Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aandacht voor georganiseerde criminaliteit in binnenhavens

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Aandacht voor georganiseerde criminaliteit in binnenhavens
Nederland is een transport knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee. Hiervan wil de transportsector geen slachtoffer zijn, de overheid helpt hen hierbij. Daarom was er afgelopen week in Oss, Den Bosch en Cuijk speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector rondom binnenhavens. Samen met de branche werken politie, gemeenten en Douane aan het weerbaar maken van ondernemers en chauffeurs tegen criminele inmenging.

Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Ondernemers kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten op verschillende plaatsen met medewerkers rondom de binnenhavens over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Zij kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

#samensterktegenondermijning

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo.Melden kan bij de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven.

Opbrengsten

Afgelopen week werden in de regio Oost-Brabant in totaal 25 integrale bedrijfsbezoeken afgelegd. Er werden 16 containers door de Douane gecontroleerd.Enkele tientallen personeelsleden van terminals zijn getraind op het herkennen van signalen van georganiseerde criminaliteit en de bijkomende risico’s. Waardevolle informatie en signalen werden opgehaald. Ruim 100 mokken, waterflessen en flyers werden uitgedeeld.

#stronglogistics

De integrale aanpak gebeurt onder de vlag van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is onderlinge samenwerking binnen overheidspartners als politie, gemeenten, Douane en Openbaar Ministerie essentieel en faciliteert samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector.

Sinds 2020 is TFOC (Transport Facilitated Organised Crime) aanpak in Nederland actief met als doel de integriteit binnen de transportbranche te versterken en criminele inmenging te voorkomen. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Door: Nationale Transportgids

27 maart '23 ( 9:22)

Weer drugsuithalers opgepakt in Rotterdamse haven

De douane heeft vrijdag en zaterdag in totaal acht uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, meldt de politie.

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.