Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aandacht voor georganiseerde criminaliteit in binnenhavens

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Aandacht voor georganiseerde criminaliteit in binnenhavens
Nederland is een transport knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee. Hiervan wil de transportsector geen slachtoffer zijn, de overheid helpt hen hierbij. Daarom was er afgelopen week in Oss, Den Bosch en Cuijk speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector rondom binnenhavens. Samen met de branche werken politie, gemeenten en Douane aan het weerbaar maken van ondernemers en chauffeurs tegen criminele inmenging.

Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Ondernemers kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten op verschillende plaatsen met medewerkers rondom de binnenhavens over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Zij kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

#samensterktegenondermijning

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo.Melden kan bij de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven.

Opbrengsten

Afgelopen week werden in de regio Oost-Brabant in totaal 25 integrale bedrijfsbezoeken afgelegd. Er werden 16 containers door de Douane gecontroleerd.Enkele tientallen personeelsleden van terminals zijn getraind op het herkennen van signalen van georganiseerde criminaliteit en de bijkomende risico’s. Waardevolle informatie en signalen werden opgehaald. Ruim 100 mokken, waterflessen en flyers werden uitgedeeld.

#stronglogistics

De integrale aanpak gebeurt onder de vlag van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is onderlinge samenwerking binnen overheidspartners als politie, gemeenten, Douane en Openbaar Ministerie essentieel en faciliteert samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector.

Sinds 2020 is TFOC (Transport Facilitated Organised Crime) aanpak in Nederland actief met als doel de integriteit binnen de transportbranche te versterken en criminele inmenging te voorkomen. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.

Door: Nationale Transportgids

22 juli '24 (10:15)

Na hevige regen sluizen dicht en advies om niet te varen op de Vecht

Het Waterschap Vechtstromen heeft het advies gegeven voorlopig niet te varen op de Vecht. Na de hevige regenval van zondag in vooral het oosten van het land voert de rivier zoveel water af, dat de hoge snelheid van de stroming kan leiden tot gevaarlijke situaties.

19 juli '24 (13:00)

Rotterdamse haven weinig hinder van computerstoring

Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

18 juli '24 (13:15)

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

18 juli '24 (12:45)

Reddingsdiensten roepen zwemmers op niet alleen water in te gaan

De KNRM en Reddingsbrigade Nederland roepen met de zomerse temperaturen zwemmers op niet alleen het water in te gaan. "We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. "Dan heb je een groot probleem, want vaak kan dan niemand hulp voor je halen of je komen redden." De reddingsdiensten adviseren samen met andere volwassenen te zwemmen of ergens verkoeling te zoeken waar toezicht is.

16 juli '24 ( 8:35)

Vanaf half oktober ruim halfjaar werkzaamheden aan Kooybrug

Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in de maand daarna wordt de Kooybrug in de N99 bij Den Helder grondig gerenoveerd. Aannemer VolkerWessels voert de werkzaamheden aan de ruim dertig jaar oude brug uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.