Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Grootste partij coke dit jaar in Rotterdamse haven: 4178 kilo

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Opnieuw is een grote hoeveelheid cocaïne gevonden in containers in de Rotterdamse haven, 4178 kilo. Het is de grootste partij drugs die is aangetroffen tot nu toe dit jaar, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM laat zondag weten dat de drugs zaterdagavond werden gevonden. De coke zat in grote zakken soja en verspreid over twee containers.

De drugs hebben een straatwaarde van ruim 313 miljoen euro en zijn inmiddels vernietigd. De lading was afkomstig uit Paraguay, overgeladen op een ander schip in Uruguay en bestemd voor een bedrijf in Portugal.

Het HARC-team, waarin Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam samenwerken, onderzoekt de zaak.

Belangrijke smokkelplek

De Rotterdamse haven staat bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa in te krijgen. De afgelopen tijd zijn meerdere drugsvondsten in de haven gedaan. Zo werd onder meer woensdag ongeveer 600 kilo cocaïne onderschept uit een zeecontainer tussen een vracht ananassen uit Costa Rica. Dinsdag ging het om een partij cocaïne van 529 kilo, die aan boord lag van een schip dat was afgemeerd aan de Merwedehaven. En vorige week donderdag werd 930 kilo drugs gevonden die verstopt zaten in een container met gebruikt frituurvet. Die lading was afkomstig uit Curaçao.

Zondag werd bekend dat de Colombiaanse autoriteiten in Cartagena een grote partij coke (meer dan 2000 kilo) hadden onderschept in een container die naar de Rotterdamse haven zou worden verscheept. De ruim 2000 pakketten drugs zaten verstopt in tassen in een container met koelkasten. De waarde wordt geschat op 400 miljard peso, omgerekend zo'n 91 miljoen euro. Colombia is de grootste cocaïneproducent ter wereld, met Peru en Bolivia op de tweede en derde plek. De Rotterdamse haven staat bekend als een belangrijke smokkelplek om drugs Europa in te krijgen.

Panama

In buurland Panama namen de autoriteiten 3,5 ton drugs in beslag. Het ging om 3499 pakketjes die werden vervoerd op een schip uit Chili dat Nederland als bestemming had. Veiligheidsmedewerkers meldden dat er vermoedelijk niet eerder zo'n grote voorraad drugs in Panama in beslag is genomen, aldus de krant Diario Libre. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt om welke drugs het ging.

Door: ANP

19 juli '24 (13:00)

Rotterdamse haven weinig hinder van computerstoring

Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

18 juli '24 (13:15)

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

18 juli '24 (12:45)

Reddingsdiensten roepen zwemmers op niet alleen water in te gaan

De KNRM en Reddingsbrigade Nederland roepen met de zomerse temperaturen zwemmers op niet alleen het water in te gaan. "We zien helaas toch nog vaak dat iemand alleen aan het zwemmen is en in de problemen komt", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. "Dan heb je een groot probleem, want vaak kan dan niemand hulp voor je halen of je komen redden." De reddingsdiensten adviseren samen met andere volwassenen te zwemmen of ergens verkoeling te zoeken waar toezicht is.

16 juli '24 ( 8:35)

Vanaf half oktober ruim halfjaar werkzaamheden aan Kooybrug

Van 14 oktober 2024 tot eind april 2025 en nog een week in de maand daarna wordt de Kooybrug in de N99 bij Den Helder grondig gerenoveerd. Aannemer VolkerWessels voert de werkzaamheden aan de ruim dertig jaar oude brug uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Dat meldt Rijkswaterstaat.

12 juli '24 ( 8:56)

Eerste methanolschip van X-press Feeders gedoopt in Rotterdamse haven

In de haven van Rotterdam is deze week de Eco Maestro gedoopt. Dit is het eerste 'dual fuel' containerschip dat vaart op methanol. Rotterdam wordt de thuishaven van de in totaal veertien schepen van X-press Feeders uit Singapore. Dat meldt Port of Rotterdam.

09 juli '24 ( 7:15)

Veel minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste helft 2023

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

05 juli '24 ( 6:50)

Iconen op het water in Het Scheepvaartmuseum tijdens Spelen

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam organiseert in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV) en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) tijdens de Olympische Spelen ‘Iconen op het water’. Daarover bericht Het Scheepvaartmuseum.

02 juli '24 ( 6:45)

Minder drukte voor Nederlandse zeehavens in 2023

De Nederlandse zeehavens hebben het vorig jaar een stuk rustiger gehad dan het jaar ervoor. Nagenoeg alle soorten goederen kwamen minder vaak via de zee binnen en verlieten ons land ook minder op die manier, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Verenigde Staten wisten ondanks de stagnerende wereldeconomie wel veel meer goederen via de zee te leveren, waardoor dat land nu voor Nederlandse zeehavens de belangrijkste leverancier is.

01 juli '24 (10:00)

Visdeurbel bij Weerdsluis in Utrecht klinkt vaker dan ooit

De visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht heeft afgelopen voorjaar fors meer belangstelling gehad en is veel vaker ingedrukt dan in voorgaande jaren. Vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië keken veel mensen naar de beelden van de onderwatercamera op visdeurbel.nl.

26 juni '24 (19:00)

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt de politie. Volgens de Arbeidsinspectie is het slachtoffer bekneld geraakt onder een zwaar voorwerp. Het ging om een industriële schoorsteen.