Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Orderportefeuille Boskalis bereikt nieuw record dankzij grote projecten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het orderboek van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is in de eerste helft van dit jaar naar een nieuw recordniveau gestegen, onder meer dankzij grote projecten op het gebied van hoogwaterbescherming en infrastructuur. Verder doet de onderneming nog steeds goede zaken met werkzaamheden voor offshore windmolenparken.

De orderportefeuille stond eind juni op meer dan 5,5 miljard euro, wat 4 procent meer is dan een jaar eerder. In Nederland nam Boskalis onder andere het project Meanderende Maas aan, dat deel uitmaakt van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Het gaat daarbij om versterking van de Brabantse Maasdijk om het achterland beter te beschermen tegen overstromingen. Boskalis is ook betrokken bij de versterking van de Markermeerdijken, de IJsseldijk Zwolle-Olst en de IJsseldijken in de Krimpenerwaard.

In het Verenigd Koninkrijk en België gaat het bedrijf aan de slag met omvangrijke infrastructuurwerkzaamheden. Volgens Boskalis is met al die werken een belangrijk deel van de omzet voor 2021 veiliggesteld. In december sleepte Boskalis ook nog een megaproject binnen in de Filipijnen. Het bedrijf werkt daar mee aan de nieuwe internationale luchthaven van hoofdstad Manilla. Het project heeft een geschatte waarde van 1,5 miljard euro, wat de grootste opdracht ooit is voor Boskalis.

Ever Given

De omzet ging in de afgelopen periode met bijna 5 procent omhoog naar 1,3 miljard euro. Boskalis zegt bij zijn baggeractiviteiten nog de meeste last te ondervinden van de aanhoudende reisbeperkingen en stringente quarantainemaatregelen tegen het coronavirus, met name in Zuidoost-Azië.

Het bedrijf, dat eerder dit jaar ook betrokken was bij het bergen van het enorme containerschip Ever Given, dat was vastgelopen in het Suezkanaal, boekte een nettowinst van 72 miljoen euro. Een jaar eerder leed de onderneming uit Papendrecht nog een verlies van 96 miljoen euro vanwege afschrijvingen door de coronacrisis.

Klimaatverandering beteugelen met nieuwe strategie

Boskalis gaat binnenkort beginnen met het opstellen van een nieuwe strategie voor de komende jaren. Volgens de onderneming zal een belangrijke pijler in dit plan de rol van Boskalis bij het beteugelen van de gevolgen van klimaatverandering zijn. Topman Peter Berdowski zegt dat Boskalis in Europa en elders een belangrijke rol kan spelen bij bijvoorbeeld dijkversterking, de aanleg van waterbekkens en projecten tegen de stijgende zeespiegel. Daarnaast blijft het bedrijf verder gaan met werkzaamheden voor offshore windmolenparken.

Door: ANP

01 maart '24 (14:23)

Kabinet schaft vier nieuwe fregatten aan voor marine

Het kabinet gaat vier nieuwe oorlogsschepen (fregatten) aanschaffen voor de marine. Dat laat RTL Nieuws weten op hun website. Het gaat om het grootste maritieme project ooit. 

01 maart '24 (10:51)

Schip vaart tegen Willemsbrug Rotterdam, containers overboord

In Rotterdam is vanochtend een schip tegen de Willemsbrug aangevaren. Daarbij zijn een paar containers overboord gegooid. Dat meldt NOS. Er zijn geen gewonden geraakt.

28 februari '24 (12:51)

Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.