Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis vertrekt in de nabije toekomst mogelijk uit Nederland

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Boskalis vertrekt in de nabije toekomst mogelijk uit Nederland
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vertrekt mogelijk uit Nederland. "Die kans is concreet", zei topman Peter Berdowski vrijdag in NPO Radio 1-programma Sven Op 1. "We moeten de balans nog opmaken. Die heeft voor Nederland geen forse beweging naar de positieve kant gemaakt in het afgelopen jaar."

Boskalis is wereldwijd actief met baggerwerkzaamheden, maar ook met het bergen van schepen. Zo was het bedrijf in 2021 betrokken bij het lostrekken van de in het Suezkanaal vastgelopen Ever Given.

Volgens Berdowski is het zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid om altijd na te denken wat de beste plaats is voor het bedrijf. "Dat is de afgelopen 110 jaar Nederland geweest, maar dat is niet vanzelfsprekend. We houden dat nu serieus tegen het licht." De beslissing is nog niet gevallen, maar de topman van het bedrijf uit Papendrecht is niet positief gestemd. "Laat ik zeggen: de vlag hangt halfstok, maar is nog niet gestreken."

Onzekere rechtspositie

Volgens Berdowski is Nederland geen goed land meer voor bedrijven die exporteren. Met name de aankomende wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is volgens de topman geen goede stap. "We zijn niet tegen maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar doen we ook veel aan. Maar we krijgen ook de verantwoordelijkheid voor niet nader genoemde thema's die dan voor de Nederlandse rechter getoetst kunnen worden."

Berdowski stelt dat Boskalis veel projecten in verschillende landen heeft. "Op ieder moment kan dan bij de rechter worden getoetst of wij een project mogen uitvoeren en dan kan worden gekeken naar mensenrechten of CO2-uitstoot of natuurbehoud." Hij vindt dat de rechtspositie van Boskalis te onzeker wordt.

Vergroening

De plicht van bedrijven om te vergroenen is moeilijk voor Boskalis, aldus Berdowski die erop wijst dat er voor schepen nog geen alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn. "Daar komt bovenop dat we op de uitstoot als gevolg van onze projecten worden afgerekend. En veel van onze projecten gaan om infrastructuur, die dus zorgt voor meer uitstoot." Zo werkt Boskalis onder meer aan het opspuiten van land voor een nieuwe luchthaven in de Filipijnen.

Gevraagd door presentator Sven Kockelmann of de conclusie dan niet gewoon zou moeten zijn dat Boskalis een verouderd bedrijfsmodel heeft, komt Berdowski weer terug op verhuizen. "Dat kan voor Nederland gelden, maar niet in andere landen."

Door: ANP

17 januari '23 (11:44)

Maas bereikt dinsdag hoogste punt, Rijn volgt donderdag

De Maas bereikt dinsdag aan het eind van de ochtend naar verwachting de hoogste stand. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier dan ongeveer 1350 kubieke meter water per seconde afvoert bij Sint-Pieter, onder Maastricht. Waterschap Limburg sluit een doorgang in een waterkering bij het Noord-Limburgse Arcen af, omdat de Maas buiten de oevers gaat treden. Na dinsdag zakt het waterpeil van de regenrivier sterk.

17 januari '23 (11:11)

Duizenden werknemers voor energietransitie nodig in Haven Rotterdam

De Rotterdamse haven en omliggende industrie hebben komende jaren waarschijnlijk 10.000 tot 15.000 extra mensen nodig. De bij de haven betrokken bedrijven en organisaties staan daarmee voor een enorme opgave. Op dit moment zijn er al meer dan 8000 vacatures in de Rotterdamse haven en dat aantal zal naar verwachting in de nabije toekomst nog verder stijgen, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. 

17 januari '23 ( 9:08)

Export groeit met bijna 5 procent in november

Het volume van de goederenexport was in november 4,8 procent groter dan in november 2021, meldt het CBS. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten, en transportmiddelen uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in november 0,9 procent kleiner dan in november 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari minder gunstig dan in november. Dit meldt CBS.

13 januari '23 (14:06)

Veerpontencoalitie luidt noodklok over mogelijk einde Gelderse veerboten

De provincie Gelderland heeft besloten om het Gelders Verenfonds, dat veerboten en schippers ondersteunt, niet meer aan te vullen. Het gevolg hiervan is dat veel ponten aanzienlijk duurder zullen worden, minder vaak zullen varen of misschien helemaal verdwijnen. De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling, en luiden de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

13 januari '23 ( 7:27)

Douane houdt opnieuw uithalers aan op Maasvlakte in Rotterdam

De douane heeft vrijdagochtend op de Maasvlakte opnieuw vermoedelijke uithalers aangehouden. De Zeehavenpolitie meldt dat het gaat om een 16-jarige jongen en een man van 20. De twee zijn overgedragen aan de politie.

10 januari '23 (11:29)

22-jarige man opgepakt voor valse bommelding op schip bij Vlissingen

De politie heeft dinsdagochtend een 22-jarige man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de valse bommelding op het containerschip de MSC Lorena op donderdag 22 december, voor de kust van Vlissingen.

10 januari '23 ( 9:19)

Grote terminal in aanbouw in Rotterdamse haven failliet verklaard

De nog in aanbouw zijnde HES Hartel Tank Terminal in de Rotterdamse haven is failliet verklaard door de rechter in Rotterdam. Het project van havendienstverlener HES International kampte afgelopen jaren al met een opeenstapeling van tegenslagen. Er is nu een curator aangesteld om het bankroet af te wikkelen en te kijken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart.

10 januari '23 ( 4:40)

Meerderheid drugsuithalers Rotterdamse haven zijn jonge Rotterdammers

De meerderheid van de zogeheten uithalers (mensen die drugs uit containers halen) in de Rotterdamse haven zijn jongeren die afkomstig zijn uit de havenstad zelf. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar in een interview met De Telegraaf.

10 januari '23 ( 4:32)

Totale hoeveelheid onderschepte drugs haven Rotterdam bekendgemaakt

Het Hit And Run Cargo (HARC)-team maakt bekend hoeveel drugs er vorig jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven. België brengt tegelijkertijd naar buiten hoeveel er in de Antwerpse haven in beslag is genomen.