Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Havenbedrijven Amsterdam bundelen krachten voor duurzamere binnenvaart

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Amsterdamse havenbedrijven CTVrede en TMA Multimodal bundelen vanaf 1 november hun krachten om de containerstromen per binnenvaart op de Noord Nederland Corridor efficiënter en duurzamer te maken. CTVrede wordt mede-aandeelhouder in TMA Multimodal. Dit meldt Port of Amsterdam.

Deze samenwerking zorgt voor een hoogfrequent vaarnetwerk met 25 wekelijkse vaste afvaarten tussen de CTVrede en TMA terminals van en naar Rotterdam en zes afvaarten per week van en naar Antwerpen. Het gezamenlijke vaarbedrijf gaat verder onder de naam TMA Vrede.

Vaste afvaarten en zogeheten ‘fixed windows’ in de diepzeehavens zijn van groot belang om het hoofd te bieden aan de huidige uitdagingen met congestie en vertraging in het containervervoer. Vertragingen hebben wereldwijd effect op de goederenstroom en in Europa merken we dat de afgelopen maanden steeds meer.

Transportoplossingen tot aan de deur

“Onze klanten krijgen een sterk vaarproduct, dat aansluit op hun logistieke keten. We bieden transportoplossingen tot aan de deur via ons uitgebreide vaar- en terminalnetwerk. We zijn een sterke partner voor onze klanten om samen de uitdagingen die nu spelen in de containerscheepvaart het hoofd te bieden” aldus Rens Rohde, algemeen directeur TMA Multimodal.

“Duurzaamheid en zorg voor onze planeet zijn voor ons geen loze woorden. We varen sinds anderhalf jaar met twee elektrische schepen en werken met elektrische kranen op de terminals. Daardoor hebben we onze uitstoot flink kunnen reduceren. Er is een enorme slag gemaakt in het verminderen van het aantal truckkilometers dankzij de snelweg over water. Deze samenwerking is de volgende stap: door de krachten te bundelen kunnen we pro-actief en op eigen kracht blijven investeren. We gaan door op de ingeslagen weg met elektrische schepen en zijn actief de rest van de keten aan het verduurzamen.” zegt Karlien Brolsma, algemeen directeur van CTVrede.

Binnenvaart naar het achterland

“De aangekondigde samenwerking tussen TMA en CTVrede sluit aan bij onze ambitie om vervoer via binnenvaart naar het achterland verder uit te breiden. Goed om te zien hoe bedrijven in de haven hierin actief de samenwerking opzoeken, zowel op het gebied van efficiëntie als vanuit duurzaamheid” aldus Alma Prins, Hoofd Cargo & Offshore bij Port of Amsterdam.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Amsterdam

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.