Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rondvaartrederijen verliezen rechtszaak en krijgen geen schadevergoeding van Amsterdam

Door Milan Bos
schedule 3 min
location_on [xx]km
Rondvaartrederijen verliezen rechtzaak en krijgen geen schadevergoeding van Amsterdam
De gemeente Amsterdam hoeft de Amsterdamse rondvaartrederijen Blue Boat en Amsterdam Canal Cruises geen schadevergoeding te betalen voor het voor niets inbouwen van schonere motoren. De twee bedrijven, behorend tot hetzelfde concern, hadden daarover een zaak aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam.

De aanleiding van het geschil stamt al uit 2013-2014. Om het grote aanbod aan rondvaartboten te beteugelen kondigde de gemeente toen een wijziging van het vergunningstelsel op de Amsterdamse grachten aan. Om kans te maken ook na 2020 op de grachten te mogen varen, besloten de rederijen enkele grote rondvaartboten (langer dan 14 meter) te voorzien van motoren met een lagere emissie. Deze Fase IIIB-motoren vervingen courante motoren die nog niet waren afgeschreven.

Afgeschaft

Naderhand wijzigde het college het vergunningstelsel zodanig dat het al dan niet varen met een Fase IIIB-motor geen criterium meer vormde voor een vergunning. Blue Boat en Amsterdam Canal Cruises voelden zich behoorlijk bekocht, gezien de forse investering voor regelgeving die naderhand niet werd ingevoerd. Via de rechtbank probeerden zij in augustus 2022 hun schade op de gemeente te verhalen. Ze vorderden een schadevergoeding van 754.424,09 euro.

De rechter had veel woorden nodig en een uitgebreide redenering. Maar het oordeel kwam erop neer dat de rederijen geen recht hebben op schadevergoeding door de gemeente. De rechter vindt dat de belangen van de gemeente in dit geval uitstijgen boven die van de rederijen.

Voor de rederijen heeft de uitspraak niet alleen als gevolg dat ze hun schade niet kunnen verhalen. Ze moeten ook de proceskosten van de gemeente betalen, een bedrag van ruim 12.500 euro. Ze kunnen nog wel tegen de uitspraak in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.