Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis boekt meer winst in 2022

Door ANP
schedule 3 min
Boskalis boekt meer winst in 2022
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft 2022 afgesloten met een flink hogere omzet en winst. Ook heeft de onderneming voor een recordbedrag aan orders op de plank liggen. Het bedrijf merkt daarbij op dat het voor 75 procent om duurzame energieprojecten gaat. De orderportefeuille vormt volgens Boskalis een solide basis voor 2023 en de jaren daarna.

Het afgelopen jaar waren de grote baggerschepen van Boskalis vooral druk met projecten in Singapore en de Filipijnen. In 2022 werd ook gestart met de landontwikkeling voor de nieuwe internationale luchthaven van Manilla. De omzet nam vorig jaar toe met 21 procent tot 3,6 miljard euro. De nettowinst steeg met bijna 60 procent tot 241 miljoen euro.

De orderportefeuille kwam eind december uit op een recordniveau van 6,1 miljard euro. De toename in de portefeuille vond voornamelijk plaats bij het onderdeel Offshore Energy, mede als gevolg van het verwerven van een aantal offshore windprojecten in de Verenigde Staten. In januari kondigde Boskalis nog aan voor de kust van de VS mee te werken aan zijn honderdste windpark op zee in tien jaar tijd.

Offshore windparken

Volgens topman Peter Berdowski is Boskalis in het afgelopen decennium betrokken geweest bij de realisatie van bijna de helft van alle offshore windparken wereldwijd. Ook sprak de topman van een bijzonder jaar voor het bedrijf. Zo moest Boskalis vanwege de Russische invasie van Oekraïne halsoverkop de werkzaamheden in Rusland staken en de medewerkers in veiligheid brengen. Ook werd Boskalis vorig jaar door grootaandeelhouder HAL van de beurs gehaald.

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.

15 maart '23 ( 9:10)

Scheepswerf IHC verkoopt funderingenmaker om schulden te verlagen

Scheepsbouwer IHC heeft de verkoop van zijn dochterbedrijf voor funderingen afgerond. Investeerder HAL neemt dit bedrijf, IQIP genaamd, over voor een niet openbaar gemaakt bedrag. De opbrengst gebruikt IHC om de eigen schulden te verlagen.