Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

LNG-veerboot Rederij Doeksen wint internationale prijs

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Rederij Doeksen heeft met LNG-veerboot ms Willem Barentsz de internationale ‘Shippax Technology and Design Award 2021’ gewonnen. De prijs wordt sinds 1996 uitgereikt als onderscheiding voor bijzondere innovaties en exceptioneel design in de ferry-wereld. Dit meldt Rederij Doeksen. 

Doeksen geeft aan 'super trots en vereerd te zijn', dat de ms Willem Barentsz, de allereerste veerboot op LNG in Nederland, de internationale ‘Shippax Technology and Design Award 2021’ heeft gewonnen.

De jury van de award is onder andere te spreken over de ecologische duurzaamheid die centraal staat in het ontwerp van de 70,65 meter lange en 17 meter brede catamaran. Het schip wordt aangedreven door twee 1.492 kW MTU high-speed LNG-motoren die Veth azimuthing-thrusters aandrijven. In elke romp bevindt zich in een LNG-tank van 46 m³.

Warmteterugwinning

Ook het warmteterugwinningssysteem aan boord van het schip spreekt de jury aan. Dit systeem zorgt ervoor dat restwarmte wordt omgezet in mechanische kracht die wordt gebruikt om twee batterijpakketten aan boord op te laden die de boegschroeven aandrijven. Zonnepanelen leveren een deel van de hotelbelasting en andere energiebesparende maatregelen zijn onder meer thermopane ramen en het gebruik van restwarmte voor de verwarming van passagierssalons.

Verder schrijft de jury in het rapport: 'De compacte Willem Barentsz is niet alleen de beste en zuinigste ro-pax-veerboot in haar klasse die ooit is ontworpen voor de Waddenzee, maar is ook een echte boutique-veerboot met aantrekkelijke ontwerpelementen die typerend zijn voor het gebied waarin het schip actief is. Dankzij grote ramen die rond het salondek zijn gewikkeld, versmelt het hoofdpassagiersdek met het unieke zeelandschap'.

Eerder in de prijzen

Rederij Doeksen werd eenmaal eerder vereerd met een award. In 2006 kreeg het ms Vlieland de ‘Shippax Award for Ferry Lounges’ toegekend. De nu bekroonde schepen werden allen opgeleverd tussen 1 januari en 31 december 2020.

We zijn super trots en vereerd, dat onze ms Willem Barentsz, de allereerste veerboot op LNG in Nederland, de internationale ‘#Shippax Technology and Design #Award 2021’ heeft gewonnen! Lees meer op https://t.co/2Wv07x1eQq#cleanshipping #wadden #Terschelling #Vlieland #Harlingen pic.twitter.com/rAuBJKyb72

— Rederij Doeksen (@rederijdoeksen) September 28, 2021

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rederij Doeksen

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.

06 februari '24 ( 9:31)

Storing Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C opgelost

Een storing zorgde er de afgelopen tijd voor dat de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C alleen op woensdagen op aanvraag bediend kon worden. Inmiddels is deze storing opgelost. Dat meldt Rijkswaterstaat.