Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Containerrederij Maersk investeert in acht nieuwe schepen op bio-methanol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, trekt 1,4 miljard dollar uit voor schonere schepen. Het Deense concern heeft acht nieuwe schepen besteld die elk 175 miljoen dollar kosten en kunnen varen op bio-methanol in plaats van een olieproduct.

De nieuwe schepen, die worden gebouwd door Hyundai Heavy Industries, zijn pas over een paar jaar klaar voor gebruik. Dan zullen ze oudere schepen vervangen, wat ongeveer een miljoen ton koolstofdioxide per jaar bespaart.

Fossiele brandstoffen verleden tijd

Het gaat nog maar om een klein deel van de totale vloot. Maar de rederij kondigde eerder al aan dat alle nieuw te bouwen schepen op CO2-neutrale brandstoffen moeten kunnen varen. Zo wordt de vloot langzaam schoner.

"We geloven niet in meer fossiele brandstoffen", zegt bestuurder Morten Bo Christiansen. "Veel van onze klanten steunen dit zeer." Het bedrijf erkent wel dat het nog een hele uitdaging zal worden om voldoende bio-methanol te vinden voor de nieuwe schepen.

Duur

De schonere brandstof is volgens Maersk daarbij "minstens twee keer zo duur" als de fossiele brandstof met een zeer laag zwavelgehalte die tegenwoordig door veel schepen wordt gebruikt. Dit leidt waarschijnlijk ook tot structureel hogere vrachttarieven. Maersk houdt rekening met een tariefstijging van ongeveer 15 procent.

Maersk is niet de enige transporteur die de overstap maakt. Olietankereigenaar Euronav heeft al nieuwe schepen besteld die in de toekomst op ammoniak of vloeibaar aardgas kunnen varen. En grondstoffenhandelaar Cargill is van plan om zogenoemde vleugelzeilen aan een deel van zijn schepen toe te voegen, zodat er duurzamer kan worden gevaren.

Door: ANP

Lees ook: Schaarste zorgt voor meer winst bij containervervoerder Maersk

01 maart '24 (14:23)

Kabinet schaft vier nieuwe fregatten aan voor marine

Het kabinet gaat vier nieuwe oorlogsschepen (fregatten) aanschaffen voor de marine. Dat laat RTL Nieuws weten op hun website. Het gaat om het grootste maritieme project ooit. 

01 maart '24 (10:51)

Schip vaart tegen Willemsbrug Rotterdam, containers overboord

In Rotterdam is vanochtend een schip tegen de Willemsbrug aangevaren. Daarbij zijn een paar containers overboord gegooid. Dat meldt NOS. Er zijn geen gewonden geraakt.

28 februari '24 (12:51)

Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.