Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Door Milan Bos
schedule 3 min
Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

De bouwactiviteiten op zee zijn nodig, maar moeten "niet gepaard gaan met grotere veiligheidsrisico’s", stelt de toezichthouder. "Er komen meer en meer vaarbewegingen rondom en binnen windparken. Ook het gebruik van windparken voor bijvoorbeeld het kweken van voedsel op zee, zoals zeewier, oesters of mosselen zorgt ervoor dat er veel nieuwe risico’s bij komen", stelt het SodM vast. Daarbij is er meer activiteit op de Noordzee van olie- en gasbedrijven.

De toezichthouder wijst in het rapport ook op de toename van het aantal incidenten met gas in de afgelopen jaren. "Door de krappe arbeidsmarkt moeten netbeheerders steeds meer werk uitbesteden aan aannemers, en meer tijdelijk personeel inhuren. Dit kan de veiligheid in gedrang brengen", concludeert het SodM. De toezichthouder gaat "ongewenst gedrag" en de oorzaken van gasexplosies dit jaar verder onderzoeken.

Gasexplosie

De organisatie gaf onlangs al aan dat een gasexplosie in Zoetermeer in februari vorig jaar kon ontstaan doordat netbeheerder Stedin zijn zaken niet goed op orde had. Drie mensen raakten toen zwaargewond.

Het SodM gaat ook toezien op de veiligheid van experimenten met waterstof voor de verwarming van huizen in woonwijken. "Doel is de veiligheid te borgen, zodat bewoners en omwonenden met recht vertrouwen hebben in waterstof als energiedrager", aldus de instantie.

Door: ANP

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

26 mei '23 ( 9:51)

A0-emissielabel voor eerste binnenvaartschip dat op waterstof vaart

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft donderdag het eerste A0-emissielabel uitgereikt aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart. Het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) liet het schip de MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Dit meldt Rijksoverheid. 

24 mei '23 ( 7:52)

Douane vindt ruim 700 kilo cocaïne in lading bananen in haven Vlissingen

De douane heeft dinsdagmiddag in de haven van Vlissingen 708 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen. De drugs werden aangetroffen tijdens een reguliere controle en hebben volgens een woordvoerder een straatwaarde van ruim 53 miljoen euro. Het gaat om een voor Zeeuwse begrippen grote vangst, meldt de woordvoerder.

23 mei '23 ( 9:17)

Lijst van scheepsmotoren opgesteld die in aanmerking komen voor EIA

BOVAG Energiesystemen en Revisiebedrijven heeft, in nauwe samenwerking met RVO, een actuele lijst opgesteld van scheepsmotoren die in aanmerking komen voor de EnergieInvesteringsAftrek (EIA). Dat scheelt de aanvrager de nodige administratieve rompslomp en dus tijd. Dit meldt BOVAG.

23 mei '23 ( 8:00)

Werk gemaakt van uitbreiding walstroom in zeehavens

Het ministerie van Infrastructuur trekt de komende jaren 140 miljoen euro uit om te helpen walstroominstallaties in zeehavens te realiseren. Daar wordt vanuit het klimaatfonds nog eens 40 miljoen euro aan toegevoegd. Door aangemeerde schepen de gelegenheid te bieden om ‘aan de stekker’ te liggen, hoeven vervuilende dieselgeneratoren op de schepen niet te draaien en wordt er ook minder geluidsoverlast veroorzaakt. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag een intentieovereenkomst met de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) ondertekend, waarin de publiek-private afspraken over de uitrol van walstroom zijn vastgelegd. Dit meldt Rijksoverheid. 

23 mei '23 ( 8:00)

Piet S. was volgens OM 'op jacht' naar meer transportlijnen voor drugs

00Piet S. was tot zijn arrestatie erg druk met het verkennen en opzetten van nieuwe transportlijnen waarover drugs vervoerd konden worden, denkt het Openbaar Ministerie op basis van ontsleutelde berichten. Hij, en enkele medeverdachten, waren volgens justitie "constant bezig" met alle seinen op groen te krijgen voor de invoer van cocaïne, zo werd duidelijk tijdens dag één van het requisitoir in de rechtbank Den Haag.

19 mei '23 (13:01)

Gerenoveerde draaibrug Montfoort officieel geopend

De renovatie van de draaibrug in Montfoort heeft een halfjaar geduurd. Wethouder Kees van Dalen van de gemeente Montfoort en Cees Henk Oostinga van Rijkswaterstaat hebben dinsdag 16 mei 2023 de brug officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van omwonenden en andere belangstellenden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 mei '23 ( 8:22)

Douane onderschept 450 kilo cocaïne in haven Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 450 kilo cocaïne onderschept. De pakketten drugs, met een straatwaarde van bijna 34 miljoen euro, zaten verstopt in een container met geconserveerd fruit uit Guatemala, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

19 mei '23 ( 6:22)

Recreatievaarders vinden gedrag andere pleziervaarders meest storend

Recreatievaarders ergeren zich op het water het meest aan het gedrag van andere pleziervaarders. Alcoholgebruik aan boord, te hard varen, voorkruipen bij een sluis en gebrek aan kennis van vaarregels worden veel genoemd als reden voor ergernissen op het water. Dat staat in een belevingsonderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren. Rijkswaterstaat gaat de vaarregels deze zomer nog eens extra goed uitleggen, aldus een woordvoerster.

19 mei '23 ( 6:07)

Brandweer en KNRM redden 25 opvarenden van zeilschip bij Vlieland

De brandweer en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben donderdagavond 25 opvarenden gered van een zeilschip dat dreigde te zinken voor de kust van Vlieland. De brandweer heeft geholpen de boot varende te houden. Inmiddels is een lek gedicht en het schip stabiel, laat een woordvoerster van de brandweer rond 00.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag weten. De brandweer is vertrokken en de tweekoppige bemanning voert nog werkzaamheden uit