Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De reders moeten de komende jaren stapsgewijs steeds verder hun uitstoot verminderen, voor duurzamere alternatieven kiezen en energiebesparende maatregelen aan boord treffen. Grote cargo- en passagiersschepen moeten vanaf 2030 aan de stekker wanneer zij langer dan twee uur aan de kade liggen, tenzij het schip al gebruik maakt van een schone brandstof.
Overgangsperiode
Er komt een overgangsperiode waarin reders nog gebruik kunnen maken van LNG en de duurzamere bio- en synthetische varianten, tot schone brandstoffen als waterstof, methanol en ammonia op grote schaal beschikbaar zullen zijn.
Europarlementariër en mede-onderhandelaar Caroline Nagtegaal (VVD) is "heel blij" met de deal die volgens haar een routekaart is naar schoner maritiem transport. "Door gebruik te maken van walstroom en schone brandstoffen kunnen emissies in de havens worden gereduceerd. Daarnaast blijft een grote rol weggelegd voor (bio- en synthetische) LNG in de transitiefase die de sector nodig heeft om het emissievrije eindstation in 2050 te bereiken," zegt ze.