Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol stappen naar de rechter vanwege 5G-frequenties

Door ANP
schedule 5 min
Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol stappen naar de rechter vanwege 5G-frequenties
Het Havenbedrijf Rotterdam is het niet eens met de manier waarop de regering 5G-frequenties wil veilen en stapt naar de rechter. Als groot internationaal vervoersknooppunt vindt de haven het belangrijk een deel van de ruimte in het spectrum voor zeer snel internet te bemachtigen, maar dit zou met de huidige opzet onzeker worden. Ook Schiphol stapt om die reden naar de rechter.

De overheid wil dit jaar 5G-ruimte veilen in de frequentieband van 3,5 Gigahertz, die geschikt is voor zeer snelle verbindingen over kortere afstanden van maximaal enkele honderden meters. De haven en het vliegveld vinden elk dat ze ruimte binnen dit spectrum moeten hebben om verder te kunnen digitaliseren en innoveren, door bijvoorbeeld meer processen te automatiseren.

Coördinatie bij verdeling 

Maar bij de veiling geldt het principe van wie het eerst komt, het eerst maalt, terwijl de 5G-ruimte schaars is. Het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol vrezen daarom mis te grijpen. Ze willen daarom meer coördinatie bij de verdeling van frequenties. Schiphol wil het liefst ook een stem in het verdelen van de frequenties onder andere bedrijven op en rond de luchthaven.

"Het huidig Nationaal Frequentieplan maakt het onmogelijk voor Schiphol om te blijven voldoen aan de hoge eisen van digitalisering, automatisering en verduurzaming. Er is bijvoorbeeld 5G-ruimte nodig voor het automatiseren van processen in de bagagekelder en op het platform", stelt een woordvoerder van de luchthaven.

Autonoom varende schepen 

De haven van Rotterdam vreest ook voor slechtere kwaliteit van de frequenties die voor andere partijen dan mobiele providers zijn gereserveerd. Dat zou voor meer storingen kunnen zorgen. Ze legt uit dat de snelle verbindingen nodig zijn voor de ontwikkeling van autonoom varende schepen. Maar 5G helpt ook om data te verwerken van alle sensoren die in de haven zijn geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de kademuren om trekkrachten van aangemeerde schepen te meten.

Het is nog niet bekend wanneer de bodemprocedures, waar het Financieele Dagblad eerder over berichtte, beginnen. Schiphol en de Rotterdamse haven tekenen elk hun eigen beroep aan tegen de plannen van het ministerie van Economische Zaken.

Door: ANP 

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

26 mei '23 ( 9:51)

A0-emissielabel voor eerste binnenvaartschip dat op waterstof vaart

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft donderdag het eerste A0-emissielabel uitgereikt aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart. Het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) liet het schip de MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Dit meldt Rijksoverheid. 

24 mei '23 ( 7:52)

Douane vindt ruim 700 kilo cocaïne in lading bananen in haven Vlissingen

De douane heeft dinsdagmiddag in de haven van Vlissingen 708 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen. De drugs werden aangetroffen tijdens een reguliere controle en hebben volgens een woordvoerder een straatwaarde van ruim 53 miljoen euro. Het gaat om een voor Zeeuwse begrippen grote vangst, meldt de woordvoerder.

23 mei '23 ( 9:17)

Lijst van scheepsmotoren opgesteld die in aanmerking komen voor EIA

BOVAG Energiesystemen en Revisiebedrijven heeft, in nauwe samenwerking met RVO, een actuele lijst opgesteld van scheepsmotoren die in aanmerking komen voor de EnergieInvesteringsAftrek (EIA). Dat scheelt de aanvrager de nodige administratieve rompslomp en dus tijd. Dit meldt BOVAG.

23 mei '23 ( 8:00)

Werk gemaakt van uitbreiding walstroom in zeehavens

Het ministerie van Infrastructuur trekt de komende jaren 140 miljoen euro uit om te helpen walstroominstallaties in zeehavens te realiseren. Daar wordt vanuit het klimaatfonds nog eens 40 miljoen euro aan toegevoegd. Door aangemeerde schepen de gelegenheid te bieden om ‘aan de stekker’ te liggen, hoeven vervuilende dieselgeneratoren op de schepen niet te draaien en wordt er ook minder geluidsoverlast veroorzaakt. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag een intentieovereenkomst met de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) ondertekend, waarin de publiek-private afspraken over de uitrol van walstroom zijn vastgelegd. Dit meldt Rijksoverheid. 

23 mei '23 ( 8:00)

Piet S. was volgens OM 'op jacht' naar meer transportlijnen voor drugs

00Piet S. was tot zijn arrestatie erg druk met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden, denkt het Openbaar Ministerie op basis van ontsleutelde berichten. Hij, en enkele medeverdachten, waren volgens justitie "constant bezig" met alle seinen op groen te krijgen voor de invoer van cocaïne, zo werd duidelijk tijdens dag één van het requisitoir in de rechtbank Den Haag.

19 mei '23 (13:01)

Gerenoveerde draaibrug Montfoort officieel geopend

De renovatie van de draaibrug in Montfoort heeft een halfjaar geduurd. Wethouder Kees van Dalen van de gemeente Montfoort en Cees Henk Oostinga van Rijkswaterstaat hebben dinsdag 16 mei 2023 de brug officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van omwonenden en andere belangstellenden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 mei '23 ( 8:22)

Douane onderschept 450 kilo cocaïne in haven Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 450 kilo cocaïne onderschept. De pakketten drugs, met een straatwaarde van bijna 34 miljoen euro, zaten verstopt in een container met geconserveerd fruit uit Guatemala, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

19 mei '23 ( 6:22)

Recreatievaarders vinden gedrag andere pleziervaarders meest storend

Recreatievaarders ergeren zich op het water het meest aan het gedrag van andere pleziervaarders. Alcoholgebruik aan boord, te hard varen, voorkruipen bij een sluis en gebrek aan kennis van vaarregels worden veel genoemd als reden voor ergernissen op het water. Dat staat in een belevingsonderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren. Rijkswaterstaat gaat de vaarregels deze zomer nog eens extra goed uitleggen, aldus een woordvoerster.

19 mei '23 ( 6:07)

Brandweer en KNRM redden 25 opvarenden van zeilschip bij Vlieland

De brandweer en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben donderdagavond 25 opvarenden gered van een zeilschip dat dreigde te zinken voor de kust van Vlieland. De brandweer heeft geholpen de boot varende te houden. Inmiddels is een lek gedicht en het schip stabiel, laat een woordvoerster van de brandweer rond 00.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag weten. De brandweer is vertrokken en de tweekoppige bemanning voert nog werkzaamheden uit