Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam: verduurzaming gebeurt ook zonder extra regels

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Haven Rotterdam: verduurzaming gebeurt ook zonder extra regels
Bedrijven in de haven van Rotterdam hebben voldoende plannen en voornemens om te verduurzamen en willen die vooral uitvoeren. De overheid zou daarom niet met extra regels moeten komen voor de overgang naar schoner energieverbruik, maar deze partijen bijstaan met de uitvoering van alle investeringen in duurzaamheid. Die boodschap hadden topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam en Victor van der Chijs van Deltalinqs, het ondernemersnetwerk van het havengebied, op een congres.

Volgens Van der Chijs was er bij bedrijven die hij sprak "behoorlijk wat chagrijn" over een interdepartementaal rapport van ministeries over het klimaatbeleid, tot stand gekomen onder leiding van AFM-baas Laura van Geest. De commissie stelde onder andere dat er meer regels en heffingen nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. "Ik zie daarin de reflex dat als klimaatdoelen niet worden gehaald, het wel aan het beleid zal liggen. Maar de uitvoering is nu veel belangrijker dan nieuwe regeltjes verzinnen", zei hij tijdens het Havencongres Rotterdam van Management Producties.

Voorbeelden zijn het sneller verlenen van vergunningen en het snel aanleggen van voldoende aansluitingen op het elektriciteitsnetwerk, waar nu nog grote krapte is. Veel ondernemers hebben last van vertragingen bij het verkrijgen van een elektriciteitsaansluiting, wist Van der Chijs.

Klimaatdoelen 2030

"De plannen zijn er, dus ga dan geen nieuw beleid maken", vulde Allard Castelein aan, die daarbij onder andere wijst op het CO2-opslagproject Porthos en de vele plannen om het gebruik van waterstof in de haven aan te jagen. Volgens hem zijn juist bedrijven er goed in alle verduurzamingsopgaves uit te voeren. "Dus als een bedrijf zegt, we hebben elektriciteit, vergunningen of een pijpleiding nodig, dan moet je daar als overheid op zeggen: dat gaan we doen."

Castelein benadrukte dat het Havenbedrijf Rotterdam en veel ondernemers in het havengebied hebben beloofd te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, waarvoor in 2030 de helft minder broeikasgassen de lucht in mogen dan in 1990. De haven van Rotterdam zit nu op zo’n 16 à 20 procent minder.

Vertrouwen in verduurzamingsopdracht

Maar uiteindelijk verwacht hij dat het havengebied, waar veel olie- en chemiebedrijven zitten, een groot deel van de hele verduurzamingsopdracht van Nederland voor zijn rekening kan nemen. "Geen enkel ander industrieel complex is zo goed gepositioneerd om de energietransitie waar te maken. Wij kunnen 40 procent van de klimaatdoelen voor Nederland in Rotterdam afleveren. Als we ons richten op het uitvoeren van die doelen, kunnen we de rest wat ademruimte geven."

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.

25 juni '24 ( 9:04)

Geslaagde test bij noodaanlanding veerhaven Den Helder

Samen met Rijkswaterstaat heeft veerdienst TESO de noodaanlanding op het marineterrein van Den Helder getest en aangepast. Daardoor kunnen in het geval van een calamiteit in de reguliere veerhaven de veerboten van TESO blijven varen. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

24 juni '24 (20:00)

Brussel wil Nederlandse vissers helpen met quota voor tong

Er is goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken.

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.