In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Door Johanne Levinsky
2 min
Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

Volgens projectleider Vincent van der Vlies worden in de toekomst megatonnen aan giftige ammoniak vervoerd door duizenden schepen en treinen. Op dit moment vervoeren jaarlijks zo’n 2.000 treinwagons en 250 schepen ammoniak. Hoewel het vervoer ervan veilig is, gaat het om zulke grote hoeveelheden van een zeer giftige stof, dat de consequenties heel groot kunnen zijn als er iets misgaat.  

Vervoer via het spoor ontmoedigd

Sinds 2004 wordt transport van ammoniak via het spoor al ontmoedigd vanwege de grote veiligheidsrisico’s. "Toen we bezig waren met het onderzoek hadden we op een gegeven moment de nodige verbazing over de hoeveelheden die op ons af kunnen gaan komen. Met deze omvang zal het huidige beleid onhoudbaar worden", aldus de onderzoekers die daarom pleiten voor tijdige actie van de overheid. Een voorbeeld van veilig transport zou een nieuw stelsel van buisleidingen kunnen zijn. Maar de bouw daarvan duurt jaren, dus moet daar nu al over nagedacht worden.