, kunnen we de rest wat ademruimte geven."

15 juli '25 (11:15)

Burgervlotbrug in Noord-Holland weer in gebruik

Sinds vrijdagavond 11 juli 2025 is de Burgervlotbrug weer in gebruik. De herstelwerkzaamheden en de montage van de vlotbrug op locatie zijn afgerond en de brug is uitgebreid getest. De brugbedieningscentrale in Heerhugowaard kan de brug weer bedienen. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

15 juli '25 ( 9:18)

Leerlingen RGO Beroepscampus helpen circulaire kunststofschepen ontwikkelen

Scheepsbouwbedrijf Padmos heeft RGO Beroepscampus gevraagd mee te werken aan een innovatief demonstratieproject waarin circulaire kunststofschepen worden ontwikkeld. Met onder meer een leverancier van kunststoffen en een mosselvisserijbedrijf werkt de in Middelharnis gevestigde onderwijsinstelling samen aan dit project voor de provincie Zeeland. Dat meldt Eilandennieuws.nl.

14 juli '25 (13:03)

Coenbrug voorlopig nog niet bediend voor hoge scheepvaart

De Coenbrug in de A8 bij Zaanstad zou vrijdag 11 juli 2025 (voor het eerst sinds mei 2021) weer bediend gaan worden voor de hoge scheepvaart. Bij de laatste tests is echter een technisch probleem geconstateerd in het gebruikte materiaal van de veerbuffer. Dat meldt Rijkswaterstaat.

11 juli '25 (15:04)

Tepsa neemt terminal van Global Energy Storage over

Tepsa, een onafhankelijke exploitant van opslagterminals voor vloeibare bulkgoederen, heeft een terminal in de Europoort overgenomen van Global Energy Storage (GES). Deze terminal beschikt over een opslagcapaciteit van 212.000 m³ en circa 18 hectare aan ontwikkelbare grond. De locatie biedt diepzee toegang en is aangesloten op spoor- en pijpleidingnetwerken. Dat meldt Port of Rotterdam.

11 juli '25 (11:59)

Vrouw op boot trekt pistool bij ruzie met voorbijganger

Een vrouw op een boot op de Nieuwe Meer in Amsterdam Nieuw-West heeft donderdagmiddag een pistool getrokken. Ze had ruzie met een passagier van een andere boot en begon diegene te bedreigen. Inmiddels heeft de politie de vrouw aangehouden en meegenomen. Nu blijkt dat het helemaal niet om een echt pistool ging. Dit meldt de Telegraaf.

11 juli '25 ( 8:05)

Provincie Noord-Holland gaat zelf weer sluizen en bruggen bedienen

De provincie Noord-Holland neemt de bediening, planning en sturing van al haar bruggen en sluizen per 1 november 2025 weer in eigen hand. Sinds 2020 is dit al het geval voor de bediening van bruggen en sluizen op afstand. Vanaf 1 november is het provinciepersoneel ook op de bedienhuisjes van bruggen, pontjes en sluizen te vinden. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

10 juli '25 ( 3:25)

Mogelijk goederenoverslag bij Hoek van Holland via water en spoor

De provincie Zuid-Holland onderzoekt of bij Hoek van Holland een terminal kan worden gebouwd voor de overslag van onder meer groente, fruit en bloemen via het water en het spoor. De Provinciale Staten hebben hiervoor 150.000 euro uitgetrokken. Twee keer per dag vaart tussen Hoek van Holland en de Engelse havenstad Harwich een boot met vrachtwagens.

09 juli '25 (15:20)

Tientallen kilo's cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

De douane heeft dinsdag 92 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van ruim 2 miljoen euro. De drugs werden gevonden in twee containers die op hetzelfde schip stonden. De partij is inmiddels vernietigd.

09 juli '25 (14:04)

Honderden miljoenen overheidssteun voor scheepsbouwer Damen

Scheepsbouwer Damen Naval krijgt 270 miljoen euro aan overheidsgelden om ernstige financiële problemen te voorkomen. Het bedrijf kampt met vertraging bij de bouw van zes Duitse fregatten in opdracht van de Duitse marine. Bij het niet halen van de gestelde deadlines, betaalt de opdrachtgever niet. Het project moet zo’n 7 miljard euro opleveren. Damen Naval heeft ook een Nederlandse Defensie-opdrachten lopen en daarom is het belangrijk dat het bedrijf niet omvalt. Dit meldt NOS.

08 juli '25 (14:01)

Schipper watertaxi kan zich ongeluk niet herinneren

De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.