Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam denkt met 'ammoniakkraker' 1 miljoen ton aan waterstof te importeren

Door Johanne Levinsky
schedule 2 min
Haven Rotterdam denkt met 'ammoniakkraker' 1 miljoen ton aan waterstof te importeren
Havenbedrijf Rotterdam denkt met een zogeheten ammoniakkraker de import van 1 miljoen ton aan waterstof per jaar mogelijk te maken. Momenteel onderzoekt het bedrijf in samenwerking met zeventien andere bedrijven de mogelijkheden om een dergelijke installatie te bouwen in de haven van Rotterdam, waarmee ammoniak wordt omgezet in waterstof.

Ammoniak is een stof die makkelijker verscheept kan worden dan waterstof, dat wordt gezien als een belangrijke brandstof voor de groene economie. Fabrieken zouden op waterstof kunnen draaien in plaats van op gas, maar ook schepen, vrachtwagens en zelfs vliegtuigen kunnen mogelijk waterstof als brandstof gebruiken.

Omdat veel van de waterstof voor Noordwest-Europa geïmporteerd zal worden in plaats van opgewekt, maakt de installatie het mogelijk om de ammoniak direct om te zetten in bruikbaar waterstof. Een deel daarvan zal worden gebruikt in de Rotterdamse haven, de rest kan via pijpleidingen verder worden getransporteerd naar andere gebieden in Noordwest-Europa.

Het onderzoek is een initiatief van verschillende bedrijven naast Havenbedrijf Rotterdam. Onder meer olieconcerns Shell, BP en ExxonMobil zijn betrokken, naast ook enkele energiebedrijven. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin volgend jaar verwacht.

02 juni '23 ( 8:22)

Autobrug Holwert kan door nieuwe problemen nog niet worden vrijgegeven

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

01 juni '23 (10:07)

Rederij Wagenborg schrapt diensten naar eilanden

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant. De reden daarvoor is dat de vaargeulen niet meer breed en diep genoeg zijn en schepen elkaar om die reden niet goed meer kunnen passeren.

01 juni '23 ( 8:52)

Europa verscheept 1,1 miljoen ton overtollig steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden. Volgens persbureau Bloomberg gaat het dit jaar al om ruim 1,1 miljoen ton steenkool dat onder meer is gegaan naar landen als Marokko, Senegal, Guatemala en India.

01 juni '23 ( 8:07)

Autobrug Holwert werkt nog niet naar behoren; noodoplossing blijft staan

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 ( 7:41)

Arnhem gaat tot 380 extra vluchtelingen opvangen op schepen

Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de toenemende asielcrisis in Nederland. Deze mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, krijgen per direct onderdak op de Rijnkade. Hier worden deze week twee extra opvangschepen geplaatst. Dit meldt de gemeente Arnhem. 

31 mei '23 ( 7:25)

ILT presenteert landelijk beeld staat van primaire waterkeringen in Nederland

Het rapport over de primaire waterkeringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vandaag naar de Tweede Kamer verstuurd. Daarin staat welke Nederlandse primaire waterkeringen wel en welke niet voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen. In uiterlijk 2050 moeten alle keringen aan die normen voldoen. Dit meldt ILT. 

30 mei '23 ( 9:47)

Eerste schip kan over anderhalf jaar door de Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2024 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis Terneuzen. De realisatiefase wordt in het vierde kwartaal van 2023 afgerond. Later dan gepland. Dit meldt Rijkswaterstaat.

30 mei '23 ( 7:52)

Veerdienst naar Ameland hervat na storing autobrug

De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

26 mei '23 ( 9:51)

A0-emissielabel voor eerste binnenvaartschip dat op waterstof vaart

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft donderdag het eerste A0-emissielabel uitgereikt aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart. Het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) liet het schip de MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Dit meldt Rijksoverheid.