Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis vertrekt in de nabije toekomst mogelijk uit Nederland

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Boskalis vertrekt in de nabije toekomst mogelijk uit Nederland
Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vertrekt mogelijk uit Nederland. "Die kans is concreet", zei topman Peter Berdowski vrijdag in NPO Radio 1-programma Sven Op 1. "We moeten de balans nog opmaken. Die heeft voor Nederland geen forse beweging naar de positieve kant gemaakt in het afgelopen jaar."

Boskalis is wereldwijd actief met baggerwerkzaamheden, maar ook met het bergen van schepen. Zo was het bedrijf in 2021 betrokken bij het lostrekken van de in het Suezkanaal vastgelopen Ever Given.

Volgens Berdowski is het zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid om altijd na te denken wat de beste plaats is voor het bedrijf. "Dat is de afgelopen 110 jaar Nederland geweest, maar dat is niet vanzelfsprekend. We houden dat nu serieus tegen het licht." De beslissing is nog niet gevallen, maar de topman van het bedrijf uit Papendrecht is niet positief gestemd. "Laat ik zeggen: de vlag hangt halfstok, maar is nog niet gestreken."

Onzekere rechtspositie

Volgens Berdowski is Nederland geen goed land meer voor bedrijven die exporteren. Met name de aankomende wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is volgens de topman geen goede stap. "We zijn niet tegen maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar doen we ook veel aan. Maar we krijgen ook de verantwoordelijkheid voor niet nader genoemde thema's die dan voor de Nederlandse rechter getoetst kunnen worden."

Berdowski stelt dat Boskalis veel projecten in verschillende landen heeft. "Op ieder moment kan dan bij de rechter worden getoetst of wij een project mogen uitvoeren en dan kan worden gekeken naar mensenrechten of CO2-uitstoot of natuurbehoud." Hij vindt dat de rechtspositie van Boskalis te onzeker wordt.

Vergroening

De plicht van bedrijven om te vergroenen is moeilijk voor Boskalis, aldus Berdowski die erop wijst dat er voor schepen nog geen alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn. "Daar komt bovenop dat we op de uitstoot als gevolg van onze projecten worden afgerekend. En veel van onze projecten gaan om infrastructuur, die dus zorgt voor meer uitstoot." Zo werkt Boskalis onder meer aan het opspuiten van land voor een nieuwe luchthaven in de Filipijnen.

Gevraagd door presentator Sven Kockelmann of de conclusie dan niet gewoon zou moeten zijn dat Boskalis een verouderd bedrijfsmodel heeft, komt Berdowski weer terug op verhuizen. "Dat kan voor Nederland gelden, maar niet in andere landen."

Door: ANP

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.

20 juni '24 ( 6:00)

Grootste drugsvangst van dit jaar in haven Vlissingen

De douane heeft woensdag ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland. Een man van 27 uit Middelburg is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

18 juni '24 (10:15)

Nieuwe spuisluizen Afsluitdijk later voltooid door duikongeval

Nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever zijn niet eind 2025, maar eind 2026 af. Dat schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een ongeluk in 2022 waarbij een duiker om het leven kwam.

18 juni '24 ( 9:01)

Wilhelminasluis bij Andel halfjaar gestremd

Vanwege een technisch defect aan de tandwielen van de oostelijke Waaldeur is de Wilhelminasluis bij Andel sinds vrijdag 7 juni 2024 gestremd. De verwachting is dat het herstel circa een halfjaar zal gaan duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14 juni '24 ( 9:38)

Proef met hoogtedetectie schepen bij sluis Gaarkeuken

Bij de sluis Gaarkeuken op de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl (HLD) voert Rijkswaterstaat de komende periode een proef uit met hoogtedetectie van (beroepsvaart)schepen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 juni '24 (14:15)

Wereldhavendagen kunnen ook doorgaan zonder bijdrage Rotterdam

Mocht de gemeente Rotterdam definitief besluiten geen financiële bijdrage meer te leveren aan de Wereldhavendagen, dan komt het voortbestaan niet in gevaar. Dat zegt een woordvoerder van het jaarlijkse evenement. "De Port of Rotterdam is bereid gevonden het ontbrekende bedrag bij te passen, zodat we door kunnen blijven gaan", aldus de zegsman. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen.

03 juni '24 (13:15)

Hoge waterstanden: Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor scheepvaart

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

03 juni '24 (10:15)

Zoektocht drenkelingen in Maas vanmiddag met sonarboot hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

31 mei '24 (12:15)

Nederlandse zeevissers hadden in 2023 een zorgelijk jaar

Nederlandse zeevissers hebben "een zorgelijk jaar" achter de rug. De kottervisserij leed verlies en met name garnalenvissers hadden het moeilijk, meldt Wageningen University & Research (WUR). Zo werd de vloot kleiner, waardoor er minder gevist werd en in het algemeen vielen de opbrengsten ook tegen. De prijs heeft dat niet kunnen compenseren en de kosten liepen door, legt onderzoeker Kees Taal uit.