Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Omzetstijging transportsector vierde kwartaal minder groot

Door Nationale Transportgids
schedule 6 min
Omzetstijging transportsector vierde kwartaal minder groot
De omzet van de transportsector was in het vierde kwartaal van 2022 11,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. In alle deelmarkten was er een omzettoename. De stijging is echter minder groot dan in voorgaande kwartalen. Dit wordt veroorzaakt doordat in meerdere deelmarkten de stijging minder hoog is. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het vierde kwartaal van 2022 was de omzet van de luchtvaartsector 34,3 procent hoger dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2021 waren er nog coronamaatregelen van kracht die een jaar later weggevallen waren waardoor er meer passagiers vervoerd konden worden in vergelijking met een jaar eerder.

De stijging van de omzet van de luchtvaartsector is minder sterk dan voorgaande kwartalen, toen de omzet vergeleken met een jaar eerder nog met 69,8 procent (derde kwartaal) en 123,7 procent (tweede kwartaal) toenam. Deze afnemende trend is ook terug te zien bij het aantal passagiers- en goederenvluchten vanaf Nederlandse luchthavens.

Omzetstijging van de laad- en losactiviteiten en zee- en kustvaart neemt af

In de laad- en losactiviteiten en zee- en kustvaart is de omzetstijging afgenomen. In het vierde kwartaal van 2022 was de omzet in de laad- en losactiviteiten 5,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. In het derde kwartaal was er nog een omzetstijging van 18,6 procent.

De omzetcijfers van het zeevervoer vlakten in het vierde kwartaal mede af omdat de prijzen van de zeevaart minder hard stegen dan in de kwartalen daarvoor. Het laatste kwartaal nam de omzet van het zeevervoer met 15,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Verwachtingen voor de transportsector

In het vierde kwartaal van 2022 verwacht bijna 56 procent van de ondernemers in de transportsector dat de omzet in het eerste kwartaal van 2023 gelijk blijft, 16 procent denkt dat deze stijgt. Iets meer dan 28 procent rekent erop dat de omzet gaat dalen.

Bij het goederenvervoer per spoor verwacht meer dan 80 procent van de ondernemers dat hun omzet zal toenemen in het eerste kwartaal van 2023. Bij de post - en koeriersdiensten denkt 81 procent van de ondernemers juist minder omzet gaan te behalen. Dit kan gedeeltelijk verklaard worden door de daling van onlinebestellingen door consumenten sinds het opheffen van de meeste coronamaatregelen. Dit is ook terug te zien in dalende internetverkopen. Bij postorderbedrijven en webwinkels was er in het vierde kwartaal een omzetdaling van 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

35,8 procent van de transportbedrijven verwacht dat de prijzen komend kwartaal gelijk blijven. 62,1 procent verwacht dat de prijzen stijgen en 2,1 procent denkt dat de prijzen gaan dalen.

27 maart '23 ( 9:22)

Weer drugsuithalers opgepakt in Rotterdamse haven

De douane heeft vrijdag en zaterdag in totaal acht uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, meldt de politie.

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.