Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Walstroomsubsidie zet in de rug voor verduurzaming scheepvaart en havens

Door Nationale Transportgids
schedule 6 min
Walstroomsubsidie zet in de rug voor verduurzaming scheepvaart en havens
Op negen locaties in Nederland komt de komende jaren walstroom beschikbaar voor aangemeerde schepen. Via de Tijdelijke subsidieregeling walstroom zeeschepen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is tot dusver 15 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de maritieme sector voor de realisatie van deze installaties. Eind dit jaar kunnen de eerste schepen al aan de stekker. Dit meldt Rijksoverheid.

Walstroom wordt op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar en daardoor kunnen steeds meer schepen ‘aan de stekker’. Als de aangemeerde schepen hun generatoren kunnen uitzetten levert dat veel voordelen op.

“Een schip dat is aangesloten op walstroom stoot vrijwel geen CO2, stikstof en fijnstof uit, en produceert ook nog eens veel minder geluid. Dat is winst voor de omgeving, en de mensen die daar wonen of werken”, aldus minister Mark Harbers.

Wat is walstroom en wat levert het op?

Een schip dat aan de kade ligt, verbruikt energie. Denk bijvoorbeeld aan eventuele kranen op het dek, de verwarming of koeling van het schip en haar lading en apparatuur ten behoeve van de bemanning. Voor de opwekking van deze energie gebruiken schepen vaak generatoren die op fossiele brandstof draaien. Een duurzaam alternatief voor deze generatoren is walstroom. Het schip wordt dan aangesloten op een walstroominstallatie op de kade en kan zo de activiteiten aan boord voortzetten, maar dan schoner én stiller.

Het Rijk heeft tot dusver in twee tenders 15 miljoen euro aan subsidies toegekend. De maritieme sector zelf investeert nog eens 55 miljoen euro, waardoor er voor een totale investering van ongeveer 70 miljoen euro op negen verschillende plekken in ons land walstroominstallaties voor zeeschepen worden gerealiseerd. Daardoor kunnen roll-on-roll-off-schepen (schepen met een ‘rollende’ lading, zoals auto’s en vrachtauto’s) in Vlaardingen en offshore- en baggerschepen bij Vlissingen vanaf eind 2023 aan de walstroom en gaan cruiseschepen in Rotterdam vanaf half 2024 aan de stekker.

De geschatte CO2-reductie in Vlaardingen is circa 2.100 ton op jaarbasis. In Vlissingen verwacht Deme Group een CO2-uitstootreductie van 3.400 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met circa 960 huishoudens of 1.000 auto’s. De verwachte uitstootreductie van NOx (stikstofoxiden) in Vlissingen is 50 ton per jaar en dat is te vergelijken met de uitstoot van 42.000 auto’s.

Meer subsidiemogelijkheden voor realisatie walstroominstallaties

Walstroom speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de maritieme sector, maar vergt forse investeringen in de havens. Het Rijk blijft daarom ook in de komende jaren de realisatie van walstroominstallaties ondersteunen. Door middel van subsidies kunnen investeringsbeslissingen ten aanzien van walstroomaanbod worden vergemakkelijkt en versneld. Na de succesvolle eerste twee tenders, is op maandag 16 januari de derde tender geopend.

Door: Nationale Transportgids

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.

15 maart '23 ( 9:10)

Scheepswerf IHC verkoopt funderingenmaker om schulden te verlagen

Scheepsbouwer IHC heeft de verkoop van zijn dochterbedrijf voor funderingen afgerond. Investeerder HAL neemt dit bedrijf, IQIP genaamd, over voor een niet openbaar gemaakt bedrag. De opbrengst gebruikt IHC om de eigen schulden te verlagen.