Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste Nederlandse bio-LNG-installatie geopend door koning Willem Alexander

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Koning Willem-Alexander heeft gister in de Amsterdamse haven de eerste Nederlandse bio-LNG-installatie geopend. Vloeibaar en opgewerkt biogas, gemaakt van over-datum-voedingsmiddelen, vindt nu via zeven Nederlandse LNG-stations zijn weg naar vrachtwagens die op LNG kunnen rijden. Dit meldt Port of Amsterdam. 

De installatie is het resultaat van een samenwerking van Renewi, Nordsol en Shell. Met de komst van deze installatie zijn we een stap dichter bij de doelstelling om 25 hectare grond uit te geven aan circulaire procesindustrie.

De drie partijen vormen met elkaar een keten. Renewi zamelt het organisch materiaal, waaronder over-datum-producten van supermarkten, in en zet dit om in biogas. Vervolgens verwerkt Nordsol het biogas tot bio-LNG, waarna Shell dit via LNG-tankstations levert aan zijn klanten. De installatie produceert 3,4 kiloton bio-LNG jaar. Hiermee kan meer dan 13 miljoen kilometer CO2-neutraal worden gereden, dat is zo’n 370 keer de aarde rond. 

CO2-neutrale brandstof voor transport en scheepvaart

LNG is vloeibaar aardgas, dat door zijn samenstelling tot 22 procent schoner verbrandt dan diesel. Dat maakt LNG al een veel schonere fossiele brandstof en is daarom bezig aan een wereldwijde opmars in de markt voor transitiebrandstoffen voor zwaar transport en scheepvaart. LNG gemaakt van biogas verdringt fossiele LNG en stoot bij gebruik geen fossiele CO2 uit. Door tijdens de productie ook nog de CO2 uit het biogas te verwijderen en vloeibaar te maken, kan deze bio- CO2 worden hergebruikt in de glastuinbouw en ontstaat een CO2 -neutrale brandstof.

Naadloos passend bij strategie

Port of Amsterdam is trots op de nieuwe installatie bij Renewi Organics: “Als havenbedrijf willen wij vooroplopen in de transitie naar een duurzame samenleving”, zegt Roon van Maanen, hoofd Energy & Circular Industry. “De haven is uitstekend gepositioneerd om hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën te produceren, die nodig zijn in een klimaatneutrale samenleving. Door de afvalstromen van de metropoolregio in de haven te verwerken tot bio-LNG, leveren we ook een bijdrage aan de verduurzaming van de transportsector. Deze installatie is echt een perfect match.”

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Amsterdam

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.

22 maart '24 (10:15)

Provincie Limburg uit zorgen over maandenlange afsluiting Julianakanaal

De provincie Limburg is "zeer bezorgd" over de maandenlange afsluiting van het Julianakanaal voor de scheepvaart. De provincie spreekt bovendien van een "geheel eenzijdige afweging".

21 maart '24 ( 8:55)

Medewerkers Havenbedrijf Rotterdam doneren aan goede doelen

Stichting Gaarkeuken van Rotterdam, het Familiehuis Daniël den Hoed en Stichting 010 Zwerfie hebben drie cheques van respectievelijk € 3.005, € 2.610 en € 1.010 ontvangen van personeel van Havenbedrijf Rotterdam. Dat meldt Port of Rotterdam.