Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Provincie Fryslân doopt duurzaam inspectieschip

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gededeputeerde Avine Fokkens – Kelder van de provincie Fryslân heeft afgelopen woensdag het nieuwe, duurzame inspectieschip de PW10 gedoopt. Het schip vaart sinds donderdag door Fryslân voor inspectie, handhaving en begeleiding van scheepvaart. Dit meldt de provincie Fryslân.

De PW10 is een volledig elektrisch schip met een lengte van ruim 15 meter. ­­Het schip vaart CO2-neutraal door elektrische voorstuwing. De accu’s worden ’s nachts met groene stroom bijgeladen. Daarnaast zitten er tien zonnepanelen op het dak van de stuurhut. Het vaartuig is geschikt om eventueel in de toekomst over te schakelen op waterstofaandrijving.

Duurzame inrichting

Een warmtepomp regelt het klimaat in de stuurhut. Er wordt zelfs gebruik gemaakt van aquathermie, hierbij wordt het vaartuig verwarmd of gekoeld door gebruik te maken van warmte en koude uit het oppervlaktewater. Twee energie-buffervaten zijn goed voor de opslag van het verwarmde water. De toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk op basis van duurzaamheid geselecteerd. Er is gekozen voor een casco van staal omdat dit een lagere CO2-footprint heeft dan de alternatieven zoals aluminium. Voor het leidingwerk is recyclebaar kunststof toegepast. Het interieur en de vloeren zijn afgetimmerd met het zeer snelgroeiende grassoort bamboe. Voor de bekleding zijn ecologische materialen gebruikt en voor het plafond gerecycled plastic van petflessen.

Fries product

De provincie Fryslân zet de PW10 in tijdens watersportevenementen, bij calamiteiten en voor inspectie, handhaving en begeleiding van scheepvaart. Het ontwerp van het nieuwe vaartuig is gemaakt door Vripack in Sneek, Scheepswerf Talsma in Franeker heeft het schip gebouwd samen met een aantal Friese onderaannemers. “As skipswerf binne wy tige grutsk op dit prachtige skip. Wy litte sjen dat wy as Fryske skipsbouwers ús kennis en ûnderfining brûke kinne om dizze duorsume skippen no en yn ‘e takomst te bouwen”, aldus Gerard Cnossen van Scheepswerf Talsma.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Provincie Fryslân

01 maart '24 (14:23)

Kabinet schaft vier nieuwe fregatten aan voor marine

Het kabinet gaat vier nieuwe oorlogsschepen (fregatten) aanschaffen voor de marine. Dat laat RTL Nieuws weten op hun website. Het gaat om het grootste maritieme project ooit. 

01 maart '24 (10:51)

Schip vaart tegen Willemsbrug Rotterdam, containers overboord

In Rotterdam is vanochtend een schip tegen de Willemsbrug aangevaren. Daarbij zijn een paar containers overboord gegooid. Dat meldt NOS. Er zijn geen gewonden geraakt.

28 februari '24 (12:51)

Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.