Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam: verduurzaming gebeurt ook zonder extra regels

Door ANP
schedule 5 min
Haven Rotterdam: verduurzaming gebeurt ook zonder extra regels
Bedrijven in de haven van Rotterdam hebben voldoende plannen en voornemens om te verduurzamen en willen die vooral uitvoeren. De overheid zou daarom niet met extra regels moeten komen voor de overgang naar schoner energieverbruik, maar deze partijen bijstaan met de uitvoering van alle investeringen in duurzaamheid. Die boodschap hadden topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam en Victor van der Chijs van Deltalinqs, het ondernemersnetwerk van het havengebied, op een congres.

Volgens Van der Chijs was er bij bedrijven die hij sprak "behoorlijk wat chagrijn" over een interdepartementaal rapport van ministeries over het klimaatbeleid, tot stand gekomen onder leiding van AFM-baas Laura van Geest. De commissie stelde onder andere dat er meer regels en heffingen nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. "Ik zie daarin de reflex dat als klimaatdoelen niet worden gehaald, het wel aan het beleid zal liggen. Maar de uitvoering is nu veel belangrijker dan nieuwe regeltjes verzinnen", zei hij tijdens het Havencongres Rotterdam van Management Producties.

Voorbeelden zijn het sneller verlenen van vergunningen en het snel aanleggen van voldoende aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk, waar nu nog grote krapte is. Veel ondernemers hebben last van vertragingen bij het verkrijgen van een elektriciteitsaansluiting, wist Van der Chijs.

Klimaatdoelen 2030

"De plannen zijn er, dus ga dan geen nieuw beleid maken", vulde Allard Castelein aan, die daarbij onder andere wijst op het CO2-opslagproject Porthos en de vele plannen om het gebruik van waterstof in de haven aan te jagen. Volgens hem zijn juist bedrijven er goed in alle verduurzamingsopgaves uit te voeren. "Dus als een bedrijf zegt, we hebben elektriciteit, vergunningen of een pijpleiding nodig, dan moet je daar als overheid op zeggen: dat gaan we doen."

Castelein benadrukte dat het Havenbedrijf Rotterdam en veel ondernemers in het havengebied hebben beloofd te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, waarvoor in 2030 de helft minder broeikasgassen de lucht in mogen dan in 1990. De haven van Rotterdam zit nu op zo’n 16 à 20 procent minder.

Vertrouwen in verduurzamingsopdracht

Maar uiteindelijk verwacht hij dat het havengebied, waar veel olie- en chemiebedrijven zitten, een groot deel van de hele verduurzamingsopdracht van Nederland voor zijn rekening kan nemen. "Geen enkel ander industrieel complex is zo goed gepositioneerd om de energietransitie waar te maken. Wij kunnen 40 procent van de klimaatdoelen voor Nederland in Rotterdam afleveren. Als we ons richten op het uitvoeren van die doelen, kunnen we de rest wat ademruimte geven."

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

26 mei '23 ( 9:51)

A0-emissielabel voor eerste binnenvaartschip dat op waterstof vaart

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft donderdag het eerste A0-emissielabel uitgereikt aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart. Het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) liet het schip de MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Dit meldt Rijksoverheid. 

24 mei '23 ( 7:52)

Douane vindt ruim 700 kilo cocaïne in lading bananen in haven Vlissingen

De douane heeft dinsdagmiddag in de haven van Vlissingen 708 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen. De drugs werden aangetroffen tijdens een reguliere controle en hebben volgens een woordvoerder een straatwaarde van ruim 53 miljoen euro. Het gaat om een voor Zeeuwse begrippen grote vangst, meldt de woordvoerder.

23 mei '23 ( 9:17)

Lijst van scheepsmotoren opgesteld die in aanmerking komen voor EIA

BOVAG Energiesystemen en Revisiebedrijven heeft, in nauwe samenwerking met RVO, een actuele lijst opgesteld van scheepsmotoren die in aanmerking komen voor de EnergieInvesteringsAftrek (EIA). Dat scheelt de aanvrager de nodige administratieve rompslomp en dus tijd. Dit meldt BOVAG.

23 mei '23 ( 8:00)

Werk gemaakt van uitbreiding walstroom in zeehavens

Het ministerie van Infrastructuur trekt de komende jaren 140 miljoen euro uit om te helpen walstroominstallaties in zeehavens te realiseren. Daar wordt vanuit het klimaatfonds nog eens 40 miljoen euro aan toegevoegd. Door aangemeerde schepen de gelegenheid te bieden om ‘aan de stekker’ te liggen, hoeven vervuilende dieselgeneratoren op de schepen niet te draaien en wordt er ook minder geluidsoverlast veroorzaakt. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag een intentieovereenkomst met de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) ondertekend, waarin de publiek-private afspraken over de uitrol van walstroom zijn vastgelegd. Dit meldt Rijksoverheid. 

23 mei '23 ( 8:00)

Piet S. was volgens OM 'op jacht' naar meer transportlijnen voor drugs

00Piet S. was tot zijn arrestatie erg druk met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden, denkt het Openbaar Ministerie op basis van ontsleutelde berichten. Hij, en enkele medeverdachten, waren volgens justitie "constant bezig" met alle seinen op groen te krijgen voor de invoer van cocaïne, zo werd duidelijk tijdens dag één van het requisitoir in de rechtbank Den Haag.

19 mei '23 (13:01)

Gerenoveerde draaibrug Montfoort officieel geopend

De renovatie van de draaibrug in Montfoort heeft een halfjaar geduurd. Wethouder Kees van Dalen van de gemeente Montfoort en Cees Henk Oostinga van Rijkswaterstaat hebben dinsdag 16 mei 2023 de brug officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van omwonenden en andere belangstellenden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 mei '23 ( 8:22)

Douane onderschept 450 kilo cocaïne in haven Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 450 kilo cocaïne onderschept. De pakketten drugs, met een straatwaarde van bijna 34 miljoen euro, zaten verstopt in een container met geconserveerd fruit uit Guatemala, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

19 mei '23 ( 6:22)

Recreatievaarders vinden gedrag andere pleziervaarders meest storend

Recreatievaarders ergeren zich op het water het meest aan het gedrag van andere pleziervaarders. Alcoholgebruik aan boord, te hard varen, voorkruipen bij een sluis en gebrek aan kennis van vaarregels worden veel genoemd als reden voor ergernissen op het water. Dat staat in een belevingsonderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren. Rijkswaterstaat gaat de vaarregels deze zomer nog eens extra goed uitleggen, aldus een woordvoerster.

19 mei '23 ( 6:07)

Brandweer en KNRM redden 25 opvarenden van zeilschip bij Vlieland

De brandweer en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben donderdagavond 25 opvarenden gered van een zeilschip dat dreigde te zinken voor de kust van Vlieland. De brandweer heeft geholpen de boot varende te houden. Inmiddels is een lek gedicht en het schip stabiel, laat een woordvoerster van de brandweer rond 00.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag weten. De brandweer is vertrokken en de tweekoppige bemanning voert nog werkzaamheden uit